Άρης – Μπότεφ Πλόβντιβ: Η φιλία χρόνων, ο χαμός του Τόσκο και το φιλικό στη Βουλγαρία

Άρης – Μπότεφ Πλόβντιβ: Η φιλία χρόνων, ο χαμός του Τόσκο και το φιλικό στη Βουλγαρία Facebook Twitter
Όσα χρόνια και αν περάσουν, θα βρίσκονται για πάντα στο Βικελίδης και στο Μπότεφ γιατί «ούτε ο θάνατος είναι αρκετός, ούτε εκεί θα είσαι μοναχός…». Φωτ.: EUROKINISSI
0

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ, Μπότεφ Πλόβντιβ και Άρης έδωσαν φιλικό αγώνα στη Βουλγαρία, στη μνήμη των αδικοχαμένων οπαδών τους, Τόσκο και Άλκη. Εκτός από τα χρώματα και τη φιλία που έχουν αναπτύξει, οι δύο σύλλογοι μοιράζονται πια και την απώλεια δύο δικών τους παιδιών. Από πότε χρονολογείται, ωστόσο, αυτή η φιλία και πού έχει τις ρίζες της;

Η Μπότεφ Πλόβντιβ ιδρύθηκε το 1912 στη Φιλιππούπολη (ελληνική ονομασία της πόλης), και είναι η αρχαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα της Βουλγαρίας. Τόσο η ομάδα όσο και το γήπεδό της έχουν πάρει το όνομά τους από τον εθνικό ήρωα Χρίστο Μπότεφ. 

Μπότεφ και Άρης, θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη των δύο αδικοχαμένων οπαδών τους, αναμετρήθηκαν σε φιλικό αγώνα, ο οποίος διεξήχθη την προηγούμενη Κυριακή 2 Ιουλίου στη Φιλιππούπολη. 

Για περισσότερο από μια εικοσαετία ο σύλλογος ονομαζόταν Τράκια (Θράκη), αποδεικνύοντας την ιστορική σχέση του με την περιοχή. Έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Βουλγαρίας και τρία Κύπελλα, έχει φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ενώ έχει κατακτήσει και το Βαλκανικό Κύπελλο το 1972. Αιώνιο αντίπαλο των «καναρινιών» αποτελεί η συμπολίτισσα Λοκομοτίβ, ενώ φιλικές σχέσεις διατηρούνται μόνο με τους οπαδούς του Άρη.

Όλα ξεκίνησαν το 2010 όταν περίπου 50 Bultras (σ.σ οπαδοί της Μπότεφ) ταξίδεψαν ως τη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν το ντέρμπι ανάμεσα σε Άρη και ΠΑΟΚ. Το κιτρινόμαυρο στη φανέλα αλλά και η εκρηκτική ατμόσφαιρα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» προξένησαν τον θαυμασμό των Βουλγάρων και αποτέλεσαν ίσως την αφορμή για την πρώτη αυτή επίσκεψη.

Η υποδοχή από πλευράς των φίλων του Άρη ήταν υποδειγματική, μιας και το ίδιο βράδυ ξενύχτησαν παρέα σε κεντρικό σύνδεσμο της ομάδας στην πόλη. Έκτοτε, η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές έγινε συχνότερη, με τα μηνύματα και τις ανταλλαγές υλικού, όπως κασκόλ και μπλούζες, να δίνουν και να παίρνουν. Τα τελευταία δέκα χρόνια, παρότι κανένα από τα δύο group δεν κάνει λόγο για επίσημη αδελφοποίηση, το δρομολόγιο Πλόβντιβ - Θεσσαλονίκη έγινε συνήθειο και η φιλία ανάμεσα σε Άρη και Μπότεφ έχει παγιωθεί.

Ο θάνατος του Τόσκο Μποζατζίσκι

CHECK Άρης – Μπότεφ Πλόβντιβ: Η φιλία χρόνων, ο χαμός του Τόσκο και το φιλικό στη Βουλγαρία Facebook Twitter
Ο Τόσκο Μποζατζίσκι, ηγετική μορφή των οπαδών της Μπότεβ Πλόβντιβ (Bultras), έχασε τη ζωή του στις 5 Ιανουαρίου του 2020 στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Φωτ.: EUROKINISSI

Ο Τόσκο Μποζατζίσκι, ηγετική μορφή των οπαδών της Μπότεβ Πλόβντιβ (Bultras), έχασε τη ζωή του στις 5 Ιανουαρίου του 2020 στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ήταν απόφοιτος Νομικής και μιλούσε τρεις διαφορετικές γλώσσες. Ο 28χρονος Βούλγαρος είχε ταξιδέψει μαζί με την παρέα του στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρακολουθήσουν το ντέρμπι ανάμεσα σε Άρη και ΠΑΟΚ. 

Μια μέρα μετά τον αγώνα, η παρέα έκανε την τελευταία της στάση σε ένα καφέ, λίγο πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Όταν ο Τόσκο και η παρέα του αποχώρησαν από το μαγαζί, κατευθύνθηκαν προς τα αυτοκίνητά τους. Εκεί τουλάχιστον 20 οπαδοί του ΠΑΟΚ, κρατώντας ξύλινα κοντάρια, ρόπαλα και μεταλλικούς σωλήνες, τους επιτέθηκαν βάναυσα. Οι περισσότεροι διασκορπίστηκαν για να γλιτώσουν, με τον Τόσκο και άλλους δύο φίλους του να ξυλοκοπούνται και να τραυματίζονται. 

Στην προσπάθειά του να ξεφύγει από το μένος των αντιπάλων, βρέθηκε στον δρόμο και παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, χάνοντας εν τέλει τραγικά τη ζωή του. Οδηγός του Ι.Χ. ήταν μια συνομήλικη του θανόντος, η οποία στη συνέχεια κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης.

Κατηγορούμενος στην υπόθεση, πέραν της εικοσιοκτάχρονης, ήταν και ο 49χρονος πρώην σύντροφός της, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν συνοδηγός στο μοιραίο αυτοκίνητο. Ορισμένοι μάλιστα ισχυρίζονται πως ο ίδιος ο 49χρονος έδωσε εντολή στην οδηγό να περάσει εκείνη τη στιγμή από το σημείο της συμπλοκής. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων, που δεν είδαν κάποιον συνοδηγό.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2021 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο καταδικάστηκαν συνολικά 8 κατηγορούμενοι. Η μεγαλύτερη ποινή επιβλήθηκε στον 49χρονο, ο οποίος καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια φυλάκισης, με την 28χρονη και τους υπόλοιπους 5 κατηγορούμενους να καταδικάζονται σε 7 και 4,5 έτη αντίστοιχα.

Το φιλικό ματς στη μνήμη των αδικοχαμένων

Άρης – Μπότεφ Πλόβντιβ: Η φιλία χρόνων, ο χαμός του Τόσκο και το φιλικό στη Βουλγαρία Facebook Twitter
Το παιχνίδι έληξε 1-0, με τον Σέκουλιτς στο 17’ να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Φωτ.: EUROKINISSI

Μπότεφ και Άρης, θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη των δύο αδικοχαμένων οπαδών τους, αναμετρήθηκαν σε φιλικό αγώνα, ο οποίος διεξήχθη την προηγούμενη Κυριακή 2 Ιουλίου στη Φιλιππούπολη.

Εκατοντάδες οπαδοί του «Θεού», ξεκινώντας με πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν στο Πλόβντιβ για να ανταμώσουν με τα αδέλφια τους και να στηρίξουν την αξιέπαινη πρωτοβουλία.

Κατά την είσοδο των ομάδων, παίκτες, οπαδοί και οι ίδιοι οι γονείς του Τόσκο κατέθεσαν στεφάνια σε ένα ειδικό μνημείο εντός του αγωνιστικού χώρου. Οι γονείς, μάλιστα, του άτυχου 28χρονου παρέλαβαν ως ελάχιστο φόρο τιμής μια πλακέτα και μια εμφάνιση του Άρη με τη λέξη «Justice». Την ίδια ώρα, η κερκίδα των γηπεδούχων καλύφθηκε από ένα τεράστιο πανό με το πρόσωπο του Μποζατζίσκι, με τα καπνογόνα και τις σημαίες να δημιουργούν εκρηκτική και συγκινητική ατμόσφαιρα.

Στα αμιγώς αγωνιστικά, το παιχνίδι έληξε 1-0, με τον Σέκουλιτς στο 17’ να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως ο διαιτητής Γκεόργκι Καμπάκοφ διέκοψε τον αγώνα στο 12’ (αριθμός των Bultras) και στο 19’ (ηλικία του Άλκη Καμπανού), ούτως ώστε να αποδοθεί ξανά φόρος τιμής στους δύο νεκρούς.

Άρης – Μπότεφ Πλόβντιβ: Η φιλία χρόνων, ο χαμός του Τόσκο και το φιλικό στη Βουλγαρία Facebook Twitter
Παίκτες, οπαδοί και οι ίδιοι οι γονείς του Τόσκο κατέθεσαν στεφάνια σε ένα ειδικό μνημείο εντός του αγωνιστικού χώρου. Φωτ.: EUROKINISSI

Οι δύο ομάδες και οι οπαδοί τους ήρθαν ακόμη πιο κοντά, δυστυχώς εξαιτίας δυο τραγικών συμβάντων. Οι ημερομηνίες 5/1/2020 και 1/2/2022 αποτελούν πια «οδηγό» για τους «κιτρινόμαυρους» Ελλάδας και Βουλγαρίας. Τόσκο και Άλκης έχουν γίνει συνθήματα στα χείλη των οπαδών, γκραφίτι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και της Φιλιππούπολης, ελπίδα για αλλαγή σε ένα πολύπαθο ποδόσφαιρο. 

Όσα χρόνια και αν περάσουν, θα βρίσκονται για πάντα στο Βικελίδης και στο Μπότεφ γιατί «ούτε ο θάνατος είναι αρκετός, ούτε εκεί θα είσαι μοναχός…».

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Πόσο εύκολα μπορεί τελικά να μιλήσει για το βίωμά της στους γύρω της μια γυναίκα που έχει περάσει καρκίνο του μαστού και τι ρόλο μπορεί να παίξει η συμμετοχή της σε μια θεατρική ομάδα στην εύρεση νέου νοήματος ζωής; Η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Αθηνά Παππά συζητά με τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο για τον καρκίνο του μαστού, το θέατρο και τη νέα της παράσταση «Η κουκούλα».
THE LIFO TEAM
To μυστήριο της δολοφονίας της πλούσιας Πλακιώτισσας Μοσχούλας Βάθη

Αληθινά εγκλήματα / To μυστήριο της δολοφονίας της Μοσχούλας, της πλούσιας Πλακιώτισσας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκε νεκρή έξω από την πόρτα του διαμερίσματός της στην Πλάκα η 73χρονη γυναίκα, μια υπόθεση που προκάλεσε αίσθηση τον Μάρτιο του 1989.
Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Άκου την επιστήμη / «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Ζούμε σε μια εποχή που κυνηγάμε την τελειότητα; Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μέσα στην απιστία; Και τι ρόλο παίζει στη ζωή μας ένα τραυματικό γεγονός; Η ομότιμη καθηγήτρια ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας, Φωτεινή Τσαλίκογλου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Σκολαρίκου: Μια δολοφονία, ένας αθώος στη φυλακή και το δικαστικό θρίλερ που ακολούθησε

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σκολαρίκου: Μια δολοφονία, ένας αθώος στη φυλακή και ένα δικαστικό θρίλερ

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την εν ψυχρώ δολοφονία του 52χρονου Γιάννη Σκολαρίκου, διευθυντή του ΟΤΕ Παλαιού Φαλήρου, που, ένα χειμωνιάτικο πρωί σαν όλα τ’ άλλα, ξεκίνησε για τη δουλειά του και δεν έφτασε ποτέ.
THE LIFO TEAM
«Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτογραφία μου στα σόσιαλ»

Podcast / «Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτό μου στα σόσιαλ»

Τι κάνεις όταν κυκλοφορεί γυμνή φωτογραφία του παιδιού σου στο διαδίκτυο; Ποια είναι τα βήματα για να σταματήσεις κάτι που τρέχει πιο γρήγορα κι από φωτιά σε πευκόδασος; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με τον αστυνόμο Χαράλαμπο Καρρά και τον ψυχολόγο Γιώργο Νάκο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Radio Lifo / Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Αντώνη Τσαγκαράκη, επίκουρο καθηγητή Γεωργικής και Παραγωγικής Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τα έντομα που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν ως τρόφιμα, καθώς και για τους λόγους πίσω από αυτή την απόφαση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης: «Σήμερα στην Αθήνα μιλιούνται περίπου 120 γλώσσες»

Άκου την επιστήμη / «Στη σημερινή Αθήνα μιλιούνται περίπου 120 γλώσσες»

Είναι η ελληνική γλώσσα η αρχαιότερη της Ευρώπης; Υπάρχουν χυδαίες λέξεις ή χυδαίες σκέψεις; Και γιατί το σχολείο αναπαράγει τον κακό μας εαυτό; Ο καταξιωμένος γλωσσολόγος και ακαδημαϊκός, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Νικολαΐδη - Καλαθάκη: Το θρίλερ της διπλής εξαφάνισης στο Σέσι Γραμματικού

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Νικολαΐδη - Καλαθάκη: Το θρίλερ της διπλής εξαφάνισης στο Σέσι Γραμματικού

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται μια υπόθεση που έγινε γνωστή από τα μέσα ενημέρωσης στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και η οποία παρέμεινε για πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
THE LIFO TEAM
Παραμένουν αδιάκριτα τα βλέμματα ή έχει εξαλειφθεί το στίγμα της αναπηρίας στην ελληνική επαρχία;

Ζούμε, ρε! / Παραμένουν αδιάκριτα τα βλέμματα ή έχει εξαλειφθεί το στίγμα της αναπηρίας στην ελληνική επαρχία;

Πόσο προσβάσιμη είναι η ελληνική επαρχία για τα ΑμεΑ; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν το θέμα με καλεσμένους τον Κώστα Σαρρή που ζει μόνιμα στην Τρίπολη και τον Γιάννη Φωτάκο, φοιτητή στην Καλαμάτα.
THE LIFO TEAM
Νικόλας Σεβαστάκης: «Στην αριστερά υπάρχει κρίση ιδεών και προσανατολισμού»

LiFO politics / Νικόλας Σεβαστάκης: «Στην αριστερά υπάρχει κρίση ιδεών και προσανατολισμού»

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νέου δεξιού ριζοσπαστισμού και γιατί υποχώρησε το κίνημα της παγκοσμιοποίησης; Ο καθηγητής, συγγραφέας και αρθρογράφος της LIFO μιλάει στη Βασιλική Σιούτη για τη νέα πολιτική συγκυρία και τα χαρακτηριστικά της.
THE LIFO TEAM
«Παραγγελιά ρε!»: Χάος και θάνατος για ένα ζεϊμπέκικο στη «Νεράιδα» της Κυψέλης

Αληθινά εγκλήματα / «Παραγγελιά ρε!»: Χάος και θάνατος για ένα ζεϊμπέκικο του Κοεμτζή στη «Νεράιδα» της Κυψέλης

O Νίκος Τσέφλιος αφηγείται το τριπλό έγκλημα του Νίκου Κοεμτζή, του ανθρώπου που ένα Σαββατόβραδο, τον Φλεβάρη του 1973, αιματοκύλισε τη «Νεράιδα της Αθήνας» στην οδό Αγίου Μελετίου, μαχαιρώνοντας μέχρι θανάτου δύο χωροφύλακες και έναν φανοποιό.
THE LIFO TEAM
Η έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Άκου την επιστήμη / Η έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Ποιες είναι οι αιτίες που ολοένα και λιγότεροι λαμβάνουν προφυλάξεις; Ποια βακτήρια απειλούν τη σεξουαλική μας ζωή; Η βραβευμένη καθηγήτρια Επιστημολογίας, Ιστορίας και Ηθικής της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Μαριάννα Καραμάνου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ