«Η ελευθερία της έκφρασης δέχεται χτυπήματα στην Ελλάδα»

«Η ελευθερία της έκφρασης δέχεται χτυπήματα στην Ελλάδα» Facebook Twitter
Από το 2008 η θέση της Ελλάδας κατρακύλησε από τη 31η θέση στην 84η.
6

Από το Index of Censorship

Ενώ η Ελλάδα προετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου, η χώρα συνεχίζει να παλεύει για την ελεύθερη έκφραση, η οποία έχει επηρεαστεί από το νέφος της οικονομικής κρίσης.

Το ελληνικό Σύνταγμα προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης στο άρθρο 14, μια πολύ μακροσκελής διάταξη που αναλύει λεπτομερώς τα δικαιώματα και τους περιορισμούς. Όπως ορίζεται στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 14, «κάθε άτομο είναι ελεύθερο να εκφράζει και να διαδίδει τις σκέψεις του προφορικά, γραπτά, και μέσω του τύπου, σύμφωνα με τους νόμους του Κράτους.»

Ωστόσο, τα βαριά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από το 2010, μετά τις οικονομικές συμφωνίες που έγιναν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της «τρόικας» (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), οδήγησε σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας του λόγου. Οι περικοπές των κρατικών δαπανών οδήγησαν σε αναγκαστική εξαθλίωση μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που πλήρωσαν με το βαρύ τίμημα του κοινωνικού αποκλεισμού και την περιθωριοποίησης.

Οι εκθέσεις από διάφορους διακυβερνητικούς οργανισμούς, ΜΚΟ και ομάδων κοινωνίας πολιτών προειδοποιούν για τις επικίνδυνες πρακτικές που υιοθετεί το ελληνικό κράτος. Τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως η ελεύθερη έκφραση, η ελεύθερη σκέψη, η ελεύθερη κυκλοφορία, το δικαίωμα στη εργασία, η ίση μεταχείριση και η πρόσβαση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων βρίσκονται υπό συστηματική επίθεση.

Στις 16 Απριλίου 2013 ο Nils Muižnieks, ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Muižnieks κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέσα, εγχώρια και διεθνή, για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και του ρατσιστικού εγκλήματος που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο του νεοναζιστικού κόμματος «Χρυσή Αυγή». Το 2013 η Ελλάδα έδειξε δραματική πτώση τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, γεγονός που αποδεικνύει το καταπιεστικό περιβάλλον στο οποίο ασκείται η δημοσιογραφία. Από το 2008 η θέση της Ελλάδας κατρακύλησε από τη 31η θέση στην 84η.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και άλλων μειονοτήτων έχουν κλιμακωθεί δραματικά. Η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης – μαζί με τις ρατσιστικές επιθέσεις που διοργανώθηκαν από τη Χρυσή Αυγή – υποδηλώνουν ένα αστυνομικό καθεστώς που δεν σέβεται σχεδόν καθόλου την ανθρώπινη ζωή.

Λόγω αυστηρότερων προϋποθέσεων για απόκτηση υπηκοότητας και με ένα ανεπαρκές σύστημα παροχής ασύλου, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι «παγιδευμένοι» σε μια χώρα με ακατάλληλες συνθήκες κράτησης σε στρατόπεδα και φυλακές. Παρά τις βελτιώσεις που αναφέρθηκαν στο επίπεδο της έφεσης των διαδικασιών ασύλου, η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μικρή πρόοδο στη δημιουργία ενός δικαίου και ανθρώπινου συστήματος.

Η κακομεταχείριση και η ξενοφοβική συμπεριφορά από τις Αρχές αποτελεί βασικό παράγοντα για την στέρηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μετανάστες και πρόσφυγες. Οι καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση έχουν γίνει επανειλημμένα και έχουν καταδικαστεί από διεθνή δικαστήρια και οργανώσεις που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα παιδιά και οι γυναίκες είναι επίσης όλο και περισσότερο ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας. Αν και ο αριθμός των καταγγελιών από γυναίκες είναι σταθερά χαμηλός, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, η καταγεγραμμένη ενδοοικογενειακή βία έχει αυξηθεί κατά 47% τους τελευταίους μήνες. Η λεκτική κακοποίηση, ο οικονομικός εκβιασμός και η σεξουαλική ταπείνωση είναι από τους πιο κοινούς τύπους βίας κατά των γυναικών.

Η κατάσταση των παιδιών δεν είναι σε καλύτερη θέση, στην πραγματικότητα είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Σχεδόν 600.000 ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ τα μισά από αυτά δεν καλύπτουν τις βασικές διατροφικές ανάγκες. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα όταν πρόκειται για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Αρχείο
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
Γράφετε "Το 2013 η Ελλάδα έδειξε δραματική πτώση τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, γεγονός που αποδεικνύει το καταπιεστικό περιβάλλον στο οποίο ασκείται η δημοσιογραφία. Από το 2008 η θέση της Ελλάδας κατρακύλησε από τη 31η θέση στην 84η. Πηγή: www.lifo.gr" Δεν είναι πολλά τα "μαγαζιά" του τύπου στην Ελλάδα. Ποιά είναι αυτά λοιπόν που καταπιέζουν χειρότερα τη δημοσιογραφία; Γιατί δεν βρίσκετε τα ονόματα; Γιατί πάντα γενικά και αορίστως; Βοηθήστε μας κι εμάς να ξέρουμε τι αγοράζουμε, μήπως και βελτιωθεί η κατάσταση, γιατί έτσι που καταντήσαμε μόνο τα Ευρώ μας (όσα έχουν μείνει) μετράνε...
Καλά, τωρα το πήραμε είδηση! Εδώ έκλεισαν την ΕΡΤ, που είπαν ότι θα ανοίξει σε 6 μηνες. Ουτε σε 6 χρονια δεν θα ανοίξει! Wlecome, σε μια πιο μοντερνου και πιο ευρωπαικού τρόπου δικτατορία, με το γάντι...! Ξυπνήστε ρε! Εδώ ρημάζουν τη γη μας και όλοι καθόμαστε! οοο! ξέχασα, πολεμάμε από τον καναπέ με φραπέ και λαπτοπ...