Διαδικτυακό βιντεοπαιχνίδι βοηθά στην ανάπτυξη φαρμάκων κατά του AIDS

Facebook Twitter
0

Πηγή: TaNea Online.

Τη λύση στο «αίνιγμα» της σύνθεσης μιας πρωτεΐνης του ιού HIV που προκαλεί AIDS κατάφεραν να δώσουν φανατικοί των… διαδικτυακών παιχνιδιών και όχι οι επιστήμονες που την αναζητούσαν για περισσότερο από δέκα χρόνια. Μάλιστα, οι περισσότεροι παίκτες δεν είχαν καμία επαφή με οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο.

Αρχικά οι επιστήμονες αποφάσισαν να διαθέσουν ένα εξειδικευμένο παζλ ως παιχνίδι στο Internet από τον δικτυακό τόπο http ://fold.it/. Οι παίκτες δέχθηκαν να συμμετάσχουν και θα έπρεπε, χωρίς χρονικό περιορισμό, να κατασκευάσουν μία συγκεκριμένη πρωτεϊνική δομή.

Για να επιλύσουν το παζλ δεν ήταν αναγκαίο να γνωρίζουν τι ακριβώς αντιπροσωπεύει κάθε τμήμα της πρωτεΐνης, αλλά πώς αλληλεπιδρά με άλλα κομμάτια. Αυτό που έπρεπε να κάνουν ήταν να αντιμετωπίσουν τη σύνθεση ως μια τρισδιάστατη σπαζοκεφαλιά, η οποία γι' αυτούς ήταν κάτι άσχετο και αφηρημένο, αλλά στην πραγματικότητα αντιπροσώπευε σωματίδια που συνθέτουν αληθινούς βιολογικούς παράγοντες.

Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό, καθώς η χρήστρια με το ψευδώνυμο Μimi και η ομάδα της κατάφεραν να το επιλύσουν σε 10 ημέρες!
«Η νέα πρωτεΐνη που συνέθεσαν οι χρήστες του παιχνιδιού θα αποτελέσει τη δομή των μελλοντικών αντιρετροϊκών φαρμάκων που θα είναι αποτελεσματικά κατά του HIV/AIDS», υπογραμμίζει η επιστημονική επιθεώρηση «Nature Structural and Molecular Biology» το οποίο δημοσιεύει τη μελέτη.

--------

Η είδηση έπαιξε και στο σάιτ Gayworld.gr με κάποιες επιπλέον πληροφορίες.

Χρήστες του Διαδικτύου που δέχτηκαν να παίξουν ένα ερευνητικό βιντεοχνίδι κατάφεραν να λύσουν ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τους βιολόγους εδώ και μια δεκαετία.

Συμμετέχοντας στο διαδικτυκό παιχνίδι Foldit, οι παίκτες προσδιόρισαν την τρισδιάστατη δομή μιας πρωτάσης, ενός ενζύμου που χρησιμοποιούν ο HIV και άλλοι ρετροϊοί για να προσβάλλουν τα ανθρώπινα κύτταρα.

Οι παίκτες που ολοκλήρωσαν τον άθλο συνυπογράφουν μαζί με τους δημιουργούς του παιχνιδιού τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Nature Structural & Molecular Biology.

O προσδιορισμός του τρισδιάστατου σχήματος της πρωτεάσης θα μπορούσε τώρα να βοηθήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων που συνδέονται σε συγκεκριμένες περιοχές του ενζύμου.

Το Foldit, ένα βιντεοπαιχνίδι που μπορεί να τροποποιείται και να προσαρμόζεται στις ανάγκες διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων, αναπτύχθηκε το 2008 στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Το λογισμικό είχε ήδη χρησιμοποιηθεί σε έρευνες κατά του καρκίνου και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Στην νέα του έκδοση, το Foldit χωρίζει τους παίκτες σε ανταγωνιστικές ομάδες που προσπαθούν να μάθουν πώς διπλώνεται στο χώρο η πρωτεΐνη του ενζύμου.

Δεδομένου ότι τα μόρια των πρωτεΐνών μπορεί θεωρητικά να αναδιπλώνονται με αναρίθμητους τρόπους, ο προσδιορισμός της τρισδιάστατης δομής είναι δύσκολη υπόθεση, ακόμα και για ισχυρούς υπολογιστές.

«Θέλαμε να δούμε το κατά πόσο η ανθρώπινη διαίσθηση μπορούσε να πετύχει εκεί όπου οι αυτοματοποιημένες μέθοδοι αποτυγχάνουν» σχολίασε ο βιοχημικός Φίρας Κατίμπ, εμπνευστής της προσπάθειας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

«Οι άνθρωποι έχουν ικανότητες αντίληψης του χώρου, στις οποίες οι υπολογιστές δεν είναι ακόμα καλοί» εξήγησε.

«Τα παιχνίδια προσφέρουν ένα πλαίσιο που συνδυάζει τα ισχυρά σημεία των υπολογιστών και των ανθρώπων. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι τα παιχνίδια, η επιστήμη και η πληροφορική μπορούν να συνδυαστούν και να προσφέρουν οφέλη που δεν ήταν εφικτά ως σήμερα».

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ