Helvetica, η γραμματοσειρά που σημάδεψε τον Υπόγειο της Νέας Υόρκης

Facebook Twitter
0

via

Οπως και άλλοι σημαντικοί Νεοϋορκέζοι, η Helvetica ήρθε από κάπου αλλού: τη μικρή ελβετική πόλη του Munchenstein, εκεί όπου δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '50 από έναν σκοτεινό σχεδιαστή, τον Μαξ Μίντινγκερ, για το Haas Type Foundry. Εγκατέλειψε την αυθεντική ονομασία, Neue Haas Grotesk, όταν έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να είναι πιο εύκολο για τους Αμερικανούς να την προφέρουν.

Η αλλαγή λειτούργησε. Η Helvetica άνθησε, καθώς έγινε η γραμματοσειρά επιλογής για τους ντιζάινερ της δεκαετίας του '60 που ήθελαν η δουλειά τους να μοιάζει μοντέρνα. Ανάμεσά τους ήταν ο Μπομπ Νοόρντα και ο Μάσιμο Βινιέλι, που επέλεξαν την Helvetica σαν τη γραμματοσειρά για τις επιγραφές στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Νέας Υόρκης όταν τις ξανασχεδίασαν στα τέλη του '60. Μπορείς ακόμη να δεις την Helvetica σήμερα σε χιλιάδες πινακίδες στα τρένα και τους σταθμούς της Νέας Υόρκης.

Αλλά η ιστορία δεν είναι τόσο ξεκάθαρη, όπως εξηγεί ο Πολ Σο στο νέο του βιβλίο, «Helvetica and the New York City Subway System». Η Helvetica δεν υιοθετήθηκε παντού στον υπόγειο σιδηρόδρομο μέχρι τη δεκαετία του '90. Οι προσπάθειες να την εισάγουν έμεναν στο κενό από περικοπές στον προϋπολογισμό, απεργίες, προβλήματα στην παραγωγή και αδύναμο μάνατζμεντ.

Η ιστορία των τρένων υπήρξε μια αδυσώπητη «μάχη ανάμεσα στις κεντρομόλες και τις φυγόκεντρες δυνάμεις», ξεκινώντας το 1904 με την πρώτη τους διαδρομή, την Interborough Rapid Transit από το City Hall το Δημαρχείο στο Μπρονξ. Μια άλλη εταιρεία αναζητήθηκε για να φτιάξει τη δεύτερη γραμμή και άλλη για την τρίτη. Μέχρι την εποχή που και οι τρεις σειρές είχαν ολοκληρωθεί το 1940, το σύστημα ήταν προβληματικό.

Αυτό το χάος φαινόταν και στις σημάνσεις του υπόγειου σιδηροδρόμου. Ο τίτλος μιας πρότασης του 1957 για τον επανασχεδιασμό του συστήματος τα έλεγε όλα: «Εξω από τον λαβύρινθο: Ενας λόγος και ένα πλάνο για καλύτερη πληροφόρηση για τους επιβάτες στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Νέας Υόρκης».

Το 1966, ο κ. Νοόρντα δέχτηκε πρόσκληση για να συνεργαστεί με τον κ. Βινιέλι και την ομάδα ντιζάιν Unimark σε μια επανεξέταση των επιγραφών του σιδηρόδρομου της Νέας Υόρκης. Είδαν με τρόμο καθώς το κατάστημα Bergen Street Sign που έφτιαχνε τις επιγραφές, προχώρησε ορισμένες από τις προτάσεις, ότι δεν κατάλαβε τις περισσότερες από αυτές και αγνόησε τελείως τις υπόλοιπες. Οι αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν στη Unimark να έχει την επίβλεψη της διαδικασίας.

Τελικά, οι αρχές υποχώρησαν και ανέθεσαν στην Unimark να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα ντιζάιν. Ακόμη και τότε, η διαδικασία θύμιζε μπάλωμα. Η Unimark ήταν δυσαρεστημένη με την τεχνοτροπία του καταστήματος της Bergen Street αλλά η αρμόδια αρχή αρνήθηκε να βρει εναλλακτικές λύσεις. Η επιλογή γραμματοσειράς ήταν περιορισμένη σε αυτές που είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί από το κατάστημα, με την Helvetica να είναι απούσα. Η Unimark έπρεπε να συμβιβαστεί με την παραπλήσια αλλά λιγότερο ραφιναρισμένη Standard Medium.

Κι όμως, μια άλλη εκδοχή από το πρόγραμμα της Unimark αποκαλύφθηκε στα τέλη του '70, μόνο για να έρθει αντιμέτωπη με παρόμοια προβλήματα. Επρεπε να φτάσουμε στο 1989 για να δούμε την Helvetica να γίνεται τελικά η επίσημη γραμματοσειρά του σιδηρόδρομου. Η Helvetica είναι από τότε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της Νέας Υόρκης, αν και η κατάκτηση του σιδηροδρόμου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ο κ. Σο προβλέπει ακόμη μια νέα απειλή από τις ψηφιακές επιγραφές και μια διαχρονική απειλή από τα «προσωρινά» χειρόγραφα σημειώματα από τους υπαλλήλους των τρένων. Ευτυχώς υπάρχουν και οι αγαπημένες παλιές επιγραφές με τα μωσαϊκά σε ορισμένους παλιούς σταθμούς που έχουν επιβιώσει μέσα σε όλες αυτές τις δεκαετίες του χάους στο ντιζάιν.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ