H ευάλωτη Κύπρος

Facebook Twitter
0

Του Κώστα Ράπτη


Η τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» της νότιας ακτής της Κύπρου ήρθε να υπενθυμίσει, πόσο ευάλωτη παραμένει η Μεγαλόνησος - παρά την ευμάρειά της, η οποία, τουλάχιστον μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, έκρυβε τα προβλήματα «κάτω από το χαλί». Αρκεί και μόνο να αναλογισθεί το γεγονός ότι, πέρα από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, η φονική έκρηξη αποστέρησε, καταστρέφοντας τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού, από το 50% των αναγκών της ηλεκτρική ενέργεια, με τις προφανείς επιπτώσεις στην οικονομία και την καθημερινή διαβίωση, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν επί μήνες.

Ήρθε επίσης να υπενθυμίσει το πόσο εύφλεκτη είναι (κυριολεκτικά και μεταφορικά) η ευρύτερη περιοχή, η οποία και «κληροδότησε» στην Κύπρο το μοιραίο φορτίο. Υπενθυμίζεται ότι τα 98 κοντέινερ φυλάσσονταν στη ναυτική βάση από τον Ιανουάριο του 2009 (την επαύριο δηλ. της ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας) και προέρχονταν από το φορτίο του υπό κυπριακή σημαία ρωσικών συμφερόντων πλοίου «Monchegorsk», το οποίο είχε ξεκινήσει από το Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν με προορισμό την Ταρτούς της Συρίας, και εικαζόμενο αποδέκτη την οργάνωση Χεζμπολλάχ του Λιβάνου ή την παλαιστινιακή Χαμάς.

Το ιστορικό της μεταφοράς του φορτίου (που εικονογραφείται γλαφυρά από πρόσφατες αποκαλύψεις του Wikileaks) περιλαμβάνει την αρχική νηοψία του Monchegorsk από αμερικανικό πολεμικό σκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα (σε περιοχή όπου οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν είχαν δικαιοδοσία να προβούν σε κατάσχεση) και κατόπιν την άσκηση έντονων πιέσεων της Ουάσιγκτον προς τη Λευκωσία, ενώ η κυβέρνηση Χριστόφια επιχειρούσε να ροκανίσει τον χρόνο, μέχρι που η γνωμοδότηση της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ την υποχρέωσε να αναλάβει δράση. Οι επισφαλείς συνθήκες φύλαξης έκτοτε του φορτίου, για τις οποίες είχαν επανειλημμένως προειδοποιήσει οι αρμόδιοι, αποτελούν, πέραν της απλής αβελτηρίας, και αυτές πολιτική επιλογή, στον βαθμό που η κυβέρνηση Χριστόφια δεν επιθυμούσε να οριστικοποιήσει την κατάσχεση, παραδίδοντας π.χ. το φορτίο, όπως είχε προταθεί, στις βρετανικές βάσεις του νησιού για τα περαιτέρω.

Η συγκυρία στην οποία εκτυλίχθηκε το δράμα της Δευτέρας ευνοεί τη σεναριολογία. Π.χ. λίγες μέρες νωρίτερα είχε δρομολογηθεί με τη συνάντηση της Γενεύης μια νέα φάση στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ενώ μόλις την προηγουμένη είχε οριστικοποιηθεί (προς μεγάλη δυσφορία του Λιβάνου) η οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας Κύπρου-Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα επίσημη επίσκεψη στο εβραϊκό κράτους πραγματοποιούσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με βασικό αντικείμενο των επαφών του την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου – αυτών ακριβώς για τα οποία προγραμματίζεται η δημιουργία σταθμού υγροποίησης δίπλα ακριβώς από τον τόπο της καταστροφής στη βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».



Ωστόσο, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε εκ πρώτης όψεως το ενδεχόμενο δολιοφθοράς. Άλλωστε, όπως μας θυμίζουν πρόσφατες υποθέσεις, όπως της δολοφονίας του καναλάρχη Άντη Χατζηκωστή και της αρπαγής της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου, που αρχικά η συνείδηση της κοινής γνώμης τις απέδωσε πανικόβλητη σε σκοτεινές επιδιώξεις κύκλων του εξωτερικού, η πραγματική απάντηση βρίσκεται σε κατευθύνσεις περισσότερο προφανείς (π.χ. διαβρωτική κυριαρχία του οργανωμένου εγκλήματος), όχι όμως λιγότερο επικίνδυνες για την ευστάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή:www.capital.gr

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ