Λιπαρή ή θερμιδούχα, ασφαλής ή μεταλλαγμένη, μεγάλη, μικρή, βουλιμική, διαιτητική, εμπλουτισμένη ή και απαγορευμένη μπουκιά. Για μισό αιώνα μετά την Τουίγκι τα πιάτα στα τραπέζια μας είχαν πάντα ενοχές. Μέχρι που ανακοίνωσε το τέλος η Παγκόσμια Γαστριμαργική Αφθονία. Και τα φώτα της έρευνας στράφηκαν αμέσως αλλού. Τα πρώτα επιστημονικά συμπεράσματα που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο του 2009 για τη διατροφή είναι όλα εντυπωσιακά, αλλά κυρίως ανατρεπτικά για το φαγητό και την ψυχολογία που το συνοδεύει .
Η παχυσαρκία μπορεί πράγματι να προκληθεί από ιό (!), παραδέχθηκαν μετά από δεκαετή μελέτη οι διαιτολόγοι. Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύθηκε η ολοκληρωμένη έρευνα του Κέντρου Βιοϊατρικών Μελετών της Λουιζιάνα και έδειξε ότι ο ιός AD-36 «παράγει» τελικά λιπώδη ιστό, καθώς διασπείρεται όταν μολύνει τον οργανισμό. Ο συγκεκριμένος αδενοϊός, εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Νικίλ Ντούρανταρ, αναπαράγει κύτταρα λίπους από τους λιπώδεις ιστούς, τα αναμεταδίδει και τα πολλαπλασιάζει σε όλο το υπόλοιπο σώμα.
Αν και δεν ξέρουμε πώς και από ποια πηγή μεταδίδεται στον άνθρωπο, ο ένοχος ιός -γι' αυτό και δεν άρχισαν κιόλας τα παγκόσμια μέτρα ασφαλείας εναντίον του- γνωρίζουμε, από προηγούμενες φάσεις της έρευνας, ότι τουλάχιστον το 15% των ενηλίκων κάποια στιγμή θα είναι φορέας του ΑD-36. Σε ποσοστό 11% ο «λιπογόνος» ιός βρέθηκε και μεταξύ των μη παχύσαρκων ή και των λεπτών, ενώ το 33% των ευτραφών έως υπέρβαρων είχαν αδιαμφισβήτητα μολυνθεί!
Τα άμεσα οφέλη από τα συμπεράσματα αυτά πρακτικά μπορεί ν αργήσουν να φανούν. Προφανώς και θα φτιαχτεί εμβόλιο. Προφανώς και θα αλλάξει τους σωματότυπους των παχουλών. Μέχρι τότε όμως έχει ήδη αλλάξει κιόλας την ψυχολογία αυτών που έχουν τα κιλά και υποφέρουν, κι εκείνων που πεινούν γιατί το θεωρούν ανεπίτρεπτο να τα αποκτήσουν. Για όλα ευθύνεται ο ιός.
Αντίστοιχα ευθύνεται και ο πολιτισμός, καταδεικνύει παράλληλη μελέτη που δημοσιεύθηκε σχεδόν ταυτόχρονα, αυτήν τη φορά όμως από το Βρετανικό Ιατρικό Συμβούλιο, και θεωρείται επίσης επαναστατική. Η εικόνα του φαγητού, καθώς και όλα τα γαστριμαργικά ερεθίσματα, αποδείχθηκε με ηλεκρο-εγκεφαλογραφήματα ότι δημιουργούν ψευδή αλλά ενεργή πείνα σε μια πιο ευαίσθητη κατηγορία εγκεφάλων, που διεκδικούν άμεσα την ικανοποίηση και επιβράβευση αυτής της οπτικής. Όσο κι αν σε απλή εξήγηση οι περισσότεροι επιστήμονες στρέφουν αυτά τα δεδομένα στο μάρκετινγκ του φαγητού, οι ψυχίατροι και πρακτικοί διαιτολόγοι σύντομα θα διδάσκουν ασκήσεις ανοσίας απέναντι σε ερεθίσματα και εικόνες που τέρπουν ουρανίσκο μαζί με οφθαλμό. Το σύνδρομο απέκτησε ήδη ονομασία, «εξωγενής διατροφική ευαισθησία», και μπορεί και να καταλήξει... δένοντας τα μάτια όσων δείχνουν επιρρέπεια, ώστε να προσέρχονται στο τραπέζι χωρίς να επηρεάζονται από οποιονδήποτε πειρασμό...
Το «φάτε μάτια ψάρια» μάλλον δείχνει εκτός εποχής, όπως ταυτόχρονα απαγορεύεται, για λόγους πεπτικής υγείας, και ο κοπανιστός αέρας! Οι σύγχρονες οδηγίες διατροφής επιστρέφουν στα παλιά. Ορθή στάση στο τραπέζι για την καλύτερη δυνατή πέψη και απορρόφηση της τροφής. Όταν τρώμε δεν μιλάμε, γιατί καταπίνοντας αέρα δηλητηριάζουμε πεπτικό και αναπνευστικό σύστημα και καταστρέφουμε το μεταβολισμό. Και βέβαια, πάνω απ' όλα, επιλογή του πιο ωφέλιμου και μη λιπαρού μενού, γιατί κάθε μπουκιά μας είναι θησαυρός...
Διατροφή της Νέας Γνώσης
• Το μυαλό
- αντιστοιχεί στο 2% του
βάρους σώματος.
- καταναλώνει το 20% των
καθημερινών θερμίδων.
• Αναγκαίο εγκεφαλικό συστατικό
- η γλυκόζη
• Ιδανική ζητούμενη ποσότητα
- 25 γρ. γλυκόζης στην
κυκλοφορία του αίματος.
(=όσο περιέχει
μια μπανάνα)
• Ιδανικό σνακ για εγκεφαλική εγρήγορση
- μαύρο ψωμί (υψηλή αλλά
φιλική περιεκτικότητα γλυκόζης)
+ κρεας ή πρωτεΐνη (βοηθά
στη φιλική απελευθέρωση για το αίμα της
γλυκόζης του ψωμιού).
+ μη κεκορεσμένο λίπος(
φιλικό και ευφορικό για τον εγκέφαλο).
• Μην τρώτε ποτέ
- Κεκορεσμένα λίπη+τρανς
λίπη (trans fat):
δημιουργούν μαλθακή σκέψη.
- Αέρα που καταπίνετε
καθώς ανοιγοκλείνετε το στόμα: δημιουργεί
δυσπεψία και δηλητηριάζει την απορρόφηση
της σωστής τροφής.
σχόλια