Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς
Κείμενο: Χρήστος Μίχος
Η περίπτωση του Δανού καλλιτέχνη είναι ιδιαίτερη. Είναι από τους λίγους καταρτισμένους μουσικούς που μπορεί να συνδυάσει δημιουργικά την ηλεκτρονική μουσική της προηγούμενης δεκαετίας με το dark wave,το rock και την ποπ δημιουργώντας τραγούδια που ξεχωρίζουν για την παραγωγή αλλά και την προσβασιμότητα σε πλατύτερο ακροατήριο. Μέσα από τις συνθέσεις του διακρίνεται μεγάλη γκάμα συναισθημάτων και μουσικών αποχρώσεων αλλά εκεί που σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι απλά μια απολαυστική αλλά ανολοκλήρωτη εμπειρία, στην περίπτωση του Trentemøller, είναι η αποκρυσταλλωμένη αισθητική ενός έγκυρου και σύγχρονου ηλεκτρονικού ποπ ιδιώματος που έχει μεγάλη αποδοχή και εκτίμηση από ένα ευρύτερο ακροατήριο που αποτελείται από φανατικούς μουσικόφιλους μέχρι και ακροατές που η σχέση τους με τη μουσική είναι καθαρά επιδερμική και περισσότερο καιροσκοπική.
Η φήμη του στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλη και ειδικά μετά το πιο πρόσφατο άλμπουμ του ''Lost'' δικαιολογεί τη μεγάλη προσέλευση της Παρασκευής 28/02 στην Αθήνα.
Ο Trentemøller και η τετραμελής μπάντας που πλαισίωνε τους ηλεκτρονικούς του ήχους, έκαναν μια ικανοποιητική εμφάνιση που ενθουσίασε πάνω από 2500 παρευρισκόμενους,αριθμός ρεκόρ για τα πρόσφατα συναυλιακά δεδομένα καλλιτεχνών τέτοιου βεληνεκούς.
Από τα πρώτα σκοτεινά,γιγάντια ριφ του ''Still On Fire'' μέχρι το σαρωτικό electrobilly του ''Silver Surfer,Ghost Rider Go !!!'' η μπάντα του Trentemøller στάθηκε στο ύψος της. Ακριβής και δεμένη, ένα ενιαίο σύνολο μουσικών που υπηρετούν τον ήχο και τη μουσική τους και όχι την προβολή της εικόνας τους. Ο Trentemøller, κεντρική φιγούρα και ενορχηστρωτής δεν απορροφούσε το σχήμα για να επιβάλλει την παρουσία του αλλά σεμνά και διακριτικά παρέμεινε στο ρόλο του. Γενικά η ισορροπία,η αρμονία και η κεντρική ιδέα πάνω από το ''Εγώ'' είναι αυτό που κάνει την παρέα του Trentemøller αλλά και τη μουσική του τόσο ελκυστική.
Τα τραγούδια ήταν και από τα τρία θαυμάσια στούντιο άλμπουμ του. Τέσσερα από το ''The Last Resort'', μόλις τρία (δυστυχώς) από το ''Into The Great White Yonder'' ενώ τη μερίδα του λέοντος με επτά το ''Lost''. Και οι δεκατέσσερις επιλογές ήταν ειδικά προσαρμοσμένες για ζωντανή εκτέλεση και μοιραία, σε κάποιες από αυτές πχ. ''Miss You'' και ''Take Me Into Your Skin'' θυσιάστηκε μέρος της ηχητικής λεπτότητας των στούντιο εκδοχών τους, χωρίς όμως να χάνουν το συναίσθημα τους.
Στο σύνολο όμως το σετ ήταν από τα πιο δεμένα και μελετημένα που έχουμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια και η άψογη εκτέλεση του,η φροντισμένη παραγωγή,ο δυνατός και επιβλητικός ήχος αλλά και το καλώς εννοούμενο επαγγελματικό στήσιμο της όλης παραγωγής συνεπικουρούμενη με την πολύ καλή ηχητική και σκηνική κάλυψη του club,μπόρεσε όχι μόνο να τα βγάλει πέρα με αξιώσεις απέναντι στο πολυάριθμο κοινό αλλά και να κάνει αυτή την εμφάνιση να μείνει για πολύ καιρό στη μνήμη..
-----------set list-------------------
Still On Fire
Shades Of Marble
Past The Beginning Of The End
Candy Tongue
The River Of Life
Vamp
Miss You
Take Me Into Your Skin
Trails
Never Stop Running
Constantinopole
Moan (with Lullaby (the Cure) snippet)
Gravity
Silver Surfer,Ghost Rider Go !!!
σχόλια