"Γιατί και πώς πρέπει να ανοίξει σύντομα η Ελευθεροτυπία"

Facebook Twitter
0

Φωτο via / Κείμενο: απ' το blog του εκπροσώπου των συντακτών της Ελευθεροτυπίας

Ανοιχτή επιστολή τεσσάρων εργαζομένων


Γιατί και πώς πρέπει να ανοίξει σύντομα η Ελευθεροτυπία


Μετά από απεργία δύο μηνών για την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων μας (δεδουλευμένα, αποζημιώσεις), η κατάσταση την οποία όλοι βιώνουμε είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Εκτός από τις άμεσες  ανάγκες, η  παρατεταμένη απουσία της εφημερίδας από τα περίπτερα θέτει  σε σοβαρό κίνδυνο την επαγγελματική μας υπόσταση, διευρύνοντας ταυτόχρονα το κενό της πλουραλιστικής ενημέρωσης σε ιδιαίτερα κρίσιμες για τη κοινωνία συνθήκες.

Το χρηματοδοτικό πρόβλημα της επιχείρησης επιδεινώνεται από την οξεία οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και  χτυπά με πρωτοφανή ένταση το χώρο των εκδόσεων στο τύπο. Μέσα στο δυσμενές αυτό τοπίο που προσδιορίζεται από τη δριμεία επίθεση του κεφαλαίου στην εργασία, βασική επιλογή των εργαζομένων στην «Ελευθεροτυπία»,  είναι και παραμένει  η επιβίωση της εφημερίδας. Είναι κοινή πεποίθηση ότι η πιο γρήγορη και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων μας (καταβολή δεδουλευμένων  κλπ) δεν πρόκειται να εξυπηρετηθεί με το οριστικό κλείσιμο της εφημερίδας και την πτώχευση της εταιρείας.

Η αρχή αυτή οδηγεί αναγκαστικά στο επόμενο βήμα που είναι η όσο το δυνατόν πιο σύντομη επανακυκλοφορία της «Ε», καθώς ένα έντυπο κλειστό και μια επιχείρηση εκτός λειτουργίας δεν βοηθά πρακτικά κανέναν. Η επιτυχία του απεργιακού φύλλου απέδειξε τη τεράστια δυναμική της εφημερίδας μας και του τιτλου «Ελευθεροτυπία», καταγράφοντας παράλληλα την έντονη επιθυμία του αναγνωστικού κοινού να την ξαναπιάσει στα χέρια του. Στον σημερινό ελλειμματικό δημόσιο λόγο (αποτέλεσμα της συνθήκης του μνημονιακού ολοκληρωτισμού), η παρουσία της «Ελευθεροτυπίας» ως ανεξάρτητης φωνής, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει όμως όλοι και κυρίως η ιδιοκτησία της «Ε», να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας.

Η επανακυκλοφορία της εφημερίδας δεν μπορεί να γίνει χωρίς άμεσο σοβαρό διάλογο, ειλικρινή συνεννόηση και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Οι προυποθέσεις που έθεσαν οι εργαζόμενοι είναι το κλειδί για την επίτευξη μιάς έντιμης, συμβιβαστικής λύσης. Η καταβολή ενός μισθού, η έγκαιρη γνωστοποίηση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δεδουλευμένων και του επιχειρηματικού πλάνου αποτελούν τους όρους διαπράγματευσής μας με την ιδιοκτησία, ώστε να βρεθούν πρακτικοί τρόποι υλοποίησης τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο περαιτέρω διακανονισμός άλλων αναγκαίων ρυθμίσεων, όπως ο τρόπος καταβολής των αποδοχών ή η πρόταση για καταβολή του 70% των εισπράξεων στη μισθοδοσία και επιτήρηση του λογιστηρίου, πρέπει να γίνει σε συνεννόηση μαζί μας.

Θεωρούμε επίσης ότι η δεσμευτική εκ μέρους της επιχείρησης, έγγραφη υποβολή προγράμματος καταβολής των δεδουλευμένων σε εύλογο χρονικό διάστημα,  πρέπει να γίνει άμεσα. Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα αποτελέσει έμμεση αλλά σαφή και έμπρακτη παραδοχή της εταιρείας, ότι οι απαιτήσεις μας δεν θα υπαχθούν σε κανένα είδος «κουρέματος» . Τα  αιτήματα της τελευταίας συνέλευσης είναι επανάληψη εκείνων που είχαν διατυπωθεί παλαιότερα. Αποτελούν στην ουσία τα αναγκαία προαπαιτούμενα που είχαμε θέσει για την έναρξη ενός  απροσχημάτιστου διαλόγου με στόχο το άνοιγμα και την επανακυκλοφορία της εφημερίδας.

Με τα σημερινά δεδομένα είναι μάλλον προφανές ότι χωρίς την εφημερίδα στα περίπτερα δεν είναι δυνατόν να εξασφαλισθούν έσοδα και  επομένως χρηματοδότηση οποιασδήποτε συμφωνίας εργοδοσίας-εργαζομένων, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η παρατεταμένη αυτή εκκρεμότητα είναι επίσης πολύ πιθανό να πλήξει καίρια, συγκεκριμένους τομείς, όπως το πιεστήριο.

Οσο κι αν η παρατεταμένη κρίση επιτείνει τη σύγχυση και το κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας, αυτό που προέχει σήμερα είναι να υπερβούμε όλοι τους εαυτούς μας, να αφήσουμε στην άκρη τυχόν μικροδιαφορές και να βρούμε διέξοδο επιβίωσης. Το επιτάσσει η αυξανόμενη αγωνία εκατοντάδων συναδέλφων που βρισκόμαστε πλέον σε οριακή κατάσταση.  Αυτή η εξέλιξη θα μας επιτρέψει εξάλλου να συζητήσουμε νηφάλια και τα εναλλακτικά μελλοντικά σχέδια  οργάνωσης και λειτουργίας της εφημερίδας. Μιας εφημερίδας όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν εκ των πραγμάτων, αυξημένο ρόλο συμμετοχής και ευθύνης.

Χρήστος Ζέρβας, Βασιλική Σιούτη, Νάντια Βασιλειάδου, Ντίνα Καράτζιου 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ