Δαπανήθηκα στις Λόχμες, Ι

Facebook Twitter
0

Δαπανήθηκα στις Λόχμες, Ι

 Φιστικάκι, 1992 / Ο Τσάκα Τσούκας

Αβρός, σοβαρός, διοπτροφόρος και με μειλίχιο μειδίαμα μονίμως, ο Βαγγέλης Ζαφειρόπουλος (πολλά είχαν δει τα μάτια του, και τίποτα δεν του ’φερνε τρόμο), συνέχισε επιμελώς και αγογγύστως να ετοιμάζει ανά έξι και επαναληπτικώς whiskeysour/ουίσκυ σάουρ, επί εβδομάδες, έως εκείνη την (ας την πούμε) μοιραία βραδιά (Αύγουστος ήτανε; Δεν ήτανε, θαρρώ. Ήταν ξανθός Απρίλης – ναι, ξανθός Απρίλης του χίλια εννιακόσια ενενήντα δύο), ναι, εκείνη την (ας την πούμε) μοιραία βραδιά που άκουσε (και όλοι ακούσαμε) τον Βακαλόπουλο να λέει στη Βίκυ των Έξι ότι την παρακαλεί να μην του φέρει ουίσκυ σάουρ αλλά Bacardi Cola (μάλιστα, τον ακούσαμε όλοι να το λέει «πακάρντι κόλα», και όχι «μπακάρντι κόλα», παραλείποντας επίτηδες, τέτοιος ήταν ο Βακαλόπουλος, όλο βραδυφλεγείς χαμηλότονες εκρήξεις/εκπλήξεις με σουρντίνα, το μι, και κάνοντας ενδεχομένως έτσι μιαν υποδόρια αναφορά στο λατρεμένο του κινηματογραφικό είδος, το film noir σα να λέμε, και στα λατρεμένα noir αμάξια, τις φοβερές και τρομερές κούρσες Packard που κοσμούν τα μυθιστορήματα του Raymond Chandler και τις ταινίες του Nicholas Ray  (έτσι, λοιπόν, μάλλον έπεσες θύμα αδέρφι μου εσύ γράμμα Μι, στη βακαλοπούλεια αισθητική).

 

Ήταν μοιραία βραδιά. Ναι. Μοιραία. Το πιάσαμε στην ατμόσφαιρα εμείς, ο Λάμπρος Λιάγκος κι εγώ, ο Οδυσσέας Γεωργίου, παθητικοί παραληρηματίες (με τόσα που ακούγαμε από τους Έξι είχαμε αρχίσει κι εμείς, εμείς, οι μόνοι νουνεχείς, να μιλάμε σαν και τους Έξι, απανωτά, επαναληπτικά, παράλληλα, με άλματα σαν αυτά που περιγράφει ο Walter Benjamin, αποφατικά, σαν αρνητικοί θεολόγοι, ασθματικά, λαχανιασμένα σαν την απαγγελία του Εμπειρίκου στα κομμάτια της Οκτάνας, σαν του Ginsberg την απαγγελία του Howl, σαν συνωμότες, σαν υπόδικοι, σαν κατάδικοι, σαν ήρωες του Thomas Pynchon), ναι, το πιάσαμε εμείς στην  ατμόσφαιρα, το νιώσαμε, το διαισθανθήκαμε, το ψυχανεμιστήκαμε: μοιραία βραδιά.

 

Πάνε είκοσι χρόνια. Πολλά αινίγματα παραμένουν αινίγματα. Πολλά συνθήματα και παρασυνθήματα παραμένουν συνθήματα και παρασυνθήματα. Πολλά αγόρια παραμένουν αγόρια. Πολλά κορίτσια παραμένουν κορίτσια. Πολλές ιστορίες έγιναν διδακτέα ύλη σε σκοτεινά Πανεπιστήμια του Πάθους, και στην Final Academy του William S. Burroughs. Η Βίκυ των Έξι παραμένει Βίκυ, αλλά Βίκυ Κανενός, την τραγούδησε τόσο σκληρά και μελαγχολικά ο Nick Cave:

I loved her then and I guess I love her still/ Hers is the face I see when a certain mood moves in/ She lives in my blood and skin/ Her wild feral stare, her dark hair/ Her winter lips as cold as stone/ Yeah, I was her man/ But there are some things love won't allow/ I held her hand but I don't hold it now/ I don't know why and I don't know how/ But she's nobody's baby now.

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Δαπανήθηκα στις Λόχμες, ΙΙ

 

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ