Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης που με το βιβλίο του "Μέρες Αλεξάνδρειας" βραβεύτηκε το 2011 με το Prix Mediterranee Etranger και το διεθνές βραβείο Καβάφη, καταπιάνεται με το βίο και την πολιτεία του θρυλικού έμπορου όπλων Βασίλειου Ζαχάρωφ (1849-1936) και την σαραντάχρονη παράνομη σχέση του με τη δούκισσα Μαρία ντε Πιλάρ.
Παρίσι 1939. Ένας νεαρός Γάλλος δημοσιογράφος αναζητά στοιχεία για το παράνομο ειδύλλιο μιας Ισπανίδας δούκισσας και ενός Έλληνα εμπόρου όπλων που μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο θεωρήθηκε ο πλουσιότερος στον πλανήτη. Ο παλιός αναρχικός Μιγκέλ Θαραμπόν μέσα από τις διηγήσεις του στον νεαρό δημοσιογράφο και εγγονό ενός παλιού του συντρόφου αναδεικνύει έναν κόσμο συνωμοσίας, παρασκηνιακής πολιτικής και άνομου κέρδους. Μια κοινωνία σκιών ερήμην των απλών ανθρώπων. Τα διασημότερα επεισόδια του πρώτου μισού της ιστορίας του 20ου αιώνα, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και η Μικρασιατική Καταστροφή φαντάζουν εμπνεύσεις ενός αμείλικτου πρωταγωνιστή. Ο μυστηριώδης Έλληνας δίνει το παρών σε κάθε μεγάλη στιγμή που προετοιμάζει τον εικοστό αιώνα: Νέα όπλα, αποικιακοί πόλεμοι, πολιτικά σκάνδαλα, μυστικές υπηρεσίες, ο αγώνας για την αναγέννηση της Ελλάδας. Η σκοτεινή του διαδρομή στις μητροπόλεις του κόσμου φωτίζεται μονάχα από έναν ανεξήγητο πατριωτισμό και το πάθος του για μια γυναίκα…
Μια μυθιστορηματική αναδρομή στα χρόνια που προανήγγειλαν την εποχή μας, όπου ο έρωτας και η ιστορία, η πολιτική και η κατασκοπεία, ο ρομαντισμός και ο κυνισμός διεκδικούν το δικό τους μερίδιο.
Sir Basil Zaharoff
Η περίπτωση του Ζαχάρωφ έχει απασχολήσει αρκετούς λογοτέχνες και εμφανίζεται σε διάφορα βιβλία, αλλά όχι ως πρωταγωνιστής. Εξαίρεση αποτελεί "Η μάσκα του Δημητρίου" του Έρικ Άμπλερ που υπήρξε η πρώτη απόπειρα σκιαγράφισης της προσωπικότητας του. Επίσης, ο "Πολίτης Κέιν" του Όρσον Γουέλς έχει στοιχεία από τη ζωή του Ζαχάρωφ. Ενώ, στην ταινία-θρύλος πάλι του Γουέλς, το "Kerzic Ce Mercicen" του 1981 εμπνευσμένη από την ιστορία του εθνικιστή Ντραγκουτίν Ντιμιτρίεβιτς, ιδρυτή της παρακρατικής οργάνωσης "Μαύρη χειρ" η οποία ευθύνεται για τη δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστρο-Ουγγαρίας Φραγκίσκου Φερδινάνδου που προκάλεσε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκαλύτεται ο ρόλος του μεγιστάνα ο οποίος σύμφωνα με τα σερβικά μυστικά αρχεία χρηματοδοτούσε την οργάνωση. Το αρνητικό μυστηριωδώς "εξαφανίστηκε" με αποτέλεσμα να μην έχει δει κανείς την ταινία και να αμφισβητείται ακόμα και η ύπαρξη της. Τέλος, ο σκηνοθέτης Νίκος Παπατάκης από το Παρίσι, επεξεργαζόταν για χρόνια ένα σενάριο το οποίο επίσης επικεντρωνόταν στη παράνομη σχέση του Ζαχάρωφ με την Ισπανίδα δούκισσα Μαρία ντε Πιλάρ. Δυστυχώς η ταινία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Η δούκισσα Μαρία ντε Πιλάρ
ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Τετάρτη 30/5/12, ώρα 20,00 Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ
Παρουσίαση: Εριφύλη Μαρωνίτη
Ανάγνωση αποσπασμάτων από τους ηθοποιούς: Σταύρο Ζαλμά, Περικλή Λιανό και Όλγα Νικολαΐδου.
σχόλια