Die Zeit: Τα ελληνικά media υπό κατάρρευση

Facebook Twitter
0

"Tα ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν έχουν ηγέτες και ηγεσίες που να αξίζουν αυτόν τον χαρακτηρισμό. Επιπλέον, δεν έχουν καμία ηθική" δηλώνει στην εφημερίδα Zeit, η ερευνήτρια δημοσιογράφος, Αριστέα Μπουγάτσου. Όπως σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, Ferry Batzoglou, η κ. Μπουγάτσου, η οποία ασχολείται από τη δεκαετία του 1990 με παράνομες πρακτικές και συναλλαγές πολιτικών και επιχειρηματιών, υπό κανονικές συνθήκες και με δεδομένη την μεγαλύτερη κρίση εδώ και δεκαετίες που βιώνει η Ελλάδα, θα έπρεπε να έχει πολλή δουλειά.

Αντ’ αυτού, εδώ και τέσσερις μήνες είναι άνεργη, καθώς η εφημερίδα που εργαζόταν, η «Ελευθεροτυπία», πτώχευσε. Η δημοσιογράφος είναι απλήρωτη από τον προηγούμενο Αύγουστο.

Οι ελληνικές εταιρίες ΜΜΕ βρίσκονται σε βαθιά κρίση. Από τις κάποτε 13 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν απομείνει μόνον 9, ενώ ο κύκλος εργασιών τους κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα της προηγούμενης χρονιάς μειώθηκε κατά το ήμισυ, με τις ζημίες να ανέρχονται σε 115 εκ. Ευρώ.

Μεγάλες ήταν οι απώλειες για τον όμιλο επιχειρήσεων ΔΟΛ, ο οποίος κατέγραψε απώλειες ύψους 31 εκ. ευρώ. Παρόμοια είναι η κατάσταση για τον όμιλο«Πήγασος».

Ως βασικότερο πρόβλημα σημειώνεται η συρρίκνωση της διαφημιστικής δαπάνης. Επιπλέον, η κατανάλωση εδώ και μήνες μειώνεται διαρκώς. Έτσι, πολλές από τις εταιρίες των ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένες. Τα ανοιχτά δάνεια ανέρχονται σε 725 εκ. ευρώ, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον ετήσιο κύκλο των εργασιών τους. Νέα δάνεια είναι αδύνατο να συναφθούν, καθώς οι τράπεζες έχουν προς το παρόν σταματήσει την χορήγησή τους.

Τα υψηλά χρέη είναι κατάλοιπο καλύτερων εποχών. Τη δεκαετία του ’90 το ελληνικό μιντιακό τοπίο γνώρισε απότομη ανάπτυξη. Ενόψει της ένταξης στην ευρωζώνη, το χρηματιστήριο εκτοξεύθηκε, δίνοντας τη δυνατότητα στους 13 ομίλους επιχειρήσεων των ΜΜΕ να συγκεντρώσουν, μόνον κατά το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 1999 έως τον Ιούνιο του 2000, περί τα 564,46 εκ. ευρώ σε νέα κεφάλαια.

Η χρηματιστηριακή αξία όλων των ομίλων ΜΜΕ ανήλθε σε 2,8 δις ευρώ, ενώ σήμερα έχει πέσει σε μόλις 117 εκ. ευρώ. Ακόμα και η πτώση του χρηματιστηρίου δεν ανέκοψε την ανάπτυξη των ΜΜΕ στην Ελλάδα, μέχρι τουλάχιστον το ξέσπασμα της κρίσης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τους 8.000 εγγεγραμμένους δημοσιογράφους, ενώ άλλοι 10.000 δραστηριοποιούνται στον χώρο χωρίς να είναι μέλη των σωματείων δημοσιογράφων. Ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι στο τέλος μόνον 4.000 θα επιβιώσουν της κρίσης.

Επιπλέον, σημειώνει ο Batzoglou, πρέπει να επισημανθεί ότι, κατά τα χρόνια της ευημερίας και της ανάπτυξης, οι όμιλοι ΜΜΕ έχασαν την αξιοπιστία τους στα μάτια των πολιτών. Η οικογενειοκρατία και οι αυλοκόλακες ήταν ανεξέλεγκτοι, ενώ συχνά το σύνθημα ήταν «συμμετοχή στην εξουσία, και όχι έλεγχος της εξουσίας».

«Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Το Χωνί», μόνον το 34% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι δημοσιογράφοι κάνουν καλά την δουλειά τους. Αυτή είναι σίγουρα μία ισχυρή κατηγορία, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου» καταλήγει ο αρθρογράφος.

Πηγή: tvxs.gr

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ