ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Εικόνες της Κρίσης

Εικόνες της Κρίσης Facebook Twitter
0

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει την χαρά να παρουσιάσει την εκδήλωση «Εικόνες της Κρίσης» από τις 16 έως τις 27 Μαΐου 2015.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.  Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του CineDoc και των εταιριών διανομής Feelgood Entertainment και One from the Heart.  

Πρόκειται για την δέκατη εκδήλωση που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή»του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η εκδήλωση θα επιχειρήσει να παρουσιάσει την αναπαράσταση της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης στον κινηματογράφο, από την περίοδο του βωβού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’20 έως σήμερα, και περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να καταγράψει μέσα από τις ταινίες του προγράμματος τις όποιες μεταβολές προκύπτουν στη βιομηχανία του κινηματογράφου στη διάρκεια μιας τόσο έντονης οικονομικο-κοινωνικο-πολιτικής κρίσης, καθώς και, αφενός, να προτείνει ενδεχόμενες εναλλακτικές χρηματοδότησης και παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών από νεότερες γενιές κινηματογραφιστών (crowd funding, κολεκτίβες κ.ά.) και, αφετέρου, να τονίσει την σπουδαιότητα της ανάκαμψης ενός πολιτικού κινηματογράφου και ενός κινηματογράφου ακτιβισμού. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρευρεθούν εκλεκτοί καλεσμένοι, για τους οποίους θα ακολουθήσει πιο αναλυτική ενημέρωση.

Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Ταινιοθήκη θα φιλοξενήσει στο χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου και έκθεση εικαστικών με τίτλο «Εικόνα και Χρόνος. Εικόνες της Κρίσης» σε επιμέλεια Χριστίνας Ανδρουλιδάκη. Συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση θα περιλαμβάνει μια εγκατάσταση, βιντεο-έργα και φωτογραφίες. Σύντομα θα αποσταλεί ξεχωριστό δελτίο τύπου.

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ

Η εκδήλωση θα ανοίξει το Σάββατο 16 Μαΐου και την Κυριακή 17 Μαΐου με μια διημερίδα με τίτλο «Αναπαραστάσεις της κρίσης;», στην οποία θεωρητικοί του κινηματογράφου, visual artists, κινηματογραφιστές, σκηνοθέτες, συγγραφείς, curators, κοινωνιολόγοι και ιστορικοί θα επιχειρήσουν να αναλύσουν πώς οι μεγάλες διαμάχες, σχετικά με τη σχέση της Τέχνης με την πολιτική που διεξήχθησαν στην περίοδο του μεσοπολέμου, επανακαθορίζονται στη διάρκεια της νέας παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Πόσο επιδραστικός μπορεί να είναι ο ρόλος του κινηματογράφου και των ψηφιακών τεχνών και πώς επαναπροσδιορίζεται στη νέα ψηφιακή εποχή; Ή μήπως πρόκειται πλέον για ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους; Καθώς το cyberspace γίνεται ολοένα και πιο κυρίαρχο, πόσο ισχυρό είναι πλέον το γνήσιο πρωτότυπο στην τέχνη; Υπάρχει δημόσια σφαίρα στην Ευρώπη; Ή μόνο εθνικές δημόσιες σφαίρες που επιδίδονται σε ανελέητο ανταγωνισμό;

 

Σάββατο 16  Μαΐου 2015

Ώρα προσέλευσης: 18:30

Διάρκεια: 19:00-21:30

Εισηγητές:

Κλαούντια Μπόσε / Claudia Bosse (Καλλιτέχνης, χορογράφος, καλλιτεχνική διευθύντρια του theatercombinat στη Βιέννη / Artist, choreographer, artistic director of theatercombinat in Vienna) «Κάποιες δημοκρατικές μυθοπλασίες - εφαρμοσμένες αφηγήσεις στο χώρο» / «Some democratic fictions- applied narratives in space/s»

Adam Szymczyk (Καλλιτεχνικός διευθυντής Documenta)

Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός / Manolis Daskalakis-Lemos (Εικαστικός /Artist) “Άγρια Απομεινάρια” /  “Feral Remnants”

Απόστολος Ζερδεβάς / Apostolos Zerdevas(Visual artist, ΥποψήφιοςδιδάκτωρΠαν/μιου Reading) «Terror state state terror?»   

Στέλλα Θεοδωράκη / Stella Theodorakis (Σκηνοθέτης / Director) “Από την κοινωνική στην προσωπική κρίση: Δυνατότητα έκφρασής της σε μορφές κινούμενης εικόνας”

Εύα Στεφανή  / Eva Stefani (Ντοκιμαντερίστρια, Εικαστική καλλιτέχνης, Αν. Καθ. ΤμήμαΘεατρικώνΣπουδώνΕΚΠΑ / Documentary filmmaker, Visual Artist,  Ass. Prof. at the Department Of Theatre Studies at National and Kapodistrian University of Athens) «Τα όρια της Κρίσης και του Εαυτού» / «The limits of Crisis and of the Shelf»

Συντονίζει η Λίλα Λεοντίδου, Καθηγήτρια Γεωγραφίας & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού ΕΑΠ

 

Κυριακή 17  Μαΐου 2015

Ώρα προσέλευσης: 18:00

Διάρκεια: 18:30-20:30

Εισηγητές:

Κεν Μακ Μάλαν / Ken McMullen (Σκηνοθέτης, Καθηγητής στο Παν/μιο Κίνγκστον του Λονδίνου / Director, Professor at Kingston University London) «Κρίση, Αντίσταση και Κινηματογράφος» / «Crisis, Resistance and Cinema»

Μάρτιν Μακ Κίλαν/ Martin McQuillan (Κοσμήτορας στη Σχολή Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών στο Παν/μιο Κίνγκστον του Λονδίνου / Dean of Facualty of Arts and Social Sciences at Kingston University London) «Election»

Γιώργος Δρίβας / Yorgos Drivas (Εικαστικός / Artist, Σκηνοθέτης / Director) «Depression Era: Ερμηνεύοντας αυτό που μας συμβαίνει. Εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης, κινούμενης και στατικής εικόνας στην Ελλάδα»

Χρήστος Καρακέπελης / Christos Karakepelis (Σκηνοθέτης / Director)

Γιάννης Τσίρμπας / Yannis Tsirbas (Συγγραφέας, Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο ΕΚΠΑ / Author, Lecturer at the Department of Political Science and Public Administration, University of Athens) «Κρίση και λογοτεχνία» / «Crisis and literature»

Συντονίζει η Μαρία Κομνηνού / Maria Komninos(Καθηγήτρια Τμήματος ΕΜΜΕ στο ΕΚΠΑ, Γ. Γραμματέας ΔΣ Ταινιοθήκης της Ελλάδος / Assoc. Professor, Department of Media and Communication at National and Kapodistrian University of Athens, General Secretary Board of Directors, Greek Film Archive)

ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Δύο μικρά αφιερώματα σε δύο ξεχωριστούς δημιουργούς φιλοξενεί η εκδήλωση «Εικόνες της Κρίσης». Στον σπουδαίο Κεν Λόουτς, τον κύριο εκφραστή του κοινωνικού ρεαλισμού στον βρετανικό κινηματογράφο, ο οποίος συμμετέχει στην εκδήλωση με τρεις ταινίες του. Το ντοκιμαντέρ Εσύ με ποιούς είσαι; / Which Side Are You On? (1985, έγχρ., 53΄), ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής από τον Λόουτς για την μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ των Λαών της Φλωρεντίας το 1984. Το πολύ πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Το πνεύμα του ’45 / The spirit of 45 (2013, έγχρ., 94΄), όπου ο Λόουτς με την εξαιρετικά ανθρωπιστική του ματιά καταδεικνύει πώς το επιτυχημένο μοντέλο της διακυβέρνησης του Κόμματος των Εργατικών στη Μεγάλη Βρετανία μετά τις εκλογές του ’45, που οδήγησε στην κρατικοποίηση σημαντικών βιομηχανιών και υπηρεσιών, είναι ένα μοντέλο στο οποίο η Ευρώπη της κρίσης οφείλει να ξαναστρέψει το βλέμμα. Και την ταινία μυθοπλασίας To μερίδιο των αγγέλων / The Angels Share(Αγγλία-Γαλλία-Βέλγιο-Ιταλία,  2012,  έγχρ., 101΄), βραβευμένη με το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, όπου παρακολουθούμε τις περιπέτειες ενός μικροαπατεώνα, ο οποίος καταδικάζεται από το δικαστήριο σε κοινωνική εργασία, αλλά το απροσδόκητο ταλέντο του στη γευσιγνωσία θα αποδειχτεί σωτήριο για την επανένταξή του. Επίσης, το αφιέρωμα στο φωτογράφο-video-artist-σκηνοθέτη Ταρίκ Τεγκιά (Tariq Teguia) στοχεύει να μας συστήσει το έργο ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους κινηματογραφιστές της Αλγερίας, το έργο του οποίου τιμήθηκε το 2015 σε αφιέρωμα του Centre Pompidou στο Παρίσι, αλλά παραμένει άγνωστο στο ελληνικό κοινό παρότι ο Τεγκιά ζει στη Θεσσαλονίκη εδώ και καιρό. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Τα τείχη / Laclôture (Αλγερία-Γαλλία, 2003, έγχρ., 24΄) που καταγράφει οργισμένες φωνές των νέων του Αλγερίου και το πορτραίτο μιας πόλης ασφυκτικής και κλεισμένης στον εαυτό της που δεν μπορεί να προσφέρει διέξοδο. Επίσης, η ταινία του Προτιμώ τη Ρώμη από εσένα / Romeplutôtquevous (Αλγερία-Γαλλία-Γερμανία, 2006, έγχρ., 111΄), μια ιστορία που φέρνει στο επίκεντρο το άκρως επίκαιρο θέμα της παράνομης διακίνησης μεταναστών, μέσα από την ιστορία δύο ανέμελων νέων που τριγυρνούν στους δρόμους του Αλγερίου και των προαστίων ψάχνοντας τον Bosco, έναν ναυτικό που έχει στήσει μια «επιχείρηση» μεταφοράς ανθρώπων στην Ευρώπη. Τέλος, θα προβληθεί και η ταινία του Επανάσταση Ζέντζ / RévolutionZendj (Αλγερία-Γαλλία-Λίβανος-Κατάρ, 2013, έγχρ., 133΄), όπου μέσα από την έρευνα ενός δημοσιογράφου για τις συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων κοινοτήτων στον Αλγερινό νότο τον οδηγεί στα ίχνη μιας εξέγερσης των Zendj εναντίον του Χαλιφάτου των Αμπασιδών  στον 8ο και 9ο αιώνα στο Ιράκ. Ο Ταρίκ Τεγκιά θα παρευρεθεί στην Ταινιοθήκη για να παρουσιάσει τις ταινίες του. http://www.zendj.net/node/2

ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Αφιέρωμα Κεν Λόουτς

  1. Εσύ με ποιούς είσαι; / Which side are you on? (Μεγ. Βρετανία, 1985, doc., 53΄)
  2. Το πνεύμα του ’45 / The spirit of '45 (Μεγ. Βρετανία, 2013, doc., 94΄)
  3. To μερίδιο των αγγέλων / Theangel's share (Μεγ. Βρετανία, 2011, 101΄)

 

Αφιέρωμα Ταρίκ Τεγκιά / Tariq Teguia

  1.  Τα τείχη / La clôture (Αλγερία-Γαλλία, 2004, 13΄)
  2. Προτιμώ τη Ρώμη από εσένα / Rome plutôt que vous(Αλγερία-Γαλλία, 2006, 111΄)
  3. Επανάσταση Ζέντζ / Révolution Zendj (Αλγερία-Γαλλία, 2013, 137΄)

 

Ταινίες Μυθοπλασίας

  1. Η μάνα Κράουζεν ταξιδεύει στην ευτυχία / Mutter Krausens Fahrtins Glueckτου Phil Jutzi (Γερμανία, 1929, 133΄, α/μ, βωβή). Η ταινία θα προβληθεί με μουσική υπόκρουση.
  2. Για το καθημερινό μας ψωμί / Um'stägliche Brot του Phil Jutzi (Γερμανία, 1929, α/μ, βωβή, 61΄)
  3. Κοινωνική Σαπίλα / Social Decay του Στέλιου Τατασόπουλου (Ελλάδα, 1932, α/μ, 90΄) Η ταινία είναι βωβή και θα προβληθεί με ζωντανή μουσική υπόκρουση από τον Κωνσταντίνο Βήτα.
  4. Τον άρτον ημών τον επιούσιον / Our Daily Bread  του King Vidor (ΗΠΑ, 1934, α/μ, 80΄)
  5. Η κωμωδία του χρήματος / Komödie ums Geld του Max Ophüls (Ολλανδία, 1936, 81΄)
  6. Το έγκλημα του κυρίου Λανζ / Le crime de Monsieur Lange του Jean Renoir (Γαλλία, 1936, 80΄)
  7. Τα σταφύλια της οργής / Grapes of Wrath του John Ford (ΗΠΑ, 1940, 129΄)
  8. Μαύρη γη / Black Soil του Στέλιου Τατασόπουλου (Ελλάδα, 1952, 83΄, α/μ)
  9. Ο Έλληνας γείτονας / Katzelmacher του Rainer Werner Fassbinder (Γερμανία, 1969, 88΄)
  10. Η μάνα Κιούστερς ανεβαίνει στον ουρανό / Mutter Küsters Fahrt zum Himmel του Rainer Werner Fassbinder (Γερμανία, 1975, 91΄)
  11. Μακριά πετούν τα σύννεφα / Drifting Clouds του Aki Kaurismaki (Φινλανδία, 1996, 96΄)
  12. Το τσεκούρι / Le Couperet του Κώστα Γαβρά (Γαλλία, 2005, 112΄)
  13. Το χθες δεν τελειώνει ποτέ / Ayer no termina nunca της Isabel Coixet (Ισπανία, 2013, 108΄)
  14. Στο Σπίτι / At home του Αθανάσιου Καρανικόλα (Γερμανία-Ελλάδα, 2013, 103΄)
  15. Δύο μέρες μια νύχτα / 2 jours 1 nuit των αδελφών Νταρντέν (Γαλλία, 2014, 95΄)
  16. ΟΧΙ: Μια πράξη αντίστασης / OXI: An Act of Resistanceτου Ken MacMullen (Ελλάδα-Μεγ.Βρετανία, 2014, 105΄)
  17. Εδώ μιλάνε οι τιμές / Hier sprach der preis της Sabrina Jager (Γερμανία, 2014, 72΄)
  18. 18.  Xeniaτου Πάνου Χ. Κούτρα(Ελλάδα-Γαλλία-Βέλγιο, 2014, έγχρ., 128΄) 

 

Ντοκιμαντέρ

  1. Προβλήματα στέγασης / Housing Problems του Edgar Anstey και του Sir Arthur Elton(Μεγ. Βρετανία, doc., 1935, 16΄)
  2. Acropolis της Εύας Στεφανή (Ελλάδα, 2001, 26΄)
  3. Ειδήσεις από την ιδεολογική αρχαιότητα - Ο Μαρξ – Ο Αϊζενστάιν – Το Κεφάλαιο / Nachrichten aus der ideologischen Antike – Marx – Eisenstein - Das Kapital του Alexander Kluge (Γερμανία, 2008, απόσπασμα: Ήταν ζόρικοι καιροί (23΄)
  4. Στα δικά μας χέρια/ Entre nos mains της Mariana Otero (Γαλλία, 2010, 87΄)
  5. Docville - Λασκάρεως 99 της Κατερίνας Πατρώνη (Ελλάδα, 2011, 47΄)
  6. Πρώτη ύλη / Raw Material του Χρήστου Καρακέπελη (Ελλάδα, 2011, 78΄)
  7. Detropia των Heidi Ewing και Rachel Grady (ΗΠΑ, 2012, 95΄)
  8. Η δημοκρατία δέχεται επίθεση - Μια παρέμβαση / Angriff auf die Demokratie - Eine Intervention του Romuald Karmakar (Γερμανία, 2012, 102΄)
  9. The Red Bank. Τζέιμς Τζόυς: Τα τετράδια των Ελληνικών του της Βουβούλας Σκούρα (Ελλάδα, 2013, έγχρ., 30΄)
  10. 10.  Η δημιουργία του νοήματος / La creazione di significato του Simone Rapisarda Casanova (Ιταλία, 2014, έγχρ, 95΄)
  11. Non Omnis Moriar της Θεοδοσίας Γραμματικού (Ελλάδα, 2014, 67΄)
  12. Ημερολόγια Αμνησίας της Στέλλας Θεοδωράκη (Ελλάδα, 2012, 104’)
  13. Emery Tales των Στέλιου Ευσταθόπουλου και Susanne Bausinger(Ελλάδα, 2015, 66΄)
  14. Θα ρίξουμε πίσω σας τη θάλασσα / Et nous jetterons la mer derrière vous των Noémi Aubry, Clément Juillard, Anouck Mangeat, Jeanne Gomas (Γαλλία, 2015, 72΄)
  15. Ανεξέλεγκτη εξουσία - Η τρόικα / Macht ohne Kontrolle - Die Troika των Árpád Bondy και Harald Schumann (Γερμανία, 2015, 90΄)

Όλες οι πληροφορίες για την εκδήλωση «Εικόνες της κρίσης», σύντομα στο site: imagesofcrisis.tainiothiki.gr

Κοινωνικά δίκτυα:  #ImagesOfCrisis     #Tainiothiki

 

0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ