ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Γιώργος Βέλτσος: «Η μηχανή»

Γιώργος Βέλτσος: «Η μηχανή» Facebook Twitter
0

ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ - ΘΕΛΟΝΤΑΣ να πουλήσω στα έντυπα το κάλπικο νόμισμα της ταύτισης- έχω βαθιά ταπεινωθεί απέναντι στην ίδια τη γραφή, όπως έλεγε εξουθενωμένος ο Χειμωνάς. Το μέγεθος της γραφής που με ταπεινώνει είναι απόλυτο, αν τουλάχιστον δει κανείς πώς έγραφε τρέμοντας ο Τζόυς, χωρίς διακανονισμούς και χωρίς αναφορά.

Έχω λοιπόν ταπεινωθεί απέναντι στον Πατέρα που τίποτα δεν κρίνει εκτός από τη ματαιοδοξία μου. Τι ωραία που το έχει πει ο Αρανίτσης: «Υπολογίζοντας, κατά συγχώνευσιν, από το ΙΝΒΙ του Χριστού ίσαμε το ISBN του γραπτού, εκείνο που χάθηκε ήταν αυτό που πρωτοστατούσε στην εγκαθίδρυση της μεταφοράς, ήτοι το Όνομα ενός νεκρού Πατέρα». Κι όμως, με μια απαράμιλλη όσο και άχρηστη δεξιοτεχνία, ξεγελώντας κυρίως τον εαυτό μου, επανίδρυσα το ΙΝΒΙ γινόμενος ο ίδιος το Όνομα του Πατέρα. Αυτό σημαίνουν τα αρχικά του ονόματός μου που επέλεξα ως υπέρτιτλο για να ονομάσω τη στήλη μου. Θα προτιμούσα ειλικρινά ο αρχισυντάκτης να τα γράφει εφεξής όλα με πεζά, για να φανεί τουλάχιστον η πρόθεσή μου: ο Άλλος, που είναι για μένα ο Γάμα Βήτα, είναι ο μικρός (άλλος).

Θα ήθελα για τελευταία φορά να ξεκινήσω εδώ στη LifO μιαν άλλη «μηχανή» γελώντας πίσω από τον οιδιπόδειο μορφασμό της φωτογραφίας μου, όπως τότε, στο πρώτο τεύχος του «01», όπου ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος μου πρότεινε να φωτογραφηθώ στο αυτόματο μηχάνημα της Ομόνοιας. Θα ήθελα να γράψω εκτός γοητείας, γοητευτικά, την ατοπία τού να δημοσιεύει κανείς σε free press ό,τι η κοινότητα των δημοσιογράφων δεν θα επέτρεπε να δημοσιευτεί: τη μη αναγνώσιμη γραφή από μήτρες μεταλλικές νέων γραμμάτων για απρόβλεπτους αναγνώστες, διεστραμμένους (τουλάχιστον όπως θα έγραφε τη «διαστροφή» ο Λακάν, εισάγοντας στη λέξη τη στροφή προς τον πατέρα: «père-version»).

Θα ήθελα να γράφω ποίηση εδώ, προσβάλλοντας την «ιερότητα» όπως ο cummings. Περισσότερο, τις ρωγμές του κοινωνικού θα ήθελα να δείξω σε αυτό τον έντιμο συμβιβασμό με το περιοδικό. Και στηριγμένος στην ομοηχία των δύο λέξεων στα αγγλικά, «letter» (γράμμα) και «litter» (σκουπίδι), όπως ο Τζόυς, να επιδοθώ σε λογοπαίγνια παραμιμούμενος όλα τα ύφη, πλην του Γιώργου Παπανδρέου. Απορρίμματα, δηλαδή, και αυτοβιογραφήματα, όπως η φωτογραφία του γυμνού στο οπισθόφυλλο της LifO (για καλό σκοπό…). Ο σχιζοαναλυμένος αναγνώστης, με καλούς σκοπούς, θα καταλάβει. Και φυσικά, υπό την επιφύλαξη του Deleuze στον Αντι-Οιδίποδα: «Είμαστε ακόμη πάρα πολύ αρμόδιοι, ενώ θα θέλαμε να μιλήσουμε με απόλυτη αναρμοδιότητα».

ΔΙΟΤΙ ΕΧΩ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ: να αναπτύξω τους στοχασμούς ενός απολιτικού που δεν αναφέρονται ούτε στις φαντασιώσεις του ούτε στη λογοτεχνική του απόβλεψη, αλλά στο αδύνατο. Ήτοι στην πιθανότητα μετάπτωσης από τον «Χορευτή» στον «Κίνδυνο», όπως τον παριστάνει ο Man Ray στο έργο του «Dancer/ Danger». Aυτή την αδιανόητη μετάβαση, που μπορεί ωστόσο να συμβεί, όπως συμβαίνει στην αγανακτισμένη πλατεία Συντάγματος, επιθυμώ να δείξω με τη μηχανή μου και να μην κάτσω επάνω σε κανέναν πολιτικό πισινό.

«a politician is an arse upon which everyone has sat except a man»
(πολιτικός είναι ένας πισινός που απάνω του ο καθείς έχει καθήσει εκτός από ανθρώπους) e.e. cummings

Αρχείο
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ