Butter me up

Butter me up Facebook Twitter
0

Για τον πατέρα του αμερικανικού gourmet, τον James Beard, το καλό ψωμί αποτελεί μια από τις πιο ευφραντικές γεύσεις για τον ανθρώπινο ουρανίσκο και το καλό ψωμί με φρέσκο βούτυρο τη μέγιστη πανδαισία. Η Ευρώπη το βούτυρο στο ψωμί των λαών της το χορήγησε ως μπόνους μετά τον πόλεμο, για να θρέψει και να γιάνει την αβιταμίνωση που απειλούσε να εξαρθρώσει μεταπολεμικά και τις καλύτερες οικογένειες.

Μάλιστα, έτσι κάπως η Γερμανία έφτιαξε και τη μαργαρίνη για ν' αβγατίσει τις ποσότητες του όποιου λίπους βάφτιζε βούτυρο, υδρογονωμένο και φτηνό για τον λαό. Χρειάστηκε το υπόλοιπο μισό του 20ού αιώνα για να ξυπνήσει η επιστήμη και να φωνάξει πως τα υδρογονωμένα λίπη ήταν άλλος ένας δρόμος προς τον βιολογικό αφανισμό, και να αποδειχθεί πως δεν έτρεφαν παρά μόνο τη φαρμακοβιομηχανία (με εμφράγματα, διαβήτη, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνους που αποδεδειγμένα εμφανίζονται με την κατανάλωση  του «αγαθού»). Χρειάστηκε μια δεκαετία επιπλέον μέχρι να έρθει η στιγμή της αμερικανικής, ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομικής κρίσης, για να γυρίσουμε πίσω στα βασικά της «θρέψης»...

Το μεγαλύτερο κοινωνικό επιστημονικό κίνημα που έχει ανατείλει μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται, στις χώρες της Δύσης είναι αυτό που συγκρίνει... τις μπουκιές. Συγκρίνει προϊόντα, τιμές και διατροφική αξία, και συστήνει τα πιο «έξυπνα», φτηνά και ωφέλιμα για το καλάθι της νοικοκυράς. Πρώτα στη λίστα το γάλα, το τυρί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με το βούτυρο να αναδεικνύεται βασιλιάς και σ' αυτό τον αιώνα.

Σύμφωνα με την επιστημονικής συνθέσεως Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Bank On The Basics, λοιπόν, οι εξισώσεις είναι απλές: μισό μπρόκολο (συν βράσιμο, κοστίζει κι αυτό) δίνει την ίδια απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα ασβεστίου με ένα ποτήρι γάλα, το οποίο, στην Αμερική τουλάχιστον, κοστίζει 25 σεντς. Χρειάζεται μόνο μια μπουκιά σκληρό κίτρινο τυρί για 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, την ώρα που μόνον 5 γραμμάρια αποδίδει ένα ολόκληρο hot dog! Το βούτυρο, επισημαίνει η έδρα Διατροφής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, καταρχάς περιέχει το λινολεϊκό και αλφα-λινολεϊκό οξύ, απαραίτητα στοιχεία για την επιβίωση του ανθρώπου και την άμυνα του οργανισμού, που δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει το ανθρώπινο σώμα με κανένα άλλο διατροφικό στοιχείο, και πρέπει να τα αντλήσει απαραιτήτως από το λίπος της τροφής.

Επιπλέον, όπως απέδειξε η τελευταία και επαναστατική έρευνα του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, το βούτυρο προκαλεί μετά από κάθε γεύμα μειωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα συγκριτικά με το ελαιόλαδο (!), άρα συστήνεται ειδικά στους άνδρες με χοληστερόλη, υπέρταση και καρδιά να το 'χουν κατά νου. Από μια πιρουνιά τηγανητές πατάτες με φρέσκο ελαιόλαδο προτιμάται μια πιρουνιά μακαρόνια, που περιέχουν σ' ολόκληρη την κατσαρόλα μια-δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο, και μάλιστα αγνό.

Μια εξήγηση που δίνουν οι διατροφολόγοι για την προστασία  που προσφέρει το βούτυρο στον αντρικό, ειδικά, οργανισμό από τη χοληστερόλη και τα λιπίδια του αίματος είναι ότι τα κύτταρα του στομάχου μας, ανδρών και γυναικών, είναι προγραμματισμένα να αποθηκεύουν λίπος, το ζωικό λίπος, και να το κρατάνε για την περίπτωση λοιμού. Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, που προτιμά βιολογικά το βούτυρο από το φυτικό λίπος, κι έτσι ολόκληρο το σύστημα των αρτηριών εξυγιαίνεται όταν η αποθήκη τους εφοδιαστεί μ' αυτό.

Εννέα θερμίδες αντιστοιχούν σε ένα γραμμάριο φρέσκο βούτυρο, για να μη ξεχνιόμαστε και γίνουμε όλοι τροφαντοί. Αν και σε καιρούς πείνας μπορεί να χρησιμεύσει κι αυτό.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ