Ελληνικό Crash Pad στο Βερολίνο

Ελληνικό Crash Pad στο Βερολίνο Facebook Twitter
0

   [Aπό τον Θανάση Χαραμή]

 

   Σχεδόν 4 μήνες πριν από την επίσημη πρεμιέρα της, η 8η Μπιενάλε εγκαινίασε την πρώτη της εγκατάσταση, κάνοντας την εισαγωγή στο φετινό πνεύμα της Έκθεσης. Ο Ελληνονορβηγός εικαστικός και αρχιτέκτονας Ανδρέας Αγγελιδάκης, ανέλαβε με το "Crash Pad" να ορίσει πρώιμα στους επισκέπτες και τους συμμετέχοντες το ζητούμενο της Έκθεσης που φέτος εξερευνάει το ρόλο του Βερολίνου και της Γερμανίας από τον 19ο έως και τον 20ο αιώνα μέσα από τα ευρύτερα οικονομικά, εμπορικά και πολιτιστικά πλαίσια. Το Fronthouse του KW γέμισε ελληνικά παραδοσιακά κιλίμια, περίτεχνα υφαντά χαλιά, βιβλία και κίονες, δημιουργώντας έναν πολυχώρο συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών και επικοινωνίας με το βλέμμα στραμμένο κάπου ανάμεσα στο παρόν και το ένδοξο παρελθόν της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Ευρώπης και της ιστορίας που μοιάζει να επαναλαμβάνεται.

Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης για το "Crash Pad" στο Lifo.gr:

 

"Εμπνεύστηκα Το Crash Pad καθώς διάβαζα τη συνοπτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και προσπαθούσα να καταλάβω πώς έφτασε στην σημερινή της κατάσταση που είναι μια φαινομενικά διαρκής κρίση.

 

Τον 18ο αιώνα, δύο δυνάμεις είχαν ενωθεί με πρόθεση να απελευθερώσουν την Ελλάδα από την Οθωμανική αυτοκρατορία και να ιδρύσουν ένα αυτόνομο έθνος. Οι διανοούμενοι της ελληνικής διασποράς που είχαν αφομοιώσει το ευρωπαϊκό νεοκλασικό πνεύμα και είχαν σαν αποστολή να συλλέξουν τη χρηματοδότηση του απελευθερωτικού αγώνα και οι πολεμιστές που είχαν ανατραφεί στην Οθωμανική Ελλάδα και που υπό τις διαταγές του Κολοκοτρώνη ήθελαν να αντικαταστήσουν τους Τούρκους ως κυρίαρχη δύναμη. Μετά την επιτυχημένη επανάσταση εναντίον των Οθωμανών και την πρώτη κυβέρνηση που έδειχνε να αποκλείει από τα κέντρα εξουσίας τους αγράμματους λαϊκούς πολεμιστές, ξεκίνησαν οι προστριβές. Το 1893, οι εσωτερικές διαμάχες και η κόντρα μεταξύ των υποστηρικτών του αρχαίου ελληνικού παρελθόντος και εκείνων της σύγχρονης φολκλόρ πραγματικότητας οδηγούσε σε ασταθείς κυβερνήσεις και στο ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας. 

 

Σαν ένα πρώιμο ΔΝΤ, η Ευρώπη προσέφερε τότε διάσωση με ένα τεράστιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η Ελλάδα κινδυνεύει πάλι από χρεοκοπία και η Ευρωπαίοι εταίροι προσφέρουν πάλι τη διάσωση. Καθώς η Αθήνα βουλιάζει σε μια κρίση που συνεχώς επιδεινώνεται, τα αντικείμενα από τα εξοχικά που έχουν κατασχεθεί πωλούνται για ευτελή ποσά στις υπαίθριες αγορές. Οι τουρίστες συρρέουν κοντά στα αρχαία αριστουργήματα της Αθήνας όπου παραδοσιακά και περίτεχνα υφαντά χαλιά που χρειάστηκαν μήνες για να κατασκευαστούν, πωλούνται για 20 ευρώ. Φαίνεται ότι η εξιδανικευμένη Ελλάδα των λαμπρών ερειπίων έχει βρει έναν τρόπο να συνυπάρξει και να συνεργαστεί με την καταστροφική πραγματικότητα.

 

Η εγκατάσταση στο Fronthouse του Kunst - Werke στο Βερολίνο, αποτελείται από μια συλλογή των εν λόγω χειροποίητων χαλιών που έχουν διασωθεί από τις υπαίθριες αγορές και φελιζόλ αντίγραφα των ελληνικών κιόνων που συνήθως κατασκευάζονται απλά για να διακοσμήσουν τα ελληνικά εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη. Είναι ακόμη ένας τρόπος ώστε τα δύο συστήματα, το ιδανικό και το πραγματικό, το αρχαίο και το παρόν, να συνεργαστούν σε έναν άνετο χώρο όπου οι επισκέπτες μπορούν να προβληματιστούν σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της Ευρώπης, τη φύση των πόλεων και την 8η Μπιενάλε του Βερολίνου."

 

Ελληνικό Crash Pad στο Βερολίνο Facebook Twitter

 

Ελληνικό Crash Pad στο Βερολίνο Facebook Twitter

 

Ελληνικό Crash Pad στο Βερολίνο Facebook Twitter

 

Ελληνικό Crash Pad στο Βερολίνο Facebook Twitter

8th Berlin Biennale for Contemporary Art presents:
Andreas Angelidakis, Crash Pad, 25.2.-3.8.2014
Installation view
Courtesy: Andreas Angelidakis and The Breeder, Athens/Monaco
Photo: Uwe Walter

* Το project έλαβε υποστήριξη από τον OCA Norway και το OUTSET Greece

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ