Πολλοί την αποκαλούν «κρυμμένο θησαυρό της αττικής φύσης» και η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα συναρπαστικό μέρος με άγρια βράχια, σπήλαιο, πεύκα τριγύρω και μια φυσική πισίνα με πεντακάθαρα ιαματικά νερά. Γι' αυτό, άλλωστε, έχει ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο NATURA 2000 και αποτελεί Τόπο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους του υπουργείου Πολιτισμού και προστατευόμενο υδροβιότοπο της Διεθνούς Σύμβασης RAMSAR. Επίσης, πρόκειται και για την πιο στυλάτη «παραλία» της Αθήνας, αφού διαθέτει ένα όμορφο, ξύλινο deck με αναπαυτικές σεζλόνγκ και λευκές ομπρέλες, WiFi, ιδιωτικό χώρο με γκαζόν και εστιατόριο-μπαρ.
Επί πολλά χρόνια είχε συνδεθεί με την ιαματική δράση των νερών της και τους ηλικιωμένους που την επισκέπτονταν για να θεραπεύσουν τα ρευματικά τους. Όμως τα τελευταία χρόνια οι λουόμενοι είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών που βρίσκουν εδώ μια διέξοδο από την καθημερινότητα, μια και απέχει μονάχα 22 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Η μαγευτική αυτή λίμνη σχηματίστηκε όταν τμήμα της οροφής ενός μεγάλου υπόγειου σπηλαίου κατέρρευσε πριν από περίπου 2.000 χρόνια λόγω της διάβρωσης και των τεκτονικών κινήσεων. Χωρίζεται από τη θάλασσα με μια στενή λωρίδα ασβεστολιθικών πετρωμάτων και απέχει μόνο λίγα μέτρα από την παραλιακή οδό Αθηνών - Σουνίου.
Εκεί όπου η γνωστή λίμνη τελειώνει ξεκινά ένα πολυδαίδαλο υποβρύχιο σπήλαιο το οποίο έχει εξερευνηθεί σε μήκος 3.123 μέτρων, καθώς το τέρμα του δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα.
Τα νερά της λίμνης είναι μισό μέτρο πιο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και ανανεώνονται συνεχώς, τόσο από τη θάλασσα όσο και από τις υπόγειες ιαματικές πηγές. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το κλίμα εδώ είναι ιδανικό, μια και ο Υμηττός την προστατεύει από τους βόρειους άνεμους. Γι' αυτό και η μέση θερμοκρασία τον χειμώνα είναι υψηλότερη στη Βουλιαγμένη από αυτήν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ, αντίθετα, το καλοκαίρι είναι χαμηλότερη, αφού η θαλασσινή αύρα δροσίζει τους λουόμενους που απολαμβάνουν το μπάνιο τους.
Έχει μήκος 140 μέτρα και πλάτος περίπου 55. Το νερό της είναι ζεστό και υφάλμυρο, μια και κοντά στην επιφάνεια αναμειγνύεται με το θαλασσινό. Επίσης, περιέχει υδρόθειο, που θεωρείται πως λειτουργεί θεραπευτικά για τις παθήσεις του δέρματος και όχι μόνο. Τα νερά έχουν θερμοκρασία από 22°C μέχρι 29°C, υποδεικνύοντας ότι σε κάποιο βάθος επικοινωνεί με το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου που διατρέχει τα ελληνικά νησιά.
Εκεί όπου η γνωστή λίμνη τελειώνει ξεκινά ένα πολυδαίδαλο υποβρύχιο σπήλαιο το οποίο έχει εξερευνηθεί σε μήκος 3.123 μέτρων, καθώς το τέρμα του δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα. Ανάμεσα στις 14 σήραγγές του βρίσκεται και η μεγαλύτερη στον κόσμο με μήκος 800 μέτρα, ενώ η ανακάλυψη ενός τεράστιου σταλαγμίτη δημιουργεί νέα δεδομένα στην έρευνα για τον σχηματισμό της Μεσογείου. Η λίμνη έχει το δικό της οικοσύστημα που περιλαμβάνει μικρές ανεμώνες και μικρά ψάρια, κοχύλια και άλλα οστρακοειδή. Χαρακτηριστικό είναι ότι εδώ αναπτύσσεται μια ανεμώνη που δεν συναντάμε πουθενά αλλού, γνωστή με την ονομασία Paranemonia Vouliagmeniensis.
Αυτό που οπωσδήποτε συναντά κανείς κολυμπώντας στα νερά της είναι ένα είδος μικροσκοπικού ψαριού. Πρόκειται για τα μαύρα ψαράκια Garra Rufa, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως και στα fish spa και κάνουν απολέπιση, απαλλάσσοντας την επιδερμίδα από τα νεκρά κύτταρα. Αν μείνετε ακίνητοι, τα ψαράκια θα σας πλησιάσουν και θα νιώσετε να σας γαργαλάνε, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν πιάσει δουλειά.
Στη Λίμνη Βουλιαγμένης, όμως, η ευεξία δεν βρίσκεται μόνο μέσα στο νερό. Η περιοχή της Φασκομηλιάς, μια έκταση 1.200 στρεμμάτων ακριβώς πάνω από τη λίμνη, αποτελεί μια ξεχωριστή διαδρομή για περπάτημα ή ποδηλασία, με μονοπάτια που προσφέρουν απίστευτη θέα στην ακτογραμμή της Αττικής και στη λίμνη. H λίμνη είναι ανοιχτή για μπάνιο όλες τις μέρες του χρόνου, εκτός από την Κυριακή του Πάσχα και την Πρωτοχρονιά, από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Τις καθημερινές η είσοδος κοστίζει 12 ευρώ, ενώ τα Σαββατοκύριακα 15.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO