Το Γενναίο Γλέντι της Γλώσσας

Το Γενναίο Γλέντι της Γλώσσας Facebook Twitter
0

Το Γενναίο Γλέντι της Γλώσσας

 

Το Γενναίο Γλέντι της Γλώσσας Facebook Twitter

 

Την Κυριακή διαβάζεις εφημερίδες, καπνίζοντας απανωτά τσιγάρα, πίνοντας απανωτούς καφέδες, κάνοντας απανωτές άηχες προσευχές, ακούγοντας απανωτά το Τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου, πασχίζοντας να το εξιχνιάσεις. «Σ’ το ’πα και το εξήντα έξι/ με τραγούδια βραχνιασμένα/ είσαι σχήμα του θανάτου/ δεν μπορείς χωρίς εμένα».

 

Την Κυριακή, εδώ και έξι, εφτά Κυριακές, είναι ακόμη χίλια εννιακόσια εβδομήντα εφτά και είσαι φοιτητής πρωτοετής, και λογαριάζεις να παραμείνεις πρωτοετής εις τους αιώνες των αιώνων, αμήν, ήδη ένα βήμα πίσω από τον Μάνο και τη Φιόνα που αποφάσισαν να μην γίνουν καν πρωτοετείς, να μην δώσουν καν εξετάσεις, με το αταλάντευτο, τίγκα στα χαμόγελα και στα γέλια επιχείρημα, «Αφού είμαστε ερωτευμένοι, δεν θα σπουδάσουμε», τόσο πρώιμα μεγαλοφυές επιχείρημα, μια τόσο πρώιμα σπουδαία κατάφαση στη ζωή, ένας τόσο πρώιμος αίνος στον οίνο της ποιήσεως και της ρομαντικής κάβλας.

 

Την Κυριακή, είσαι εγελιανός. «Η πρωινή ανάγνωση των εφημερίδων είναι η πρωινή προσευχή του πολίτη», αποφάνθηκε ο Hegel. Ανάβεις τσιγάρο. Πίνεις μια γουλιά καφέ. Γυρίζεις σελίδα.

 

Την Κυριακή, στην πόλη Αθήνα, θυμάσαι ότι έχεις δει την ταινία Τι Απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν και είχες αποσβολωθεί από την ερμηνεία της Μπέτυ Ντέιβις, από την προσωπικότητα της Μπέτυ Ντέιβις, από τα μάτια της Μπέτυ Ντέιβις, από την αυτάρκεια της Μπέτυ Ντέιβις. Να ζήσεις μονάχα με την προσωπικότητά σου, σπουδαία υπόθεση, το Ne travaillez jamais απαιτεί πλούσια και πολλά ταλέντα, είπε ο άλλος ύστερα από μια ζωή που έζησε πιστός σ’ αυτόν τον κανόνα, πιστός στο potlatch, αν μ’ εννοείς.

 

Την Κυριακή, κάθε Κυριακή, όλο τον Δεκέμβριο του δύο χιλιάδες εφτά και όλο το δύο χιλιάδες οχτώ και το δύο χιλιάδες εννέα και το δέκα, πρωί στις οχτώ, άνοιγες το βιβλίο και διάβαζες δυνατά: «Πλην η ζωή του νου δεν είναι η ζωή που σκιάζεται μπρος στον θάνατο και φυλάγεται καθαρή από την φθορά, αλλά εκείνη που τον αντέχει και διατηρείται μέσα του. Ο νους κερδίζει την αλήθεια του μόνον εφόσον βρίσκει τον εαυτό του μες στον απόλυτο σπαραγμό. Ο νους δεν είναι αυτή η ισχύς ως το θετικό που δεν κοιτάζει το αρνητικό, όπως όταν λέμε για κάτι ότι δεν είναι τίποτα ή είναι λάθος, πάει τελείωσε, πάμε παρακάτω σε κάτι άλλο. Είναι αυτή η ισχύς μόνον εφόσον αντικρίζει το αρνητικό καταπρόσωπα, εφόσον μένει σ’ αυτό».

 

Την Κυριακή, κάθε Κυριακή, όλο τον Δεκέμβριο του δύο χιλιάδες εφτά και όλο το δύο χιλιάδες οχτώ και το δύο χιλιάδες εννέα και το δέκα, το βιβλίο είναι η Φαινομενολογία του Νου του Εγέλου, του Hegel, και το έχει μεταφράσει ο Γιώργος Φαράκλας και το έχει εκδώσει το Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

 

Την Κυριακή, φτάνοντας στο δύο χιλιάδες δέκα τέσσερα, εδώ και τόσα χρόνια, δεκαετίες, βάζεις τα καλά σου, τα κυριακάτικά σου, και τρέχεις στο τρελό, στο γενναίο γλέντι της Γλώσσας. Θαυμαστικό!

 

Την Κυριακή, Οδυσσέα Γεωργίου, ακούς τις τρελές τρίλιες των λέξεων, είσαι οι τρελές τρίλιες των  λέξεων – αυτό σε λέει, αστέρι μου, σε κρένει η έπαρσίς σου!

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Σαβουρογάμης Αναμνήσεων, Ι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ