Άρης – Μπότεφ Πλόβντιβ: Η φιλία χρόνων, ο χαμός του Τόσκο και το φιλικό στη Βουλγαρία

Άρης – Μπότεφ Πλόβντιβ: Η φιλία χρόνων, ο χαμός του Τόσκο και το φιλικό στη Βουλγαρία Facebook Twitter
Όσα χρόνια και αν περάσουν, θα βρίσκονται για πάντα στο Βικελίδης και στο Μπότεφ γιατί «ούτε ο θάνατος είναι αρκετός, ούτε εκεί θα είσαι μοναχός…». Φωτ.: EUROKINISSI
0

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ, Μπότεφ Πλόβντιβ και Άρης έδωσαν φιλικό αγώνα στη Βουλγαρία, στη μνήμη των αδικοχαμένων οπαδών τους, Τόσκο και Άλκη. Εκτός από τα χρώματα και τη φιλία που έχουν αναπτύξει, οι δύο σύλλογοι μοιράζονται πια και την απώλεια δύο δικών τους παιδιών. Από πότε χρονολογείται, ωστόσο, αυτή η φιλία και πού έχει τις ρίζες της;

Η Μπότεφ Πλόβντιβ ιδρύθηκε το 1912 στη Φιλιππούπολη (ελληνική ονομασία της πόλης), και είναι η αρχαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα της Βουλγαρίας. Τόσο η ομάδα όσο και το γήπεδό της έχουν πάρει το όνομά τους από τον εθνικό ήρωα Χρίστο Μπότεφ. 

Μπότεφ και Άρης, θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη των δύο αδικοχαμένων οπαδών τους, αναμετρήθηκαν σε φιλικό αγώνα, ο οποίος διεξήχθη την προηγούμενη Κυριακή 2 Ιουλίου στη Φιλιππούπολη. 

Για περισσότερο από μια εικοσαετία ο σύλλογος ονομαζόταν Τράκια (Θράκη), αποδεικνύοντας την ιστορική σχέση του με την περιοχή. Έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Βουλγαρίας και τρία Κύπελλα, έχει φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ενώ έχει κατακτήσει και το Βαλκανικό Κύπελλο το 1972. Αιώνιο αντίπαλο των «καναρινιών» αποτελεί η συμπολίτισσα Λοκομοτίβ, ενώ φιλικές σχέσεις διατηρούνται μόνο με τους οπαδούς του Άρη.

Όλα ξεκίνησαν το 2010 όταν περίπου 50 Bultras (σ.σ οπαδοί της Μπότεφ) ταξίδεψαν ως τη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν το ντέρμπι ανάμεσα σε Άρη και ΠΑΟΚ. Το κιτρινόμαυρο στη φανέλα αλλά και η εκρηκτική ατμόσφαιρα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» προξένησαν τον θαυμασμό των Βουλγάρων και αποτέλεσαν ίσως την αφορμή για την πρώτη αυτή επίσκεψη.

Η υποδοχή από πλευράς των φίλων του Άρη ήταν υποδειγματική, μιας και το ίδιο βράδυ ξενύχτησαν παρέα σε κεντρικό σύνδεσμο της ομάδας στην πόλη. Έκτοτε, η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές έγινε συχνότερη, με τα μηνύματα και τις ανταλλαγές υλικού, όπως κασκόλ και μπλούζες, να δίνουν και να παίρνουν. Τα τελευταία δέκα χρόνια, παρότι κανένα από τα δύο group δεν κάνει λόγο για επίσημη αδελφοποίηση, το δρομολόγιο Πλόβντιβ - Θεσσαλονίκη έγινε συνήθειο και η φιλία ανάμεσα σε Άρη και Μπότεφ έχει παγιωθεί.

Ο θάνατος του Τόσκο Μποζατζίσκι

CHECK Άρης – Μπότεφ Πλόβντιβ: Η φιλία χρόνων, ο χαμός του Τόσκο και το φιλικό στη Βουλγαρία Facebook Twitter
Ο Τόσκο Μποζατζίσκι, ηγετική μορφή των οπαδών της Μπότεβ Πλόβντιβ (Bultras), έχασε τη ζωή του στις 5 Ιανουαρίου του 2020 στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Φωτ.: EUROKINISSI

Ο Τόσκο Μποζατζίσκι, ηγετική μορφή των οπαδών της Μπότεβ Πλόβντιβ (Bultras), έχασε τη ζωή του στις 5 Ιανουαρίου του 2020 στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ήταν απόφοιτος Νομικής και μιλούσε τρεις διαφορετικές γλώσσες. Ο 28χρονος Βούλγαρος είχε ταξιδέψει μαζί με την παρέα του στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρακολουθήσουν το ντέρμπι ανάμεσα σε Άρη και ΠΑΟΚ. 

Μια μέρα μετά τον αγώνα, η παρέα έκανε την τελευταία της στάση σε ένα καφέ, λίγο πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Όταν ο Τόσκο και η παρέα του αποχώρησαν από το μαγαζί, κατευθύνθηκαν προς τα αυτοκίνητά τους. Εκεί τουλάχιστον 20 οπαδοί του ΠΑΟΚ, κρατώντας ξύλινα κοντάρια, ρόπαλα και μεταλλικούς σωλήνες, τους επιτέθηκαν βάναυσα. Οι περισσότεροι διασκορπίστηκαν για να γλιτώσουν, με τον Τόσκο και άλλους δύο φίλους του να ξυλοκοπούνται και να τραυματίζονται. 

Στην προσπάθειά του να ξεφύγει από το μένος των αντιπάλων, βρέθηκε στον δρόμο και παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, χάνοντας εν τέλει τραγικά τη ζωή του. Οδηγός του Ι.Χ. ήταν μια συνομήλικη του θανόντος, η οποία στη συνέχεια κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης.

Κατηγορούμενος στην υπόθεση, πέραν της εικοσιοκτάχρονης, ήταν και ο 49χρονος πρώην σύντροφός της, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν συνοδηγός στο μοιραίο αυτοκίνητο. Ορισμένοι μάλιστα ισχυρίζονται πως ο ίδιος ο 49χρονος έδωσε εντολή στην οδηγό να περάσει εκείνη τη στιγμή από το σημείο της συμπλοκής. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων, που δεν είδαν κάποιον συνοδηγό.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2021 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο καταδικάστηκαν συνολικά 8 κατηγορούμενοι. Η μεγαλύτερη ποινή επιβλήθηκε στον 49χρονο, ο οποίος καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια φυλάκισης, με την 28χρονη και τους υπόλοιπους 5 κατηγορούμενους να καταδικάζονται σε 7 και 4,5 έτη αντίστοιχα.

Το φιλικό ματς στη μνήμη των αδικοχαμένων

Άρης – Μπότεφ Πλόβντιβ: Η φιλία χρόνων, ο χαμός του Τόσκο και το φιλικό στη Βουλγαρία Facebook Twitter
Το παιχνίδι έληξε 1-0, με τον Σέκουλιτς στο 17’ να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Φωτ.: EUROKINISSI

Μπότεφ και Άρης, θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη των δύο αδικοχαμένων οπαδών τους, αναμετρήθηκαν σε φιλικό αγώνα, ο οποίος διεξήχθη την προηγούμενη Κυριακή 2 Ιουλίου στη Φιλιππούπολη.

Εκατοντάδες οπαδοί του «Θεού», ξεκινώντας με πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν στο Πλόβντιβ για να ανταμώσουν με τα αδέλφια τους και να στηρίξουν την αξιέπαινη πρωτοβουλία.

Κατά την είσοδο των ομάδων, παίκτες, οπαδοί και οι ίδιοι οι γονείς του Τόσκο κατέθεσαν στεφάνια σε ένα ειδικό μνημείο εντός του αγωνιστικού χώρου. Οι γονείς, μάλιστα, του άτυχου 28χρονου παρέλαβαν ως ελάχιστο φόρο τιμής μια πλακέτα και μια εμφάνιση του Άρη με τη λέξη «Justice». Την ίδια ώρα, η κερκίδα των γηπεδούχων καλύφθηκε από ένα τεράστιο πανό με το πρόσωπο του Μποζατζίσκι, με τα καπνογόνα και τις σημαίες να δημιουργούν εκρηκτική και συγκινητική ατμόσφαιρα.

Στα αμιγώς αγωνιστικά, το παιχνίδι έληξε 1-0, με τον Σέκουλιτς στο 17’ να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως ο διαιτητής Γκεόργκι Καμπάκοφ διέκοψε τον αγώνα στο 12’ (αριθμός των Bultras) και στο 19’ (ηλικία του Άλκη Καμπανού), ούτως ώστε να αποδοθεί ξανά φόρος τιμής στους δύο νεκρούς.

Άρης – Μπότεφ Πλόβντιβ: Η φιλία χρόνων, ο χαμός του Τόσκο και το φιλικό στη Βουλγαρία Facebook Twitter
Παίκτες, οπαδοί και οι ίδιοι οι γονείς του Τόσκο κατέθεσαν στεφάνια σε ένα ειδικό μνημείο εντός του αγωνιστικού χώρου. Φωτ.: EUROKINISSI

Οι δύο ομάδες και οι οπαδοί τους ήρθαν ακόμη πιο κοντά, δυστυχώς εξαιτίας δυο τραγικών συμβάντων. Οι ημερομηνίες 5/1/2020 και 1/2/2022 αποτελούν πια «οδηγό» για τους «κιτρινόμαυρους» Ελλάδας και Βουλγαρίας. Τόσκο και Άλκης έχουν γίνει συνθήματα στα χείλη των οπαδών, γκραφίτι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και της Φιλιππούπολης, ελπίδα για αλλαγή σε ένα πολύπαθο ποδόσφαιρο. 

Όσα χρόνια και αν περάσουν, θα βρίσκονται για πάντα στο Βικελίδης και στο Μπότεφ γιατί «ούτε ο θάνατος είναι αρκετός, ούτε εκεί θα είσαι μοναχός…».

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στάθη Σούλιε, πως είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Ζούμε, ρε! / Πώς είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Ο προπονητής τζούντο και ψυχολόγος Στάθης Σούλιος μοιράζεται με τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο την ξεχωριστή του εμπειρία ως τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας, περιγράφοντας τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τις μοναδικές στιγμές που έχει ζήσει. 
THE LIFO TEAM
«Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διδάσκονται οι εθνικοί μύθοι»

Κώστας Κωστής / «Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διδάσκονται οι εθνικοί μύθοι»

Οι μύθοι και οι αλήθειες για την Επανάσταση του 1821. Από που ξεκίνησε, τελικά, και γιατί τη γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου; Υπήρξε «κρυφό σχολειό» και τι σχέσεις είχαν πολλοί από τους οπλαρχηγούς με τους Οθωμανούς πριν από την εξέγερση; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ και διευθυντή του ΜΙΕΤ, Κώστα Κωστή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Ζουγανέλη: Ποιοι σκότωσαν τον μπον βιβέρ της Μυκόνου;

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Ζουγανέλη: Ποιοι σκότωσαν τον μπον βιβέρ της Μυκόνου;

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη δολοφονία του 73χρονου μπον βιβέρ, μέσα στο σπίτι του στο Γλυφάδι, που βύθισε στη θλίψη το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, το φθινόπωρο του 2010.
THE LIFO TEAM
Κομματικοί μηχανισμοί, πολιτική τοξικότητα και αδιέξοδα

LiFO politics / Κομματικοί μηχανισμοί, πολιτική τοξικότητα και αδιέξοδα

«Τα κόμματα αρνούνται να δουν τα λάθη τους και διαιωνίζουν τις ίδιες κακές πρακτικές που μας οδηγούν πάλι σε αδιέξοδα» - Ο σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας Γρηγόρης Τσιμογιάννης συζητά με τη Βασιλική Σιούτη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου: «Το Σαρακήνικο μας βοηθά να εξερευνήσουμε το διάστημα και η Πολιτεία το αντιμετώπισε ως οικόπεδο»

Radio Lifo / «Το Σαρακήνικο μας βοηθά να εξερευνήσουμε το διάστημα, ενώ η Πολιτεία το είδε ως οικόπεδο»

Το γεωλογικό γλυπτό στο Σαρακήνικο της Μήλου έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Σελήνης, του Άρη και του Τιτάνα, και είναι μοναδικό στον κόσμο. Η Δρ. Ανεζίνα Σολομωνίδου, πλανητολόγος με θητεία στη NASA και τον ESA, συζητά με τη Ντίνα Καράτζιου για τη μοναδικότητά του και τη χρήση του στη διαστημική έρευνα.
THE LIFO TEAM
«Αυτός δεν ντράπηκε να το πει, αλλά αν το ’κανε μια γυναίκα θα ’ταν πουτάνα»/ «Η ελπίδα είναι κάτι που φτιάχνεις»

Θέματα / «Όταν οι γυναίκες καλλιτέχνιδες πεθαίνουν, το όνομά τους παραμερίζεται»

Μια συζήτηση με την Ευγενία Τζιρτζιλάκη για τη φεμινιστική ιστορία της τέχνης, τα double standards του καλλιτεχνικού χώρου και το γιατί το θέατρο χρειάζεται περισσότερες 50άρες. 
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Γιατί έφυγα από την Ουάσιγκτον Ποστ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Γιατί έφυγα από την Ουάσιγκτον Ποστ

Μετά από σαράντα χρόνια στην εφημερίδα, η αρθρογράφος γνώμης της Washington Post Ρουθ Μάρκους υπέβαλλε προχθές την παραίτησή της και εξηγεί στο κείμενο που δημοσιεύεται στο New Yorker γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.
THE LIFO TEAM
Πώς η METLEN χτίζει γέφυρες προσφοράς και δημιουργεί δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες

Θέματα / Πώς η METLEN χτίζει γέφυρες προσφοράς και δημιουργεί δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, ελάχιστες εταιρείες ή επιχειρηματικοί όμιλοι καταφέρνουν να ισορροπήσουν μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της βαθιάς σύνδεσης με τις τοπικές κοινωνίες. Η METLEN το πετυχαίνει επενδύοντας στην κοινωνική συνοχή, τη βιωσιμότητα και την ανθρώπινη εμπειρία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ