6 πράγματα που μου έκαναν (μεγάλη!) εντύπωση απ' τη βραδιά αποτελεσμάτων του Brexit

6 πράγματα που μου έκαναν (μεγάλη!) εντύπωση απ' τη βραδιά αποτελεσμάτων του Brexit Facebook Twitter
15

6 πράγματα που μου έκαναν (μεγάλη!) εντύπωση απ' τη βραδιά αποτελεσμάτων του Brexit Facebook Twitter

 

Πέρασα το βράδυ μου κάνοντας ιντερνετικό ζάπινγκ μεταξύ της ζωντανής μετάδοσης των αποτελεσμάτων απ' το BBC και απ' το ITV. Απογοητεύτηκα με το αποτέλεσμα μεν, αλλά ακόμα και μετά την ανακοίνωσή του δεν ήθελα να πάω για ύπνο για να μη χάσω όσα γίνονταν.

Nα τι ζήλεψα τρομερά.

1) Συντομία και περιεκτικότητα

Είδα την τηλεοπτική δημοσιογραφία όπως θα ήθελα να είναι. Είχα ξεχάσει τι μάστορες του λόγου και των μίντια είναι οι Βρετανοί - όχι μόνο οι δημοσιογράφοι αλλά και οι καλεσμένοι πολιτικοί. Κανένας πλατειασμός, καμία αερολογία. Κάθε δευτερόλεπτο τηλεοπτικού χρόνου ήταν γεμάτο λιτές αλλά περιεκτικές δηλώσεις που κρατούσαν το ενδιαφέρον ενημερώνοντας συνεχώς. 

Κανένας καλεσμένος δεν πήρε το μικρόφωνο κι άρχισε να λέει ό,τι του κατέβει, ή επέμεινε να κάνει ατελείωτες παρενθέσεις. Κανένας δημοσιογράφος δεν χρειάστηκε να διακόψει καλεσμένο και να του πει "βάλτε όμως μια τελεία" ή "είστε εκτός θέματος".

Από τους σημαντικότερους πολιτικούς, μέχρι τους "απλούς πολίτες", όλοι εξέφρασαν με σαφήνεια και χωρίς χρονοβόρο μπλα μπλα την άποψή τους. 

  

2) Αντικειμενικότητα

Δεν ήταν Αντέννα να πουν ότι ο κόσμος θα τελειώσει με το ΟΧΙ ούτε Αυγή που θα κάνει το μαύρο άσπρο. Στις 8 ώρες μετάδοσης που είδα ούτε μια φορά κάποιος παρουσιαστής δεν άφησε να φανεί οποιαδήποτε προσωπική προτίμηση. Είχαν καλεσμένους που το έκαναν, όπως είναι φυσικό, αλλά οι ίδιοι συντόνιζαν με πλήρη αντικειμενικότητα. 

Κι όταν κέρδισε τελικά το Brexit - το πρόσεξα και στο BBC και στο ITV, με αντικειμενικότητα παρουσίασαν την κατάρρευση της λίρας, εξηγώντας ότι η ιστορική απόφαση που είχε παρθεί θα αποδεικνυόταν πολύ πολύ ακριβή. 

Γιατί αντικειμενικότητα δε σημαίνει απαραίτητα να κρατάς ίσες αποστάσεις λες και δεν τρέχει τίποτα, αλλά -χωρίς εμπάθεια- να λες την αλήθεια. 

6 πράγματα που μου έκαναν (μεγάλη!) εντύπωση απ' τη βραδιά αποτελεσμάτων του Brexit Facebook Twitter

3) Δημιουργική Τεχνολογία

Πραγματικά ζήλεψα τις χάι-τεκ προβολές τους, όχι τόσο γιατί ήταν εντυπωσιακές, αλλά επειδή ήταν χρήσιμες. Είχαν μοιράσει τις περιφέρειες ανάλογα με τον ευρωσκεπτικισμό τους σε μια ροδέλα, έδειχναν τα αποτελέσματα με ψηφιακά κοντάρια που έβγαιναν απ' το έδαφος (χάρη στα οποία έβλεπες και τον πληθυσμό, άρα την επιρροή της κάθε περιοχής), και γενικά κάθε τεχνολογικό μαραφέτι βοηθούσε στη βαθύτερη κατανόηση της κατάστασης. Οι συνεχείς εναλλαγές στη ροή του προγράμματος -δεν υπήρχε περίπτωση να κολλήσουν στο στούντιο αερολογώντας- έκαναν συναρπαστικό και βαθιά επιμορφωτικό το θέαμα. 

4) Ευγένεια

Συχνά είχαν στο στούντιο καλεσμένους απ' τις δύο πλευρές -για λίγο! όχι όπως εδώ ξημεροβραδιάζονται στα πάνελ οι πολιτικοί και επιμένουν να μιλούν- και ακόμα και στις πιο κρίσιμες στιγμές ο διαλογος ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον. Η ευγένεια και η σοβαρότητα όλων φαινόταν απ' το ότι έλεγαν την άποψή τους ή έκαναν διάλογο χωρίς ΠΟΤΕ να διακόψει ο ένας τον άλλον. Και χωρίς να χρειαστεί να πει κανείς "αφήστε με να ολοκληρώσω" (και να εννοεί "αφήστε με να μιλήσω άλλα 25 λεπτά μόνος μου").

  

6 πράγματα που μου έκαναν (μεγάλη!) εντύπωση απ' τη βραδιά αποτελεσμάτων του Brexit Facebook Twitter
 

5) Πολιτικοί

Ακόμα και ο χειρότερος, πιο λαϊκιστής πολιτικός τους (συγκεκριμένα ο εθνικιστής και ρατσιστής Νάιτζελ Φαράτζ, πάνω, που είναι κάτι σαν Καρατζαφέρειος κλόουν) φέρθηκε και μίλησε με πολλή περισσότερη σοβαρότητα από οποιονδήποτε μέσο Έλληνα πολιτικό. Κι αυτό με σόκαρε και με απογοήτευσε - για το επίπεδο των δικών μας βουλευτών και αρχηγών κομμάτων. 

6) Ουσία

Μπορούσαν να τσακωθούν, να υποστηρίξουν τα κόμματά τους, να προσπαθήσουν να κερδίσουν μελλοντικές ψήφους: Κι όμως, σχεδόν όλοι οι καλεσμένοι αλλά και οι ρεπόρτερ μιλούσαν μόνο για τα ουσιαστικά ζητήματα. Δίνοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες, προχωρώντας την κουβέντα και ανοίγοντας σημαντικά θέματα. Δεν κατέφευγαν σε τσιτάτα ή άσχετες εξυπνάδες, δεν απέφευγαν να απαντήσουν ευθέως.

Και για όλα αυτά, ως εξωτερικός παρατηρητής, είχα την αίσθηση πως ό,τι και να γίνει αυτοί οι άνθρωποι θα μπορέσουν να βρουν τις λύσεις. Δεν τους φοβάμαι καθόλου και είμαι σίγουρος ότι θα βρουν τη λύση.

Γιατί έχουν κάτι που δεν είχαμε πέρσι εμείς: Σοβαρότητα.

 

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

7 σχόλια
Εγώ ένα πράγμα ζήλεψα. Το ότι οι νέοι εκεί ψήφισαν σε τεράστιες πλειοψηφείες Bremain, όταν σε μας τα 20χρονα σταυρώνουν ανελέητα ναζί και συριζαίους.
Ακόμη και αν ίσχυε αυτό που λέει ο elstir -προσωπικά συμφωνώ απόλυτα με D O P- η δική μας χώρα έχει τεράστιο πρόβλημα παιδείας.Γιατί αυτοί οι νέοι 18-24 παρότι φοιτούν και σπουδάζουν σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, είναι ΑΝΙΚΑΝΟΙ να δουν πως ναζί και συριζαίοι(αριστερός αχταρμάς για την ακρίβεια) ΔΕΝ κατάφεραν ΠΟΤΕ να μειώσουν ΚΑΜΜΙΑ ανεργία. Πολύ απλά λοιπόν, με την αγανακτησμένη ψήφο τους μεγενθύνουν το πρόβλημα αντί να συμβάλουν στη λύση του.Μπορεί οι Βρετανοί να παρουσιάζουν φαινόμενα ξενοφοβίας (και θα το πληρώσουν ακριβά αυτό το λάθος τους), οι Έλληνες όμως παρουσιάζουν φαινόμενα απαξίωσης της Δημοκρατίας.
Παρατηρώ μια εμμονή στο φαίνεσθαι της αναπαράστασης της εκλογικής διαδικασίας ανάλογη με την εξιδανίκευση του γέροντα στο καφενείο για κάθε τι που συμβαίνει "στα ξένα". Δε με ενδιαφέρει αν ο Φάρατζ σεβάστηκε τους συνομιλητές του, αν υπάρχει οργάνωση στο λόγο ή οτιδήποτε. Θα προτιμούσα να φορούσαν όλοι κόκκινες στρογγυλές μύτες αν μπορούσαν να συνεννοηθούν και να ξεχωρίσουν τις ανάγκες από τα κατάφωρα ψέματα. Αν δε δινόταν ως ενέχυρο σε ανίκανους "σοβαρούς" πολιτικάντηδες η πορεία μίας ένωσης χωρών. Αν δεν τους έπιαναν τα αποικιοκρατικά τους και ξενοφοβικά τους ξεσπάσματα. Αν δεν είχαμε πολιτικές δολοφονίες. Εκεί έγγυται η σοβαρότητα, όχι στα πάνελ. Δε θα βρουν τη λύση επειδή έχουν άξιο control room.
Αυτά που αναφέρετε είναι τα συμπεράσματα απ' τη δημοσιογραφία τους. Η όποια σοβαρότητα (όχι τόσο του Φαράτζ, αλλά είπα ότι φαίνεται σοβαρός σε σύγκριση μόνο με τους δικούς τους) του λαού κρίνεται στο νούμερο έξι. Δεν μιλούσαν απλώς ευγενικά μεταξύ τους, μιλούσαν επί της ουσίας.
Κύριε Δημοκίδη μία μικρή (δημοσιογραφική) πρόκληση για εσάς, αν σας ενδιαφέρει: Μπορείτε να παραθέσετε στοιχεία (όπως δηλώσεις, κείμενα, οτιδήποτε) που να αποδεικνύουν ότι ο Farage είναι ρατσιστής, όπως ισχυρίζεστε στο κείμενο σας? Ευχαριστώ εκ των προτέρων
http://www.telegraph.co.uk/news/politics/nigel-farage/11467713/No-dogs.-No-blacks.-No-Irish-is-now-Ukip-policy.htmlhttp://news.sky.com/story/1714218/farage-defends-vile-and-racist-eu-posterhttp://indy100.independent.co.uk/article/nigel-farage-came-up-with-a-genuinely-stunning-justification-for-claims-of-ukip-racism--ZkdPm6WZNWhttp://www.theguardian.com/politics/2014/may/19/nigel-farage-racist-yvette-cooper-david-lammyhttp://leftfootforward.org/2015/02/is-ukip-a-racist-party-these-15-comments-would-suggest-so/Και φυσικά έχω γράψει γι' αυτόν (και τον ρατσιστή Έλληνα του κόμματός του) απ' τις αρχές του 2014 >> http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/45711
Άρη αναφορικά με τον Νάιτζελ Φαράτζ που λες "φέρθηκε και μίλησε με πολλή". Εντάξει, το από οποιονδήποτε είναι λίγο υπερβολικό, αλλά σίγουρα από τους περισσότερους, ειδικά των πιο πρόσφατων συνθέσεων της ελληνικής Βουλής. Ο Φάρατζ είναι συνεπής πολιτικός. Μπορεί να ανήκει ιδεολογικά και πολιτικά σε χώρο που δεν ταυτίζομαι σε καμία των περιπτώσεων, αλλά είναι συνεπής και σοβαρός. Δεν έχει σχέση με τον ψευτοευρωπαϊσμό του Καμμένου και του Τσίπρα, που πλασάρονται ως δήθεν ευρωπαϊστές, ενώ καλλιεργούν τον αντιευρωπαϊσμό με τον χειρότερο τρόπο. Είναι συνεπής. Όπως είναι και η Λεπέν στη Γαλλία. Δυστυχώς εδώ ο πήχης είναι χαμηλά. Ο κόσμος προτιμά να εκπροσωπείται από απατεωνίσκους και καραγκιόζηδες.
Ο τύπος είπε οτι αν ερθουν πιο πολλοι μετανάστες θα αυξηθούν οι βιασμοι! Χρυσαυγίτης είναι ούτε καν καρατζαφερης, συνεπή δε ξερω, αλλα σοβαρό δεν τον λες..