Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία ο ελληνικός τελικός του World Class για το 2023, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο μοναδικό, πέτρινο κτίριο του Μεταλλουργείου στο κέντρο της Αθήνας. Δώδεκα ταλαντούχοι bartenders από όλη την Ελλάδα, τέσσερις απαιτητικές δοκιμασίες, τρεις διακεκριμένοι κριτές (καθώς και ένας κριτής-έκπληξη!), εκλεκτά αποστάγματα, δημιουργικό-τητα, τεχνικές και αγωνία κατέκλυσαν το φετινό διαγωνιστικό σκέλος του παγκόσμιου θεσμού, με τους φιναλίστ να δίνουν από νωρίς το πρωί τον καλύτερό τους εαυτό.
Συγκεντρώνοντας συνολικά την υψηλότερη βαθμολογία μετά από τις τέσσερις δοκιμασίες, νι-κητής αναδείχθηκε ο Χρήστος Κλουβάτος από την Αθήνα που εντυπωσίασε την κριτική επι-τροπή και κατάφερε να ξεχωρίσει, με τις ιδιαίτερες γευστικές του προτάσεις, τη δεξιότητά και τις γνώσεις του γύρω από κορυφαία αποστάγματα και σύγχρονες τεχνικές.
Οι κριτές του ελληνικού τελικού για αυτή τη χρονιά ήταν οι Adrian Michalcik, παγκόσμιος νι-κητής του World Class 2022 και Director of Mixology στο Pier 42 του Όσλο, Ervyn Trykowski, Global Scotch Whisky Brand Ambassador της Diageo, και ο δικός μας Νίκος Μπακούλης, Έλληνας νικητής του World Class 2011 και συνιδρυτής των The Clumsies και Line Athens. Οι τρεις κριτές κλήθηκαν να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν τις δημιουργίες των 12 φιναλίστ στις τρεις πρώτες δοκιμασίες και να προκρίνουν στην τέταρτη και τελευταία τους τρεις εξ αυτών με τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Εκεί, τους περίμενε ένας τέταρτος κριτής – έκπληξη, ο καταξιωμέ-νος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, παγκόσμιος νικητής του World Class Bartender 2009.
Δοκιμασία #1 – Paloma & Its Magical Modifiers By Don Julio Tequila
Στην πρώτη δοκιμασία με τίτλο “Paloma & Its Magical Modifiers” οι 12 φιναλίστ κλήθηκαν να σκεφτούν έξυπνα και δημιουργικά και να παρουσιάσουν ένα signature σερβίρισμα του αγαπη-μένου cocktail “Paloma” με βάση την super premium τεκίλα Don Julio Blanco. Το ποτό που δημιούργησαν αποτέλεσε μέρος ενός Paloma menu – επίσης δικής τους έμπνευσης – το οποίο οι κριτές αξιολόγησαν συνυπολογίζοντας τόσο τη δημιουργική προσέγγιση όσο και τον παρά-γοντα της βιωσιμότητας. Μέρος του challenge για κάθε bartender αποτέλεσε η ανάρτηση In-stagram Post όπου θα παρουσίαζαν τη δημιουργία τους χρησιμοποιώντας το hashtag #DONJULIOPALOMA.
Δοκιμασία #2 – Flavor Wheel by Johnnie Walker Blended Scotch Whisky
Η σκυτάλη πέρασε στη δεύτερη δοκιμασία η οποία, μέχρι τη στιγμή της αποκάλυψής της, απο-τελούσε μια πραγματική πρόκληση για τους φιναλίστ καθώς ήταν εξ’ ολοκλήρου άγνωστη μέχρι τη στιγμή της εκκίνησή της.
Η εν λόγω απαιτητική δοκιμασία «τυφλής» γευσιγνωσίας χωρίστηκε σε δύο μέρη όπου και στα δύο, οι δώδεκα φιναλίστ κλήθηκαν να αναγνωρίσουν γεύσεις και υλικά. Στο πρώτο μέρος, τους δόθηκαν τέσσερα διαφορετικά cocktail παρασκευασμένα με βάση διαφορετικές ετικέτες του Johnnie Walker family που διατίθενται στην ελληνική αγορά ενώ στη δεύτερη, κλήθηκαν να αναγνωρίσουν αρώματα και συστατικά ενός Johnnie Walker Highball παρασκευασμένο από τις Brand Ambassadors του World Class, Χρυσάνθη Μπίζιου και Δέσποινα Σπυριδάκη.
Δοκιμασία #3 – Τime and Place by Talisker 10yrs Single Malt Whisky
Μια ακόμα κρυφή δοκιμασία ήταν η τρίτη δοκιμασία της ημέρας, κατά την οποία οι διαγωνιζό-μενοι κλήθηκαν να εξερευνήσουν το εμβληματικό single malt σκωτσέζικο ουίσκι, TALISKER 10 years old και με βάση αυτό να δημιουργήσουν ένα ποτό, χρησιμοποιώντας τουλάχιστον τρία συστατικά από το μυστηριώδες κουτί που τους δόθηκε.
Με τη σκέψη ότι το Single Malt Whisky έχει μια θέση παντού στον κόσμο, ζητήθηκε από τους φιναλίστ να συνδυάσουν το ποτό τους με ένα μέρος που μιλάει στην καρδιά τους, δημιουργώ-ντας μια γέφυρα ανάμεσα στην έμπνευση, τον τόπο και το χρόνο. Η δεξιοτεχνία και συνδυα-σμός γεύσεων και αναμνήσεων ήταν τα στοιχεία που εντυπωσίασαν την κριτική επιτροπή, η οποία στο τέλος αυτής της δοκιμασίας ανέδειξε αλφαβητικά τους Αντώνη Καλπαχίδη, Χρήστο Κλουβάτο και Παύλο Χόνδρο ως τους τρεις κορυφαίους φιναλίστ με την υψηλότερη βαθμολογία.
Η τελική δοκιμασία – Por Amor Pop Up Challenge by Don Julio Tequila
Ποιο όμως είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που κάνει έναν World Class bartender να ξεχωρίζει; Στην τέταρτη και τελευταία δοκιμασία, οι τρεις φιναλίστ που προκρίθηκαν από τα προηγούμενα challenges ανέδειξαν την ικανότητά τους να βρίσκονται πίσω από την μπάρα, να εργάζονται συλλογικά και να ηγούνται μιας ομάδας έμπειρων bartenders. Αρωγοί στην προσπάθειά τους για τον τίτλο δεν ήταν άλλοι από τους εννέα φιναλίστ που διαγωνίστηκαν στις τρεις προηγού-μενες δοκιμασίες, όπου μετά από κλήρωση μοιράστηκαν στα τρία pop-up bars που είχαν στηθεί στον εξωτερικό χώρο του Μεταλλουργείου.
Και οι τρεις ομάδες κλήθηκαν να δημιουργήσουν σε 90 λεπτά από δύο signature cocktails με βάση τη πρώτη Luxury tequila του Μεξικό, τη Don Julio: το ένα εκ των δύο σερβιρισμάτων έπρεπε να αποτελεί ένα «γράμμα αγάπης» προς ένα πρόσωπο με ιδιαίτερη σημασία για τον εκάστοτε διαγωνιζόμενο ενώ το άλλο, μια ένδειξη σεβασμού προς τη γη και την καλλιέργειά της Προαπαιτούμενο της δοκιμασίας ήταν το να δουλέψουν όλοι ομαδικά καθώς και να προετοιμά-σουν τις κατάλληλες ποσότητες για να εξυπηρετήσουν όλους τους προσκεκλημένους της βρα-διάς χωρίς φύρα!
Λίγο πριν το τέλος της βραδιάς και την ανάδειξη του φετινού νικητή, άλλη μια έκπληξη περίμενε τους διαγωνιζόμενους. Αυτή δεν ήταν άλλη από την προσθήκη του τέταρτου κριτή, του Αριστο-τέλη Παπαδόπουλου, ο οποίος συμπλήρωσε την κριτική επιτροπή και συνέβαλε στη διαμόρ-φωση του αποτελέσματος.
Ο μεγάλος νικητής
Με την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας δοκιμασίας και αφού κοινό και κριτές δοκίμα-σαν τις δημιουργίες των τριών φιναλίστ, ψήφισαν το αγαπημένο τους bar διαλέγοντας μεταξύ του μπλε, του πορτοκαλί και του κόκκινου, ρίχνοντας την ψήφο τους στις ειδικά διαμορφωμένες World Class κάλπες. Ο περσινός νικητής, Ιωσήφ Ζααλούκ, ανέβηκε επί σκηνής, και κάνοντας μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, ανακοίνωσε σε κλίμα εορτασμού τον φετινό Έλληνα Bartender of the Year, Χρήστο Κλουβάτο!
Επόμενος σταθμός για τον Έλληνα νικητή, ο Παγκόσμιος Τελικός στο Σάο Πάολο, όπου θα παρευρεθεί για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Απολαύστε υπεύθυνα