Θεοδώρα Κακοσαίου: «Όχι, δεν ντρέπομαι για τα κιλά μου»

Θεοδώρα Κακοσαίου: «Όχι δεν ντρέπομαι, μου αρέσουν τα κιλά» Facebook Twitter
Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες χώρες, παντως θεωρώ ότι στην Ελλάδα όλες οι φοβίες, χοντροφοβία, ομοφοβία, ρατσισμός, θα αργήσουν να σβήσουν. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
0

Από πάρα πολύ μικρή ηλικία τα κορίτσια αναπτύσσουμε ανασφάλειες σχετικά με το σώμα μας, αφού αισθανόμαστε πιεσμένες να ταιριάξουμε σε συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς. Καθημερινά δεχόμαστε κριτική για την εμφάνισή μας, ενώ επιθυμούμε συνεχώς να αλλάξουμε φυσικά χαρακτηριστικά πάνω στο σώμα μας, τα οποία αποκαλούνται «ατέλειες». Μεγαλώνοντας με αυτή την αρνητική αντίληψη, πολύ συχνά οδηγούμαστε σε προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. 

Είναι πολύ ενθαρρυντικό να διαπιστώνεις πως τα νέα κορίτσια αρχίζουν και αμφισβητούν αυτές τις αντιλήψεις, θέλοντας να αλλάξουν την κατάσταση. Μαθαίνουν πώς να αγαπούν τον εαυτό τους, να τον αποδέχονται έτσι ακριβώς όπως είναι, να κρίνουν το σώμα τους με επιεικια και να ντύνονται ακριβώς όπως θέλουν και όχι όπως τους επιβάλλει η κοινωνία. 

Ένα τέτοιο παράδειγμα ανθρώπου είναι η Θεοδώρα Κακοσαίου, ή αλλιώς Todo, όπως τη φωνάζουν από πολύ μικρή. Είναι 22 χρονών, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ενα πολύ μικρό χωριό της Λειβαδιάς, ενώ ζει στην Αθήνα τα τελευταία τρία χρόνια, όπου εργάζεται ως make up artist και plus size μοντελο. Η ίδια είναι πολύ ενεργή στα social media και ειδικα στο TikTok, όπου ανεβάζει καθημερινά βίντεο, αλληλεπιδρώντας έτσι με τους 55.000 ακολούθους της. 

Όπως φορούσαν όλες μου οι φίλες τα κοντά τους ρούχα, έτσι τα φόρεσα και εγώ. Όλα είναι φυσιολογικά, εγώ έχω μπορεί και 40 κιλά παραπάνω από αυτά που υποτίθεται ότι πρέπει. Έχω ραγάδες, κυτταρίτιδα, σπυράκια, είναι όλα φυσιολογικά.

«Ήταν καλά στο χωριό, έμαθα την αγροτική ζωή, βέβαια πηγαινοερχόμασταν συνέχεια με τον πατέρα μου στην Αθήνα οπότε δεν μου φαινόταν ότι ζούσα μόνιμα στο χωριό. Την απόφαση να έρθω την πήρα γιατί βασικά δεν ήθελα να δώσω Πανελλήνιες, αλλά κανείς δεν πίστευε ότι το εννοούσα, μέχρι που κάποια στιγμή ήρθε ο καιρός και με πίεζαν να δώσω, οπότε έδωσα και πέρασα Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Κρήτη, μια πολύ όμορφη σχολή αλλά εγώ ήξερα τι ήθελα να κάνω. Να ασχοληθώ με το επαγγελματικό μακιγιάζ και την αισθητική. Έτσι ήρθα στην Αθήνα και γράφτηκα σε μια ιδιωτική σχολή, αλλά έπεσε πάνω στο lockdown οπότε δεν μπόρεσα να την παρακολουθήσω διά ζώσης και κανονικά. Το κυνήγησα όμως, έκανα σεμινάρια, πρακτική, παρακολουθούσα συνεχώς βίντεο στο YouTube.  

— Τι σε επηρέασε και κατάλαβες από μικρή ηλικία ότι αυτό είναι που θέλεις να κάνεις;
Δεν θυμάμαι πώς κατέληξα στο να θέλω να ασχοληθώ με το μακιγιάζ, πάντα βαφόμουν και μου άρεσε αυτή η διαδικασία, αλλά δεν ξέρω πως μου μπήκε το μικρόβιο. Γενικά μου άρεσε το power of make-up όπου μπορείς να μεταμορφώσεις ένα πρόσωπο σε κάτι τελείως διαφορετικό, το body painting κ.λπ. Είναι μια τέχνη αυτό το πράγμα και επειδή απο μικρή έκανα σχέδιο και ζωγράφιζα, απλά κατέληξα εκεί. 

— Υπάρχει και μια κουλτούρα που υποκινεί την αισθητική σου κάπως, δεν είναι απλά λίγο ρουζ και λίγη πούδρα.
Ναι, απόλυτα, είναι κάτι δημιουργικό, κάτι που θέλει φαντασία. Είναι τέχνη.

Θεοδώρα Κακοσαίου: «Όχι δεν ντρέπομαι, μου αρέσουν τα κιλά» Facebook Twitter
Ο κάθε άκυρος, ο κάθε πικραμένος θα μου αναφέρει το προσωπικό του σχόλιο για το σώμα μου. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

— Ανήκεις στη generation Z, μέσα από τη δράση σου στα social media εκπροσωπείς τη νέα γενιά. Πώς σε κάνει να αισθάνεσαι που είσαι 20 χρονών και μπορείς να εκφράζεις γυναίκες με παραπάνω κιλά, αμφισβητώντας τα παγιωμένα πρότυπα ομορφιάς;
Επειδή και εγώ δεν ξύπνησα μια μέρα και είχα αυτην την αυτοπεποίθηση του να φοράω, όπως σήμερα, σορτσάκι κολλητό, κοντό μπλουζάκι, σουτιέν καθόλου, επειδή και εγώ άργησα και έχασα πάρα πολλά πράγματα, στιγμές με φίλους, εξόδους, μπάνια το καλοκαίρι και γενικά ντρεπόμουν, αισθάνομαι δυνατή και ότι πραγματικά προσφέρω. Καλώς ή κακώς, τα στερεότυπα από οταν γεννήθηκα ήταν αδύνατη, ψηλή, λιγνή, από μικρή μου έλεγαν να χάσω κιλά, να κάνω κάτι για το σώμα μου. Το νούμερο ένα σχόλιο που ακούω μέχρι και τώρα είναι το «α, ρε, με τέτοια προσωπάρα, αν ήσουν και 20 κιλά πιο αδύνατη, θα ήσουν τέλεια».

Ο κάθε άκυρος, ο κάθε πικραμένος θα μου αναφέρει το προσωπικό του σχόλιο για το σώμα μου. Έχασα έτσι πάρα πολλά πράγματα. Είχα χάσει κυριολεκτικά έξι καλοκαίρια, που τότε όλα τα παιδιά από το σχολείο πηγαίναν για μπάνιο και έγω ντρεπόμουν και δεν πήγαινα ποτέ. Ενώ οι φίλοι μου με παροτρύναν να πάω μαζί, εγώ δεν ήθελα, δεν μου άρεσε το σώμα μου. Όλο αυτό το βασίζω πραγματικά στα στερεότυπα και τις εικόνες-πρότυπο που μας ταΐζουν από μικρές. 

— Τι άλλαξε;
Ήταν καλοκαιρί και ήμουν στο χωριό. Ζεσταινόμουν πάρα πολύ από τις δουλειές που κάναμε στο χωράφι. Ως που κάποια στιγμή είπα «τέλος», πήρα την κολλητή μου τηλέφωνο και της είπα «πάμε για μπάνιο». Απόρησε και αυτή. Έτσι το πήρα απόφαση, έβαλα το μαγιό μου, πήγα στο beach bar στην παραλία, έβγαλα και φωτογραφία, την ανέβασα κιόλας. Είπα «τέλος, είσαι αυτή που είσαι, έτσι όπως είσαι. Αγάπα το».

Για κάποιους και σύμφωνα με διατροφολόγους τα ιδανικά κιλά για μένα είναι τα 60 κιλά. Εγώ πιστεύω οτι το ιδανικό σώμα για μένα είναι να είμαι 80 κιλά. Μπορώ αν θέλω κάποια στιγμή στο μέλλον να το άλλαξω αυτό, στο χέρι μου είναι. Αλλά αυτό είμαι. Ό,τι κιλό βλέπεις είναι επιλογή μου. Δεν έχω θυροειδή ή θέμα υγείας, ό,τι βλέπεις είναι φαγητό. Άρα είναι σαν να λέω ότι ντρέπομαι για τις επιλογές μου. Όχι, δεν ντρέπομαι, μου αρέσουν τα κιλά. Επειδή άργησα να φτάσω σε αυτό το σημείο, να πω ότι «χαλάρωσε, αυτή εισαι», προσπαθώ τώρα που το εχω καταφέρει να το περάσω αυτό μέσα από τα social γιατί ξέρω ότι με βλέπουν πάρα πολλά μικρά κοριτσάκια και γυναίκες, που παραδέχονται και οι ίδιες ότι τους δίνω δύναμη και αυτοπεποίθηση να ντυθούν όπως θέλουν και να βγουν έξω. 

Ελπίζω όντως να βοηθάω έτσι. Γενικά από τα περισσότερα μηνύματα που δέχομαι ξέρω πως τα παιδιά με παραπάνω κιλά δέχονται κακά σχόλια από τους γονείς τους. Μέχρι και στο μαγαζί που δουλεύω έρχονται οι μαμάδες με τις κόρες τους και τους κάνουν υπερβολικό body shaming. 

Θεοδώρα Κακοσαίου: «Όχι δεν ντρέπομαι, μου αρέσουν τα κιλά» Facebook Twitter
Έχω προσπαθήσει να κάνω διατροφή. Δεν είναι ένα lifestyle που μου ταιριάζει. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

— Αυτό είναι θλιβερό. Εσένα σου κάνουν hate comments;
Τι εννοείς; Εννοείται. Γενικά το TikTok είναι μια πλατφόρμα με πάρα πολλούς ψεύτικους λογαριασμούς που βγάζουν όλη τους τη χολή. «Τα δάχτυλά σου είναι σαν λουκάνικα», «πώς είσαι έτσι». Κράζουν κυρίως για τα κιλά μου. Το θλιβερό είναι πως τα περισσότερα αρνητικά σχόλια προέρχονται από άτομα που είναι και αυτά plus size. Γενικά δεν με ενοχλεί να με λένε χοντρή. Δεν με πειράζει η λέξη, με πειράζει ο τρόπος που μου το λέει κάποιος. Αν ξέρω ότι το λες για να με προσβάλλεις, εκεί με ενοχλεί. 

— Πώς σου φαίνεται όλη αυτή η νουθεσία που καλύπτει τη χοντροφοβία, το «εγώ στο λέω για την υγεία σου;»
Καλά, ναι. Ειδικά στα social, που δεν σε ξέρει κανείς, ενδιαφέρονται όλοι αυτοί για την υγεία μου. Κοίτα να δεις, κάποιος μπορεί να είναι καλά στην υγεία του είτε έχει παραπάνω κιλά είτε όχι. Εγώ είμαι καλά στην υγεία μου και στα κιλά που είμαι. Ακολουθώ μια διατροφή, ασχέτως αν δεν χάνω κιλά. Τρώω τις σαλάτες, τα φρούτα μου. Το ότι έχω κιλά δεν σημαίνει ότι τρώω ανθυγιεινά. Είναι η καραμελίτσα τους αυτό με την υγεία.

— Μέχρι να απελευθερωθείς από την ντροπή για το σώμα σου, τι ρούχα φορούσες;
Έβγαλα όλα μου τα παιδικά χρόνια με ένα κολάν μαύρο και μια μπλούζα φαρδιά μαύρη. Ποτέ σορτσάκι, ραντάκι ή κολλητό φόρεμα. Πραγματικά από εκείνη την μέρα ήταν λες και πάτησα έναν διακόπτη στο κεφάλι μου και άλλαξα τελείως. 

— Εντάξει, θεωρώ ότι θα είχαν γίνει ζυμώσεις εσωτερικές πολλά χρόνια για να το καταφέρεις αυτό. 
Σίγουρα ναι, απλά από εκεί και ύστερα ξεκίνησα να φοράω ό,τι μου αρέσει. Όπως φορούσαν όλες μου οι φίλες τα κοντά τους ρούχα, έτσι τα φόρεσα και εγώ. Όλα είναι φυσιολογικά, εγώ έχω μπορεί και 40 κιλά παραπάνω από αυτά που υποτίθεται ότι πρέπει. Έχω ραγάδες, κυτταρίτιδα, σπυράκια, είναι όλα φυσιολογικά.

Θεοδώρα Κακοσαίου: «Όχι δεν ντρέπομαι, μου αρέσουν τα κιλά» Facebook Twitter
Έχασα έτσι πάρα πολλά πράγματα. Είχα χάσει κυριολεκτικά έξι καλοκαίρια, που τότε όλα τα παιδιά από το σχολείο πηγαίναν για μπάνιο και έγω ντρεπόμουν και δεν πήγαινα ποτέ. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

— Τι θεωρείς ότι ενοχλεί τον κόσμο; 
Πιστεύω ότι τους ενοχλεί πως έχω παραπάνω κιλά και ενώ είμαι έτσι δεν έχω κάποιο κόμπλεξ με αυτό, παρά μου αρέσει και το αναδεικνύω. 

— Χαίρομαι γιατί είσαι πολύ νέα για να έχεις κάνει αυτές τις συνειδητοποιήσεις. Έχεις συμφιλιωθεί και αγαπήσει πράγματα πάνω σου με τα οποία άλλοι παλεύουν όλη τους τη ζωή.
Ναι, έπρεπε να το αποβάλλω. 

— Πολλοί πιστεύουν ότι ενδόμυχα όσοι μιλάνε για το body positivity θέλουν να κάνουν δίαιτα και να χάσουν τα παραπάνω κιλά. 
Ναι, στο TikTok το έχουμε πει και αυτό. Εγώ πραγματικά έχω σκεφτεί πως θα ήθελα να χάσω κιλά, όπως όλοι οι εύσωμοι το έχουμε σκεφτεί αυτό. Αλλά θέλω να χάσω κιλά επειδή το θέλω εγώ και όταν το θέλω εγώ. Κυρίως για να με δω πώς θα δείχνω πιο αδυνατισμένη, γιατί δεν έχω υπάρξει ποτέ πιο αδύνατη. Απλά από περιέργεια. Έχω προσπαθήσει να κάνω διατροφή. Δεν είναι ένα lifestyle που μου ταιριάζει. Δεν μπορώ τη δίαιτα. Το να κάνω διατροφή, να βγω έξω να παραγγείλω ένα μπέργκερ παρέα με μια σαλάτα, αυτό το δέχομαι. Γενικά δεν μπορώ τις απαγορεύσεις. 

— Με το plus size modeling πώς ασχολήθηκες;
Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ στο παρελθόν ότι θα έκανα modeling. Είχα τον λογαριασμό μου στο TikTok και είχα ανεβάσει ένα βίντεο περί body positivity και μου είχε στείλει το μαγαζί που είμαι τώρα πως «άνετα θα σε θέλαμε για μοντέλο μας». Αρχικά δεν έδωσα σημασία, αλλά μετα από 2 βδομάδες μου έκαναν επίσημη πρόταση να συνεργαστούμε. Πήγα και τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα από ό,τι τα περίμενα. Δεν κάνω μόνο φωτογραφίσεις, κάνω και βιντεάκια, παραλαβές, συνδυασμούς, περιγραφές υφασμάτων, ποιοτήτων κ.λπ. Εγώ δεν είχα ιδέα από όλα αυτά. Το TikTok μπορεί να σου φέρει πολλά κακά αλλά και πολλά καλά. 

Θεοδώρα Κακοσαίου: «Όχι δεν ντρέπομαι, μου αρέσουν τα κιλά» Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

— Η αλλαγή για το πώς βλέπεις και αγαπάς το σώμα σου πιστεύεις ηταν μέρος μιας διαδικασίας ωρίμανσης;
Σιγουρα ωρίμασα όταν ήρθα Αθήνα. Διαφέρει πολύ να μένεις σε ένα χωριό με 50 κατοίκους και ύστερα να βρίσκεσαι στην πόλη. Εδώ όταν είσαι νέος δεν σε νοιάζει τι θα πουν οι γύρω σου. Δεν ξέρεις καλά καλά τους γείτονες σου. Οπότε είπα «τώρα θα κάνεις ό,τι σου αρέσει». Προχτές είχα βγει με ένα μπουστάκι έξω. Μπορεί να φαντάζει λίγο το διάστημα που πέρασα από την ανασφάλεια στην αυτοπεποίθηση, αλλά όλα έγιναν σιγά σιγά. 

— Η αλήθεια είναι πως γνωρίζοντάς σε δεν μπορώ να σε φανταστώ με ανασφάλειες για το σώμα σου. Καλά σχόλια παίρνεις;
Γενικά και στην πραγματική ζωή και στην ψηφιακή υπάρχουν και καλά και κακά. Ευτυχώς εν έτει 2022 τα καλά είναι περισσότερα. Δεν ξέρω αν αυτός που λέει κάτι θετικό όντως το εννοεί, αλλά μόνο που θα το διαβάσω και θα μου δώσει χαρά, κερδισμένη βγαίνω. Στα αρνητικά δεν δίνω σημασία, έχω συνηθίσει, ειδικά έξω στον δρόμο, να με κοιτάνε τόσο επιδεικτικά από πάνω μέχρι κάτω, τύπου «πού πας έτσι;». Παλιά με ένοιαζε, πλέον όχι. 

— Τι απαντάς σε όσους λένε «το κάνει για να προκαλέσει»;
Καλά, τις προάλλες έβγαλα βίντεο με μαγιό για να τα δείξω και μου σχολίασαν πως άλλο είναι η προβολή ρούχων και άλλο να ξεφτιλίζομαι για να προκαλέσω. Ό,τι θέλει ας σκέφτεται ο καθένας, μακαρι να έρθει η στιγμή που θα καταλάβουν κάποια πράγματα. 

Θεοδώρα Κακοσαίου: «Όχι δεν ντρέπομαι, μου αρέσουν τα κιλά» Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

— Για σένα το φαγητό τι συμβολίζει;
Πλέον μου προκαλεί χαρά και απόλαυση. Παλιά το είχα συνδέσει με άλλα πράγματα. Γυρνούσα από τη δουλειά κουρασμένη και πίστευα πως όλη η κούρασή μου θα αναπληρωθεί με το να φάω πολύ. Τώρα το έχω αποβάλει αυτό. Το αγαπημένο μου φαγητό είναι οι λαχανοντολμάδες της γιαγιάς μου. 

— Πώς σου φαίνεται που είσαι νέα κοπέλα και βλέπεις μια κοινωνία να ασχολείται με το τι τρώει ο άλλος, αν έχει κοιλιά ή ραγάδες;
Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες χώρες, παντως θεωρώ ότι στην Ελλάδα όλες οι φοβίες, χοντροφοβία, ομοφοβία, ρατσισμός, θα αργήσουν να σβήσουν. Δίνω χρόνο, πιστεύω στη νέα γενιά. Πιστεύω θα αλλάξουν πολλά. 

— Τι συμβουλή δίνεις σε άτομα στην ηλικία σου ή μικρότερα που δεν έχουν ακόμα αυτοπεποίθηση;
Μου λένε πολύ συχνά να τους δώσω συμβουλές. Αυτό που τους απαντάω είναι να κάνουν αυτό που θέλουν πραγματικά. Η ζωή είναι μία, φοράμε ό,τι θέλουμε, κάνουμε αυτό που μας εκφράζει, είναι κρίμα να έχουμε απωθημένα. 

— Σε έχει πατρονάρει ποτέ κάποιος σύντροφός σου στο θέμα των κιλών;
Γενικά είχα μια πάρα πολύ μεγάλη σχέση, πολύ σημαντική. Ποτέ μα ποτέ δεν μου είχε κάνει κακό σχόλιο για τα κιλά μου. Με δεχόταν έτσι ακριβώς. Ο ανθρωπος αυτός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αυτοπεποίθησή μου. Μου έλεγε «Τodo μου, όπως είσαι μ' αρέσεις». Πάντα ψάχνουμε την επιβεβαίωση ως ένα βαθμό, οπότε αυτό με βοήθησε. 

— Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;
Σίγουρα θα ήθελα να κάνω κάποια δική μου σειρά καλλυντικών πάνω στο κομμάτι του μακιγιάζ. Και επίσης θα ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο με το YouTube. 

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Katie Sturino

TV & Media / «Όλοι αξίζουμε τη μόδα που επιθυμούμε»: Ένας λογαριασμός στο Instagram προωθεί έξυπνα το body positivity

H Katie Sturino αντιγράφει διάσημα looks των διασημοτήτων για να αποδείξει ότι ο καθένας μπορεί να φοράει ό,τι θέλει και να δείχνει το ίδιο ακριβώς ωραίος – αν όχι και καλύτερος.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Radio Lifo / Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Τι αλλάζει στο τοπίο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών; Και γιατί οι ίδιοι εκφράζουν φόβους ότι δημιουργείται ένα παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το δημόσιο; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Γιώργο Χριστόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, για τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της παιδείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Είναι, τελικά, η woke αντζέντα απειλή για το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»;

Radio Lifo / Είναι τελικά η woke ατζέντα απειλή για το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια»;

Τι είναι το «woke» και τι δεν είναι; Γιατί εξακολουθεί να διχάζει; Βρισκόμαστε σε πόλεμο ταυτοτήτων και πολιτισμών; Και αν είσαι woke, είσαι αριστερός; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη Λασκαρίνα Λιακάκου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο για τις διαστρεβλώσεις που ακολουθούν την κουλτούρα της αφύπνισης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Μονσελά: Δολοφόνος από οίκτο;

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Μονσελά: Δολοφόνος από οίκτο;

Γιατί φορούσε ωτοασπίδες η 40χρονη οδοντίατρος Γιόλα Βαγενά όταν βρέθηκε νεκρή στην άσφαλτο, σε ένα σημείο κοντά στη Βραυρώνα τον Ιανουάριο του 1994; Την υπόθεση ερευνά και αφηγείται ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος.
THE LIFO TEAM
«Έκανα μαστεκτομή και υστερεκτομή πριν κλείσω τα 30»

Lifo Videos / «Έκανα μαστεκτομή και υστερεκτομή πριν κλείσω τα 30»

Η ηθοποιός και ζαχαροπλάστρια Ελένη Θεοδοσοπούλου αφηγείται στη LiFO την προσωπική της διαδρομή με το γονίδιο BRCA και τις προληπτικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού που άλλαξαν τη ζωή της.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Newsroom / Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Τι έχει συζητηθεί στις επαφές για την επιστροφή των Γλυπτών; Ποια νομική φόρμουλα αναζητείται; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την ανταποκρίτρια των «Financial Times» Ελένη Βαρβιτσιώτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υφίστανται έμφυλη βία οι γυναίκες με αναπηρία στην Ελλάδα;

Ζούμε, ρε! / Υφίστανται έμφυλη βία οι γυναίκες με αναπηρία στην Ελλάδα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία, ο Θοδωρής Τσάτσος και η Λασκαρίνα Λιακάκου σχολιάζουν τα αποτελέσματα της πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που διεξήγαγε πρόσφατα η ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη ΔΙΟΤΙΜΑ, η οποία ρίχνει φως στην αθέατη πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία στη χώρα μας.
THE LIFO TEAM
Το θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας με τους Ιάπωνες τουρίστες

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας με τους Ιάπωνες τουρίστες

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ολοήμερη φρίκη που έζησαν 35 άνθρωποι, αντιμέτωποι με έναν άνδρα που ήθελε να πει τον πόνο του στην τηλεόραση και απήγαγε ένα λεωφορείο κοντά στη Νέα Επίδαυρο. Ένα θρίλερ που είχε ξεκινήσει λίγες ώρες νωρίτερα, με δύο δολοφονίες στην Τροιζηνία.
THE LIFO TEAM
«Εταιρεία δολοφόνων»: Μια συμμορία με άτομα υπεράνω υποψίας που σκόρπιζαν τη φρίκη

Αληθινά εγκλήματα / «Εταιρεία δολοφόνων»: Μια συμμορία με άτομα υπεράνω υποψίας που σκόρπιζαν τη φρίκη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση του Χρήστου Παπαδόπουλου, ενός ευυπόληπτου πολίτη, δικηγόρου και πρώην δημάρχου της Νέας Χαλκηδόνας, που άφησε άφωνη την Ελλάδα το Πάσχα του 1987.
THE LIFO TEAM
Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

Newsroom / Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

O Γιάννης Πανταζόπουλος σχολιάζει με τον Μάκη Πολλάτο και τη Βάνα Κράβαρη την υπόθεση με τα πέντε νεκρά μωρά αλλά και τον λόγο που η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει γίνει για τα media «η νέα Πισπιρίγκου».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Άκου την επιστήμη / Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ποια είναι η αθέατη πλευρά των σκέψεων και τι επιρροή έχει ο νους στη ζωή μας; Ποια η σχέση του ανθρώπινου νου με το υπόλοιπο σύμπαν; Είναι η ηδονή απόρροια διεργασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου; Ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή τους Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλίας Κούβελας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1;

Radio Lifo / Τι να κάνετε αν το παιδί σας νοσήσει από σακχαρώδη διαβήτη

Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την Ελένη Φάκου, που ζει εδώ και τριάντα χρόνια με τη νόσο, και τον ψυχοθεραπευτή Μιχάλη Καλλιφρονά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στην Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

Αληθινά εγκλήματα / To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στη Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της εξαφάνισης τριών κυνηγών από τα χωριά της Λοκρίδας και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα με άρωμα τρομοκρατίας που συνέθεσαν το θρίλερ που παίχτηκε τον Αύγουστο του 2002 στις απόκρημνες πλαγιές της Οίτης στη Φθιώτιδα.
THE LIFO TEAM
Ευάγγελος Γκουντούφας: «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Άκου την επιστήμη / «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Γιατί αφού μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τις φωτιές και τα ακραία φαινόμενα; Τελικά, καταστρέφουν ή όχι τα δάση οι αναδασώσεις; Ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ