ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Αιγιαλός όπως Ιρανική Κασπία;

Αιγιαλός όπως Ιρανική Κασπία; Facebook Twitter
1

Αιγιαλός όπως Ιρανική Κασπία; Facebook Twitter
Organisation National du Tourisme Iranien. Προσπέκτους από τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού του Ιράν που διαφήμιζε τις ομορφιές του βορείου Ιράν πριν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

 

Από τον Νικόλα - Νταμόν Παπαδημητρίου

 

Ποιος Έλληνας και ποια Ελληνίδα δεν λατρεύει τις ελληνικές θάλασσες και τις παραλίες μας; Τα καλοκαίρια μας είναι απόλυτα συνυφασμένα με τις αμμουδιές ή τις βοτσαλωτές ακτογραμμές. Πόσα ποιήματα γράφτηκαν εμφορούμενα από την αγάπη για τα πελάγη μας και την πανδαισία των νησιών μας; Πόσοι καμβάδες γέμισαν με χρώμα και απεικόνισαν το αιώνιο μπλε, το χρυσαφί της άμμου και το λευκό αφρισμένο κύμα;

 

Υπάρχουν Έλληνες και ξένοι που ο σπόρος της υπαρξής τους, κατατέθηκε εκεί. Στο μεγαλείο των χειλιών της Ελλάδας. Ίσως για αυτό να έχουμε έναν τόσο όμορφο τόπο, δίχως να υποτιμάμε συγχρόνως και την εκπληκτική ενδοχώρα.

 

Θέλουν να περάσουν ένα νόμο που έχει εξοργίσει τον κόσμο. Είναι ασαφής. Ποιές και πόσες παραλίες θα δοθούν στους ιδιώτες; Οι ιδιώτες θα υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο των εποπτικών ελέγχων του κράτους; Οι τοποθεσίες απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς θα θωρακιστούν από την οικοδομική δραστηριότητα; Θα απομείνει κάποια παραλία ελεύθερη για όσων το γούστο δε συνηγορεί με ξαπλώστρες, καντίνες και beach bar;

 

Προσωπικά, αισθάνομαι ενδόμυχα πολύ έντονα τον τρόμο του αποκλεισμού.

 

Αποκλεισμός και αναθεώρηση όλων όσων ξέραμε και είχαμε συνηθίσει. Αποστρέφομαι το νόμο περί ελληνικού αιγιαλού στον ίδιο βαθμό που αποστρέφομαι τον απλό λουόμενο που δεν σέβεται το κάλλος της παραλίας που τον φιλοξενεί. Εκείνον που ρυπαίνει με τα απορρίμματά του και τη συνολική οχλοβοή που παράγει. Κάποτε μας είχαν αμολήσει ως φαντάρους στην παραλία του Λουτρακίου, μας έδωσαν μαύρες σακούλες και γάντια και μας είπαν, μαζέψτε τα σκουπίδια. Και μαζέψαμε αναρίθμητα μπουκαλάκια και καπάκια εμφυαλωμένου νερού, αναρίθμητα πακέτα τσιγάρων, γόπες, σπασμένες ρακέτες, σκισμένες σαγιονάρες, σπασμένα πόδια κούκλων Barbie και κουτάκια αναψυκτικών.

 

Οι ευθύνες ξεκινούν πάντοτε ως ατομικές και κατ’ επέκταση καταλήγουν συλλογικές. Δε πρέπει να μας πανικοβάλλει αποκλειστικά ένας νόμος αλλά κάθε συμπεριφορά αυθαιρεσίας.

 

Αλλά στην παρούσα δημοσίευση θέλω να θίξω τον αρχικό μου φόβο, αυτόν του αποκλεισμού. Δηλαδή, θα διατηρηθούν κάποιες παραλίες που θα είναι αξιοπρόσεκτες από πλευράς καθαριότητας και φροντίδας και χωρίς αντίτιμο εισόδου για ολόκληρο τον λαό;

 

Αιγιαλός όπως Ιρανική Κασπία; Facebook Twitter
Εσωτερικό από το παραπάνω προσπέκτους που διαφημίζει και το περίφημο ιρανικό χαβιάρι από τις ιχθυοκαλλιέργειες οξύρρυγχου στην Κασπία Θάλασσσα.

 

Είναι φρίκη να σε αποκλείουν. Όπως έκαναν με τους Ιρανούς της Ανατολής.

Το βόρειο Ιράν είναι πραγματικά ευλογημένο. Δεν έχει πετρελαιοπηγές αλλά ανυπόφορη, οργιώδη βλάστηση. Δεν θα πετύχεις ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο δίχως πράσινο. Η υγρασία εξίσου πληθωρική. Αποκτάς φυσική περμανάντ.

 

Αιγιαλός όπως Ιρανική Κασπία; Facebook Twitter
Βόρειο Ιράν

 

Οι επαρχίες του βορείου Ιράν που κοιτάνε στην Κασπία Θάλασσα καταλαμβάνονται από τον ορεινό όγκο της οροσειράς Αλμπόρζ που αποτελεί συνέχεια του Καυκάσου. Στις παρυφές των βουνών του Αλμπόρζ οι Ιρανοί έχουν ορυζώνες με ρύζι και καλλιεργούν τσάι.

 

Αιγιαλός όπως Ιρανική Κασπία; Facebook Twitter

Αιγιαλός όπως Ιρανική Κασπία; Facebook Twitter

Αιγιαλός όπως Ιρανική Κασπία; Facebook Twitter

Αιγιαλός όπως Ιρανική Κασπία; Facebook Twitter
Η αρμένικη εκκλησία της Θεοτόκου στο Βόρειο Ιράν.

 

 

Στη δεκαετία του ΄70 οι ιρανικές ακτές αξιοποιήθηκαν τουριστικά. Οι εύποροι Ιρανοί απέκτησαν βίλες με μεγάλους κήπους, κατασκευάστηκαν σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και οι Ιρανοί λουόμενοι γνώρισαν τα θαλάσσια σπορ όπως το θαλάσσιο σκι. Η περιοχή προβλήθηκε σημαντικά από τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ για την προστασία των υδροβιότοπων που υπεγράφη στην παραλιακή πόλη Ραμσάρ το 1971.

 

Αιγιαλός όπως Ιρανική Κασπία; Facebook Twitter
Ιρανικές ακτές της Κασπίας Θάλασσας πριν το 1979.

Αιγιαλός όπως Ιρανική Κασπία; Facebook Twitter

 

 

Η ελευθερία των Ιρανών να κολυμπάνε μικτά, άντρες και γυναίκες ανατράπηκε μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Οι παραλίες διαχωρίστηκαν σε παραλίες αντρών και γυναικών. Συγκεκριμένα, ένα τοίχος χωρίζει την παραλία στη μέση και εκτείνεται μέσα στη θάλασσα μέχρι 60 μέτρα σε απόσταση από την αμμουδιά. Η γυναίκα μπορεί να κολυμπήσει με μπικίνι κανονικά αλλά μόνο ανάμεσα σε άλλες γυναίκες ενώ ο άντρας  της θα κολυμπήσει στο τμήμα των αντρών. Στην περίπτωση που το ζευγάρι θελήσει να κολυμπήσει μαζί, η γυναίκα απαγορεύεται να αφαιρέσει το τσαντόρ της και αναγκαστικά θα μπει στη θάλασσα με αυτό. Το ίδιο ισχύει ακόμη και αν θέλουν να απολαύσουν τα θαλάσσια σπορ από κοινού.

 

Αιγιαλός όπως Ιρανική Κασπία; Facebook Twitter

Αιγιαλός όπως Ιρανική Κασπία; Facebook Twitter

 

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως και οι Ιρανοί βιώνουν έναν ασυνήθιστο αποκλεισμό που σίγουρα εμείς δεν θα ζήσουμε με το νέο νόμο, εάν και όποτε υπερψηφιστεί.

 

Ωστόσο, υποπτεύομαι ότι για μεγάλο ποσοστό Ελλήνων και τουριστών ο νέος νόμος ταυτίζεται με τον αποκλεισμό της ανεμελιάς. Όπως μοιραία αποκλείστηκε και για τους Ιρανούς.

 

Αιγιαλός όπως Ιρανική Κασπία; Facebook Twitter
Ιρανή λουόμενη πριν το 1979.

 

1

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια