Το Άνθος

Facebook Twitter
0

Το Άνθος

 Ένοικος, 2014

 

Εδώ, στην Καλλιδρομίου, στον Ένοικο είναι ακόμη απόγευμα. Είναι Σάββατο. Είναι μια εικοσαετία μετά. Η λαϊκή, η πιο υπέροχη Λαϊκή Αγορά του κόσμου, η Λαϊκή της Καλλιδρομίου, έχει τελειώσει και παντού βλέπεις κρεμμύδια και ζαρζαβατικά, ακούς φωνές, βλέπεις πρόσωπα που καίτοι κουρασμένα λάμπουν από τον τίμιο μόχθο.

 

Εδώ, στην Καλλιδρομίου, στον Ένοικο, επί είκοσι οχτώ μήνες, κάθε βράδυ, ανελλιπώς, ο Οδυσσέας Γεωργίου και ο Λάμπρος Λιάγκος έρχονταν και τα έπιναν στην μπάρα, πάντα στην μπάρα, και παρακολουθούσαν τις ασυνάρτητες δραστηριότητες των Έξι που μολονότι ασυνάρτητες είχαν εντέλει μια δυναμική συνοχή, και είχαν μια δυναμική συνοχή διότι άγγιζε, η όλη Σύναξις των Έξι, τα όρια της συνενοχής, αφενός, και αφετέρου ναι μεν ήσαν ο Καθείς και ο Χαβάς του, ο Καθείς και μια Κεντρική Επιτροπή, ο Καθείς και μια Λογοτεχνική Σχολή, ο Καθείς και μια Στρατιά, αλλά κατάφερναν με μια μεταβυζαντινή αλληλοπεριχώρηση να μην συγκρούονται μόνο, ή να μην συγκρούονται απλώς, αλλά και να συμπράττουν, να είναι μια ωραία παρέα, να είναι φίλοι, φίλοι, φίλοι βρε παιδί μου.

 

Εδώ, στην Καλλιδρομίου, στον Ένοικο, ο Οδυσσέας Γεωργίου έχει έρθει σήμερα και θυμάται ξανά όλα όσα δεν ξέχασε ποτέ.

 

Εδώ, στην Καλλιδρομίου, στον Ένοικο, ανάμεσα στην άνοιξη του 1992 και στο φθινόπωρο του 1994, καταναλώθηκαν από τους Έξι, σύμφωνα με το Κιτάπι του Βαγγέλη που ήταν σχολαστικά ενημερωμένο και ενημερωνόταν κάθε βράδυ μετά το πέρας των εργασιών,  σαράντα δύο χιλιάδες whiskey  sour/ ουίσκυ σάουρ (42000!, κατά μέσον όρο δέκα έκαστος κάθε νύκτα), πέντε χιλιάδες οκτακόσιες μπίρες (πράσινες και σχεδόν όλες από τον Λάγιο), είκοσι τέσσερις χιλιάδες εννιακόσια τριάντα ιρλανδέζικα ουίσκι, τρεις χιλιάδες εκατόν έντεκα τεκίλες-μαργαρίτες, πεντακόσια σαράντα πέντε μπέρμπον, δύο χιλιάδες διακόσια είκοσι δύο τζιν (σχεδόν όλα από τον Αρανίτση), χίλια εννιακόσια τέσσερα Bacardi Cola (όλα ανεξαιρέτως από τον Βακαλόπουλο), εφτακόσια μεταλλικά νερά (όλα από τον Παπαγιώργη), οκτακόσια σαράντα οχτώ σκοτσέζικα ουίσκι (από τον Σταθόπουλο), και ένα Black Russia (από τον Μπαμπασάκη).

 

Εδώ, στην Καλλιδρομίου, στον  Ένοικο, επιμόνως ο Σταθόπουλος ζητούσε «παραγγελιά» το «Άνθος» του Αλέξανδρου Άλεκ Σχινά (εκφράζοντας πάντως και τους άλλους πέντε των Έξι) και αγογγύστως από στήθους ο Λάγιος του το δώριζε:

 

«Αυτό το άνθος δεν πρέπει νάτανε για μας.// Εμείς κατηναλώσαμεν ολόκληρον τον χρόνον της ημέρας μας/ σε αφελείς και αδέξιες επιδόσεις~/ ατημέλητοι, με το χέρι στην τσέπη, περιεπλανήθημεν/ ανά τους δρόμους και τας πλατείας αυτής της πόλεως~/ ιδανικά αδιάφοροι, εγκαταλείψαμε την προσοχή μας/ σε κάθε λογής επουσιώδεις περισπασμούς~/ σπαταλήσαμε απερίσκεπτα την περιουσία μας,/ αγοράζοντας και μασσουλώντας συνεχώς/ στραγάλια και παστέλια και μαντζούνια./ Είναι, νομίζομεν, περιττόν να τονισθεί/ ότι απέσχομεν από πάσαν σκέψιν σχετικήν/ με συστηματικάς δραστηριότητας/ ή, πόσω μάλλον, με ιπποτικά κατορθώματα/ ή ιδανικούς έρωτας και τα παρόμοια./ Κυρίως ειπείν, απέσχομεν από πάσαν σκέψιν.// Αυτό το άνθος επομένως δεν πρέπει νάτανε για μας.// Γιατί, όταν, περί το μεσονύκτιον επιστρέφοντας./ διερχόμεθα από κείνον τον ημίφωτο δρομάκο,/ όταν, λέγω, πίσω από τα βαριά παραπετάσματα/ του υψηλοτέρου παραθύρου ενός παμπάλαιου μεγάρου,/ πρόβαλε κείνο το αβρό παρθενικό χεράκι/ και μας το πέταξε τρέμοντας,/ εμείς –όλως ανέτοιμοι και αναρμόδιοι ως ήμεθα–/ το αρπάξαμε μηχανικά στον αέρα/ και το φάγαμε/ – το άνθος!, καταλαβαίνετε;/ Το φάγαμε, το μασσουλήσαμε κι αυτό/ με την ίδια ακριβώς ανευθυνότητα/ που όλη τη μέρα μασσουλούσαμε/ στραγάλια και παστέλια και μαντζούνια./ Ω! ασφαλώς-ασφαλώς!/ Αυτό το άνθος δεν πρέπει,/ δεν μπορεί/ να ήτανε για μας».

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Τρία Μηδέν!

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ