ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ) διοργάνωσε την ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο Υουth Summit Aρκαδίας στο γεμάτο από κόσμο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024.
Όπως και κατά την προηγούμενη, επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου στην Κοζάνη, νέοι 16 έως 29 ετών, φοιτητές και κάτοικοι της περιοχής είχαν την ευκαιρία να παραθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ενώ παράλληλα συμμετείχαν σε συζητήσεις εκφράζοντας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Πελοποννήσου Χρήστος Λαμπρόπουλος καθώς και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Κατσής. Χαιρετισμό απηύθυνε διαδικτυακά από τις Βρυξέλλες ο Αθανάσιος Σοφός, Στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης.
Ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, εξαίροντας την πρωτοβουλία της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ για την εκδήλωση επισήμανε: «Θα διασφαλίσουμε ότι οι νέες ευκαιρίες θα είναι προσβάσιμες σε όλους τους νέους. Όλοι οι φορείς θα είναι δίπλα σας με όλες μας τις δυνάμεις. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμη, περιβαλλοντικά πράσινη και κοινωνικά δίκαιη».
Ο Διοικητής της ΕΥΔΑΜ Πελοπίδας Καλλίρης εστίασε στον χαιρετισμό του στα νευραλγικά έργα που έχουν υλοποιηθεί, όπως ο συνεργατικός χώρος εργασίας στην πόλη της Τρίπολης, ARK – CO WORKING, o οποίος υποστηρίζει νέους και νέες με καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Επιπλέον, τόνισε: «Σύντομα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των επιχειρήσεων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να επενδύσουν στην περιοχή και σύμφωνα με τα αιτήματά τους αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 1.300 θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, με την αγαστή συνεργασία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου προχωράμε εντατικά με την ανάπτυξη του εμβληματικού έργου του Κόμβου Βιο-Οικονομίας. Στα επόμενα δύο χρόνια, η οικονομική φυσιογνωμία της Μεγαλόπολης, της Τρίπολης, της Οιχαλίας και της Γορτυνίας θα αλλάξει προς ένα νέο και πιο σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι έλαβαν επίσης μέρος σε ανοιχτή συζήτηση με συντονιστή τον αρχισυντάκτη της LiFO Γιάννη Πανταζόπουλο και ομιλητές την Ιωάννα Θεοδοσίου από το Green Tank, τον Δημήτρη Γεωργίου, υπότροφο του Ιδρύματος Ωνάση και τον Γιώργο Παπαδόπουλο, υποψήφιο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Στη συζήτηση έγινε αναφορά στα παρεχόμενα κίνητρα για την παραμονή των νέων στον τόπο τους, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νεολαία στις λιγνιτικές περιοχές, στους αναδυόμενους τομείς απασχόλησης καθώς και σε αντίστοιχες καλές πρακτικές ανά τον κόσμο.
Το Υοuth Summit Αρκαδίας ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή Εργαστηρίου Δημιουργίας Ιδεών κατά το οποίο ήρθαν στο προσκήνιο έννοιες όπως η συνείδηση, η ατομική ευθύνη, η παιδεία, η αφοσίωση, η κοινωνική ευαισθησία, η τεχνολογία και η διορατικότητα. Συζητηθήκαν επίσης θεματικές όπως η αποδοτικότητα των κρατικών μηχανισμών, η επαρκής ή μη περιβαλλοντική εκπαίδευση των νέων καθώς και οι δυσκολίες στην εφαρμογή της Δίκαιης Μετάβασης.
Η δράση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Green Tank, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.