Η υποχώρηση του κόκκινου

Η υποχώρηση του κόκκινου Facebook Twitter
0

«Από το 1998 έως το 2007 το κόκκινο κρασί κέρδιζε συνέχεια νέους φίλους και αυτό δεν ήταν τυχαίο, αφού η συνεχής εκπαίδευση του καταναλωτή στα θέματα του κρασιού τον έφερνε ολοένα και περισσότερο κοντά σε πιο σύνθετα και πολύπλοκα κρασιά, όπως είναι τα κόκκινα» σχολιάζει ο Κωνσταντίνος. Όμως πέρυσι οι εραστές των κόκκινων αποχρώσεων στο ποτήρι εμφανίστηκαν λιγότερο πιστοί στο... μακροχρόνιο δεσμό τους. «Σημειώθηκε πτωτική τάση της κατανάλωσης ερυθρών κρασιών και η στροφή των καταναλωτών στο λευκό κρασί ήταν εμφανής» λέει ίδιος. Οι λόγοι, όπως εξηγεί, είναι πολλοί. Κατ' αρχάς ο καιρός! Το 2007 ήταν μια χρονιά με ένα μάλλον ήπιο χειμώνα που άφησε περιθώρια στο λευκό κρασί να κερδίσει οπαδούς. Τα υψηλά βαρομετρικά έπαιξαν το ρόλο τους, αλλά λόγο στις επιλογές μας είχε και η βαρυχειμωνιά που χαρακτηρίζει το... πορτοφόλι μας. Τα κόκκινα κρασιά είναι κατά μέσο όρο ακριβότερα από τα λευκά και αυτό έγειρε τη ζυγαριά υπέρ του λευκού κρασιού. Ακόμη και η καλά εδραιωμένη άποψη πως το κόκκινο κρασί είναι υγιεινό γιατί κάνει καλό και στην καρδιά υποχώρησε μπροστά στην επίθεση του λευκού κρασιού.

Πέρα όμως από τις ανοιχτόχρωμες ανταύγειες που δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι, τι γίνεται με τις γεύσεις και τα αρώματα, δηλαδή τις ποικιλίες; «Υπάρχει στροφή σε κρασιά ελαφριά, αρωματικά, ευκολόπιοτα» λέει ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης και προσθέτει: «Οι τάσεις δείχνουν ότι ποικιλίες όπως το μοσχοφίλερο που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά κερδίζει πολλές μάχες, σε αντίθεση με παραδοσιακές προσεγγίσεις όπως ο ροδίτης, που υποχωρεί σχεδόν ατάκτως. Επίσης κρασιά απόSauvignon Blancβρίσκονται στην πρώτη γραμμή προτίμησης». Η ίδια τάση για περισσότερο εύληπτα κρασιά επικρατεί και στα κόκκινα. «Τα κρασιά της Νεμέας, το αγιωργίτικο -ένα εύκολο κρασί- είναι στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεων, σε αντίθεση με το ξινόμαυρο που, παρά την καλή παραγωγή που υπάρχει, η εμβέλειά του είναι περιορισμένη, ακόμη και στην περιοχή του» διαπιστώνει ο Κωνσταντίνος.

Αν αναζητήσεις μια ανερχόμενη τάση στο κρασί, αυτή δείχνειροζέ επιλογές. Το ροζέ κρασί έχει αποκτήσει θαυμαστές καθώς, όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος, «λειτουργεί πολλές φορές ως ελαφρύ υποκατάστατο του κόκκινου. Ιδιαίτερα τις ζεστές ημέρες, οι οποίες ολοένα και πληθαίνουν, ο καταναλωτής που θα ήθελε ένα κόκκινο κρασί προτιμά ένα δροσερό ροζέ, απολαμβάνοντας την αίσθηση ότι πίνει ελαφρύ κόκκινο».

Η οικονομική δυσχέρεια που είναι εμφανής επηρεάζει και τις επιλογές που κάνουν τα ίδια εστιατόρια όσον αφορά το κρασί και οι εστιάτορες αποφεύγουν να επενδύσουν σε μεγάλες λίστες κρασιών. Ο Κωνσταντίνος σχολιάζει: «Οι μεγάλες οινικές λίστες δείχνουν πλέον να αφορούν τους λίγους, τους ψαγμένους. Αρκετά εστιατόρια που επένδυσαν σε μεγάλες οινικές λίστες, περισσότερο για λόγους πρεστίζ, βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία και αλλάζουν την τακτική τους. Η σύγχρονη προσέγγιση οδηγεί σε λίστες κρασιών περιεκτικέςπου ακολουθούν την τάση που επικρατεί και στα μενού, με λίγες και καλές γευστικές προτάσεις». Οι αλλαγές αυτές έχουν όμως και... παράπλευρές απώλειες και οι πρώτοι που δέχονται τις συνέπειες είναι οι sommelier, καθώς ο ρόλος τους περιορίζεται στο εστιατόριο. «Στις ΗΠΑ κερδίζει έδαφος η άποψη ότι ο sommelier λειτουργεί αγχωτικά "ελέγχοντας" τι και πόσο κρασί θα πιεις. Είναι σαν να ελέγχουν το πιρούνι σου και τις μπουκιές που θα φας. Η καινούργια άποψη στο εστιατόριο θέλει όλους τους ανθρώπους του σέρβις να έχουν ένα καλό επίπεδο γνώσης κρασιών, αφήνοντας τις περισσότερο εξειδικευμένες γνώσεις για το μάνατζερ του εστιατορίου» υποστηρίζει ο Κωνσταντίνος.

Στο ίδιο κλίμα αυτό της «έλλειψης πόρων» υπακούει και η τάση για κρασί στο ποτήρι.« Οι άνθρωποι του κρασιού το προτείνουν για να μπορεί ο πελάτης να δοκιμάζει και να γνωρίζει περισσότερα κρασιά. Τελικά, στην πράξη διαφαίνεται ότι κυρίως οι οικονομικοί λόγοι είναι που οδηγούν σε αυτήν την επιλογή» εξηγεί ο Κωνσταντίνος, προσθέτοντας με έμφαση, «δεν είναι τυχαίο ότι σε κάποιες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας σερβίρουν στα μπαρ και μισά ποτά, δηλαδή με μισή μεζούρα και αντίστοιχη τιμή, ώστε οι νέοι μπορούν να αντιμετωπίσουν το κόστος της εξόδου τους». Και μαζί με την οικονομική δυσπραγία υπάρχει και διεθνώς και το αντιαλκοολικό λόμπι που πιέζει για χαμηλότερες καταναλώσεις και για εμφιάλωση κρασιών σε μπουκάλια μισής ποσότητας.

Το ερώτημα είναι αν αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε υποχώρηση τον κόσμο του κρασιού. «Όχι» λέει ο Κωνσταντίνος. «Η αγορά κρασιού υπακούει στη μόδα, όπως συμβαίνει με όλα τα καταναλωτικά προϊόντα. Κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορες τάσεις. Αυτήν την περίοδο η ελληνική αγορά βλέπει τα εισαγόμενα κρασιά να αυξάνονται και να απευθύνονται σε καταναλωτές που γνωρίζουν και θέλουν να διαφοροποιηθούν. Επίσης οι μεγάλες, καλοστημένες λίστες εστιατορίων μπορεί να υποχωρούν, αλλά δε εξαφανίζονται. Θα αφορούν μικρό αριθμό εστιατορίων, κυρίως γαλλικών, που ανταποκρίνονται σε ψαγμένο κοινό».

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ