Άρης – Μπότεφ Πλόβντιβ: Η φιλία χρόνων, ο χαμός του Τόσκο και το φιλικό στη Βουλγαρία

Άρης – Μπότεφ Πλόβντιβ: Η φιλία χρόνων, ο χαμός του Τόσκο και το φιλικό στη Βουλγαρία Facebook Twitter
Όσα χρόνια και αν περάσουν, θα βρίσκονται για πάντα στο Βικελίδης και στο Μπότεφ γιατί «ούτε ο θάνατος είναι αρκετός, ούτε εκεί θα είσαι μοναχός…». Φωτ.: EUROKINISSI
0

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ, Μπότεφ Πλόβντιβ και Άρης έδωσαν φιλικό αγώνα στη Βουλγαρία, στη μνήμη των αδικοχαμένων οπαδών τους, Τόσκο και Άλκη. Εκτός από τα χρώματα και τη φιλία που έχουν αναπτύξει, οι δύο σύλλογοι μοιράζονται πια και την απώλεια δύο δικών τους παιδιών. Από πότε χρονολογείται, ωστόσο, αυτή η φιλία και πού έχει τις ρίζες της;

Η Μπότεφ Πλόβντιβ ιδρύθηκε το 1912 στη Φιλιππούπολη (ελληνική ονομασία της πόλης), και είναι η αρχαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα της Βουλγαρίας. Τόσο η ομάδα όσο και το γήπεδό της έχουν πάρει το όνομά τους από τον εθνικό ήρωα Χρίστο Μπότεφ. 

Μπότεφ και Άρης, θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη των δύο αδικοχαμένων οπαδών τους, αναμετρήθηκαν σε φιλικό αγώνα, ο οποίος διεξήχθη την προηγούμενη Κυριακή 2 Ιουλίου στη Φιλιππούπολη. 

Για περισσότερο από μια εικοσαετία ο σύλλογος ονομαζόταν Τράκια (Θράκη), αποδεικνύοντας την ιστορική σχέση του με την περιοχή. Έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Βουλγαρίας και τρία Κύπελλα, έχει φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ενώ έχει κατακτήσει και το Βαλκανικό Κύπελλο το 1972. Αιώνιο αντίπαλο των «καναρινιών» αποτελεί η συμπολίτισσα Λοκομοτίβ, ενώ φιλικές σχέσεις διατηρούνται μόνο με τους οπαδούς του Άρη.

Όλα ξεκίνησαν το 2010 όταν περίπου 50 Bultras (σ.σ οπαδοί της Μπότεφ) ταξίδεψαν ως τη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν το ντέρμπι ανάμεσα σε Άρη και ΠΑΟΚ. Το κιτρινόμαυρο στη φανέλα αλλά και η εκρηκτική ατμόσφαιρα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» προξένησαν τον θαυμασμό των Βουλγάρων και αποτέλεσαν ίσως την αφορμή για την πρώτη αυτή επίσκεψη.

Η υποδοχή από πλευράς των φίλων του Άρη ήταν υποδειγματική, μιας και το ίδιο βράδυ ξενύχτησαν παρέα σε κεντρικό σύνδεσμο της ομάδας στην πόλη. Έκτοτε, η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές έγινε συχνότερη, με τα μηνύματα και τις ανταλλαγές υλικού, όπως κασκόλ και μπλούζες, να δίνουν και να παίρνουν. Τα τελευταία δέκα χρόνια, παρότι κανένα από τα δύο group δεν κάνει λόγο για επίσημη αδελφοποίηση, το δρομολόγιο Πλόβντιβ - Θεσσαλονίκη έγινε συνήθειο και η φιλία ανάμεσα σε Άρη και Μπότεφ έχει παγιωθεί.

Ο θάνατος του Τόσκο Μποζατζίσκι

CHECK Άρης – Μπότεφ Πλόβντιβ: Η φιλία χρόνων, ο χαμός του Τόσκο και το φιλικό στη Βουλγαρία Facebook Twitter
Ο Τόσκο Μποζατζίσκι, ηγετική μορφή των οπαδών της Μπότεβ Πλόβντιβ (Bultras), έχασε τη ζωή του στις 5 Ιανουαρίου του 2020 στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Φωτ.: EUROKINISSI

Ο Τόσκο Μποζατζίσκι, ηγετική μορφή των οπαδών της Μπότεβ Πλόβντιβ (Bultras), έχασε τη ζωή του στις 5 Ιανουαρίου του 2020 στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ήταν απόφοιτος Νομικής και μιλούσε τρεις διαφορετικές γλώσσες. Ο 28χρονος Βούλγαρος είχε ταξιδέψει μαζί με την παρέα του στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρακολουθήσουν το ντέρμπι ανάμεσα σε Άρη και ΠΑΟΚ. 

Μια μέρα μετά τον αγώνα, η παρέα έκανε την τελευταία της στάση σε ένα καφέ, λίγο πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Όταν ο Τόσκο και η παρέα του αποχώρησαν από το μαγαζί, κατευθύνθηκαν προς τα αυτοκίνητά τους. Εκεί τουλάχιστον 20 οπαδοί του ΠΑΟΚ, κρατώντας ξύλινα κοντάρια, ρόπαλα και μεταλλικούς σωλήνες, τους επιτέθηκαν βάναυσα. Οι περισσότεροι διασκορπίστηκαν για να γλιτώσουν, με τον Τόσκο και άλλους δύο φίλους του να ξυλοκοπούνται και να τραυματίζονται. 

Στην προσπάθειά του να ξεφύγει από το μένος των αντιπάλων, βρέθηκε στον δρόμο και παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, χάνοντας εν τέλει τραγικά τη ζωή του. Οδηγός του Ι.Χ. ήταν μια συνομήλικη του θανόντος, η οποία στη συνέχεια κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης.

Κατηγορούμενος στην υπόθεση, πέραν της εικοσιοκτάχρονης, ήταν και ο 49χρονος πρώην σύντροφός της, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν συνοδηγός στο μοιραίο αυτοκίνητο. Ορισμένοι μάλιστα ισχυρίζονται πως ο ίδιος ο 49χρονος έδωσε εντολή στην οδηγό να περάσει εκείνη τη στιγμή από το σημείο της συμπλοκής. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων, που δεν είδαν κάποιον συνοδηγό.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2021 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο καταδικάστηκαν συνολικά 8 κατηγορούμενοι. Η μεγαλύτερη ποινή επιβλήθηκε στον 49χρονο, ο οποίος καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια φυλάκισης, με την 28χρονη και τους υπόλοιπους 5 κατηγορούμενους να καταδικάζονται σε 7 και 4,5 έτη αντίστοιχα.

Το φιλικό ματς στη μνήμη των αδικοχαμένων

Άρης – Μπότεφ Πλόβντιβ: Η φιλία χρόνων, ο χαμός του Τόσκο και το φιλικό στη Βουλγαρία Facebook Twitter
Το παιχνίδι έληξε 1-0, με τον Σέκουλιτς στο 17’ να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Φωτ.: EUROKINISSI

Μπότεφ και Άρης, θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη των δύο αδικοχαμένων οπαδών τους, αναμετρήθηκαν σε φιλικό αγώνα, ο οποίος διεξήχθη την προηγούμενη Κυριακή 2 Ιουλίου στη Φιλιππούπολη.

Εκατοντάδες οπαδοί του «Θεού», ξεκινώντας με πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν στο Πλόβντιβ για να ανταμώσουν με τα αδέλφια τους και να στηρίξουν την αξιέπαινη πρωτοβουλία.

Κατά την είσοδο των ομάδων, παίκτες, οπαδοί και οι ίδιοι οι γονείς του Τόσκο κατέθεσαν στεφάνια σε ένα ειδικό μνημείο εντός του αγωνιστικού χώρου. Οι γονείς, μάλιστα, του άτυχου 28χρονου παρέλαβαν ως ελάχιστο φόρο τιμής μια πλακέτα και μια εμφάνιση του Άρη με τη λέξη «Justice». Την ίδια ώρα, η κερκίδα των γηπεδούχων καλύφθηκε από ένα τεράστιο πανό με το πρόσωπο του Μποζατζίσκι, με τα καπνογόνα και τις σημαίες να δημιουργούν εκρηκτική και συγκινητική ατμόσφαιρα.

Στα αμιγώς αγωνιστικά, το παιχνίδι έληξε 1-0, με τον Σέκουλιτς στο 17’ να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως ο διαιτητής Γκεόργκι Καμπάκοφ διέκοψε τον αγώνα στο 12’ (αριθμός των Bultras) και στο 19’ (ηλικία του Άλκη Καμπανού), ούτως ώστε να αποδοθεί ξανά φόρος τιμής στους δύο νεκρούς.

Άρης – Μπότεφ Πλόβντιβ: Η φιλία χρόνων, ο χαμός του Τόσκο και το φιλικό στη Βουλγαρία Facebook Twitter
Παίκτες, οπαδοί και οι ίδιοι οι γονείς του Τόσκο κατέθεσαν στεφάνια σε ένα ειδικό μνημείο εντός του αγωνιστικού χώρου. Φωτ.: EUROKINISSI

Οι δύο ομάδες και οι οπαδοί τους ήρθαν ακόμη πιο κοντά, δυστυχώς εξαιτίας δυο τραγικών συμβάντων. Οι ημερομηνίες 5/1/2020 και 1/2/2022 αποτελούν πια «οδηγό» για τους «κιτρινόμαυρους» Ελλάδας και Βουλγαρίας. Τόσκο και Άλκης έχουν γίνει συνθήματα στα χείλη των οπαδών, γκραφίτι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και της Φιλιππούπολης, ελπίδα για αλλαγή σε ένα πολύπαθο ποδόσφαιρο. 

Όσα χρόνια και αν περάσουν, θα βρίσκονται για πάντα στο Βικελίδης και στο Μπότεφ γιατί «ούτε ο θάνατος είναι αρκετός, ούτε εκεί θα είσαι μοναχός…».

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω ένα άλυτο μυστήριο ενός αιώνα σε αγγλικό μουσείο»

Ζούμε, ρε! / «Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω το μυστήριο των εικόνων του Μπράιτον»

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με την ηθοποιό και σεναριογράφο Ανδριανή Ρέλλου, η νευροδιαφορετικότητα της οποίας υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην επίλυση ενός μυστηρίου που παρέμενε άλυτο επί εκατό περίπου χρόνια.
THE LIFO TEAM
Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

LiFO politics / Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

O Φαίδων Καραϊωσηφίδης, εκδότης του περιοδικού «Πτήση» και για 28 χρόνια συνεργάτης του Κώστα Καββαθά, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του σύγχρονου ελληνικού Τύπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Lifo Videos / Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Η αυτοβιογραφία του είναι γεμάτη από ιστορίες με τον Τσαρούχη, τον Χατζιδάκι και άλλες εμβληματικές μορφές της εποχής, τις οποίες είχε την τύχη να γνωρίσει και να μπολιαστεί από τη ματιά και τη στάση τους. Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τον ποιητή και εκδότη της Οδού Πανός σε μια χειμαρρώδη συζήτηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Lifo Videos / «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Η Έφη Καλογεροπούλου διηγείται ιστορίες από την Ανάφη: από τις θρυλικές «Μάντρες», το μπαρ που δημιούργησε ο πατέρας της, μέχρι το εστιατόριό της, τη «Μαργαρίτα», σε ένα νησί που διαρκώς αλλάζει χρώματα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι τον Μεσαίωνα;

Ηχητικά Άρθρα / Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι κατά τον Μεσαίωνα;

Η ζωή σε μια μεγαλούπολη του Μεσαίωνα δεν είχε καμία σχέση με τη ρομαντική εικόνα που συχνά παρουσιάζουν οι ταινίες εποχής. Στους στενούς δρόμους της, μέσα στη ζέστη, οι άνθρωποι ζούσαν κυριολεκτικά μέσα στη βρομιά –χωρίς αποχέτευση, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, και σχεδόν χωρίς μπάνιο.
M. HULOT
Η εφιαλτική ιστορία του δράκου της Βάρκιζας

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ με το απανθρακωμένο ζευγάρι στη Βάρκιζα

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη διπλή δολοφονία που, ένα βροχερό ξημέρωμα του Μαρτίου του 1988, σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής και απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές για μήνες.
THE LIFO TEAM
Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για μια συναρπαστική, μεταβατική στιγμή στη ζωή της Εθνικής Σταρ και το παρασκήνιο πίσω απ' την αποκαλυπτική, τηλεοπτική εκπομπή που την κατέγραψε
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Lifo Videos / Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Αν η ζωή της γινόταν ντοκιμαντέρ, ποιος θα ήταν ο τίτλος του; Ποιο είναι το πιο iconic μήνυμα που έχει λάβει από φαν; Και τι της έχει μάθει η ψυχοθεραπεία; Η Idra Kayne απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Τσαγκόζη, που της θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
«Στη διαστημική αποστολή βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Αδριανός Γολέμης / «Στο διάστημα βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Τι συμβαίνει με το σώμα ενός αστροναύτη; Πώς κοιμάται; Με τι τρέφεται; Έχει ορμές; Και πόσο διαφέρει η ιατρική φροντίδα στο διάστημα απ’ αυτή στη Γη; Ο επικεφαλής ιατρός αποστολών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, Αδριανός Γολέμης, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πάρις Ρούπος: «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Lifo Videos / «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Ο Πάρις Ρούπος παρουσιάζει τη νέα του σόλο παράσταση «Κυριλέ» και μιλά στα βίντεο της LiFO για το χιούμορ και τα όριά του, το αν το stand up αποτελεί «αριστερή τέχνη» και το κατά πόσο μπορεί κανείς να βιοποριστεί από αυτό στην Ελλάδα σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Ζούμε, ρε! / Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Πόσο απειλούνται τα προγράμματα συμπερίληψης από τις πολιτικές αποκλεισμού του προέδρου Τραμπ; Ποια είναι η στάση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις; Και τι μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης για να αντιδράσει και να συμβάλει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον δημοσιογράφο και ερευνητή του Ινστιτούτου Reuters, Νίκο Ευσταθίου.
Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την υποκρισία πίσω απ' τις πιο σημαντικές περιπτώσεις λογοκρισίας και βανδαλισμών των τελευταίων 50 ετών και για το πώς οι τηλεοπτικές εκπομπές τις εκμεταλλεύονται
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Lifo Videos / Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Του έχουν πει ότι μοιάζει στον Ζακ Γαλυφιανάκη; Θεωρεί τον εαυτό του φεμινιστή; Πότε θα δούμε τη σειρά «Κακές Ιδέες»; Ο Θωμάς Ζάμπρας απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και στον Γιώργο Τσαγκόζη που του θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Χρήστος Λούλης: «Μεγαλώνοντας με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος παρά κάλος ηθοποιός»

Χρήστος Λούλης / «Μεγαλώνοντας, με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος, παρά καλός ηθοποιός»

Η Τζούλη Αγοράκη σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον Χρήστο Λούλη για τον ρόλο του δικαστή που υποδύεται στην «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, αλλά και για τον χρόνο, την υστεροφημία και τον ρόλο της οικογένειας στη ζωή του.
THE LIFO TEAM