ADVERTORIAL
Μετά την παρουσίαση που προηγήθηκε σε προηγούμενο άρθρο σχετικά με τις ποικιλίες και τα καβουρδίσματα καφέ, ήρθε η ώρα να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Δηλαδή; Μα να μάθουμε από τους ειδικούς στο πως και τι απαιτείται για να φτιάξουμε σωστά έναν καφέ.
Ο Coffee Ambassador Στάθης Πάζας των STARBUCKS μας άνοιξε τα μάτια, και μας έδωσε τα φώτα του για τα βασικά που αφορούν τον καφέ, αυτά δηλαδή που οι απανταχού coffee lovers πρέπει να ξέρουν για παρασκευή καφέ σε κάθε είδους καφετιέρα.
Η Αναλογία
Ξεκινάμε λοιπόν, από την αναλογία: Σημειώστε. 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένος καφές (τουτέστιν 10 γραμμάρια) για κάθε 180 ml νερού για παρασκευή καφέ με γαλλική πρέσα (καφετιέρα με έμβολο). Αν πάλι τον θέλετε πιο ελαφρύ, μην αλλάξετε τις αναλογίες. Στις ίδιες μένουμε για να μην χάσουμε τα αρώματα και την γεύση του καφέ, απλά τον αραιώνουμε μετά με ζεστό νερό. Got it?
Το Νερό
Συνεχίζουμε. Το νερό. Ο ειδικός μας λέει ότι χρειάζεται κρύο, φρέσκο νερό που το βράζουμε περίπου στους 90 με 96 βαθμούς κελσίου. Υπάρχουν βραστήρες που σας δίνουν την επιλογή θερμοκρασίας. Οπότε προτιμήστε τους. Όσο για την ποιότητα του νερού, αποφύγετε το μεταλλικό και αποσταγμένο νερό. Προτιμήστε φιλτραρισμένο ή εμφαλιωμένο για μην αλλοιωθεί καθόλου η γεύση του καφέ σας.
Το Άλεσμα
Για τους μερακλήδες τώρα που αλέθουν τον καφέ τους λίγο πριν τον πιούνε, ο Στάθης έχει να σας συμβουλέψει το εξής: το κατάλληλο άλεσμα καθορίζεται από την εκάστοτε μέθοδο παρασκευής καφέ, δηλαδή αν έχετε γαλλική πρέσα, τότε θα πρέπει να είναι χοντροκομμένος (6 δευτερόλεπτα), αν έχετε καφετιέρα φίλτρου με επίπεδο πάτο, τότε θα πρέπει να είναι μέτρια αλεσμένος (8-10 δευτερόλεπτα) που θα έχει μια υφή σαν του καλαμποκάλευρου. Αν έχετε καφετιέρα με κωνοειδή φίλτρο, τότε δώστε λίγο χρόνο παραπάνω, μέχρι να γίνει η υφή σαν επιτραπέζιο αλάτι και τέλος αν θέλετε espresso, τότε θα πρέπει να είναι πολύ λεπτοκομμένος που σημαίνει σαν την άχνη ζάχαρη.
Η φρεσκάδα
Και μετά τα παραπάνω ωραία, ήρθε η ώρα για να παίξουμε τους MythBusters, καταρρίπτοντας μερικούς μύθους σχετικά με το πως θα διατηρήσουμε φρέσκο τον καφέ μας.
1. ΔΕΝ τον βάζουμε ψυγείο ή καταψύκτη. Μάνα ακούς;;; Τον καφέ τον διατηρούμε καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου εποχή Άνοιξη/Φθινόπωρο, δηλαδή θερμοκρασία δωματίου. Όσο για τις υπόλοιπες εποχές, επιστρατεύστε συσκευές που θα κρατήσουν τον χώρο σας μακριά από πιγκουίνους ή καμήλες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τον αποθηκεύουμε σε αεροστεγής συσκευασία (συσκευασία FlavorLock™, που χρησιμοποιεί στους καφέδες της η Starbucks, είναι ιδανική) η οποία δεν επιτρέπει καμία επαφή με φως. Οπότε όχι φως, όχι αέρας και θερμοκρασία δωματίου (που σημαίνει θερμοκρασία γύρω στους 18-20°C).
2. Όσο για το αν λήγει ο καφές, λοιπόν δεν είναι μέλι. Με τις αεροστεγείς συσκευασίες μπορείτε να διατηρήσετε τους κόκκους καφέ για 34 εβδομάδες. Μόλις ανοιχτεί, ο καφές θα πρέπει να αλεστεί, να αποθηκευτεί σε ένα αεροστεγές δοχείο και να καταναλωθεί μέσα σε μια εβδομάδα αν θέλετε να έχετε την καλύτερη δυνατή γεύση.
3. Έναν μύθο που αγνοούσα είναι ότι αν αλεστεί πιο λεπτοκομμένος ο καφές, διατηρείται πιο πολύ καθώς θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μικρότερη ποσότητα. Λοιπόν boys and girls, ο τρόπος άλεσης δεν παίζει κανένα ρόλο στη διατήρηση της φρεσκάδας του, παρά μόνο στην μέθοδο παρασκευής και τον τύπο του καφέ. Κάθε καφετιέρα άλλωστε διαθέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη χρήση του καφέ από το άλεσμα μέχρι και την ποσότητα. Ένα εύκολο tip είναι το όσο πιο γρήγορα φτιάχνεται, τόσο πιο λεπτοκομμένος είναι (βλέπε espresso).
Και καθώς μιλάμε για διάφορες μηχανές καφέ, θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφερθώ σε αυτές τις διαφορετικές μεθόδους εκχύλισης καφέ γιατί δεν είναι μόνο οι δυο τρεις που μας έρχονται συνήθως στο μυαλό. Οι πιο γνωστές μέθοδοι παρασκευής / θερμής εκχύλισης καφέ περιλαμβάνουν χρήση καφετιέρας φίλτρου, αυτόματες ή ημιαυτόματες μηχανές υψηλής πίεσης για espresso (και ροφήματα με βάση των espresso – Cappuccino, Latte κλπ) , Pour Over (απλός κώνος και χάρτινο φίλτρο), Aeropress, Siphon, Γαλλική Πρέσα (καφετιέρα με έμβολο) και Chemex. Όλες αυτοί οι μέθοδοι όπως μπορείτε να φανταστείτε έχουν τον δικό τους μοναδικό τρόπο να αναδεικνύουν τη γεύση και τα αρώματα της εκάστοτε ποικιλίας καφέ.
Με τις συμβουλές του Στάθη, έφτιαξα μόνη μου στο κατάστημα έναν custom made καφέ. Και αφού τα κατάφερα, τώρα θα το δοκιμάσω και στο σπίτι. Γιατί τώρα ξέρω.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους τρόπους εκχύλισης καφέ, δεν έχετε παρά να συμμετάσχετε στο σχετικό Σεμινάριο Καφέ που διοργανώνουν τα Starbucks αυτόν τον μήνα και πιο συγκεκριμένα στο κατάστημα της Κοραή, την Παρασκευή 26/5/2017 και ώρα 12:30-14:30.