ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Ήλιος: Φοβού και τη σκιά σου...

Ήλιος: Φοβού και τη σκιά σου... Facebook Twitter
0

Ο ήλιος που τόσο ευχάριστα τέτοιες μέρες μάς αιχμαλωτίζει σε αμμουδιές και στις πόλεις έχει κηρυχθεί ανίκητος εχθρός της νιότης και του δέρματος και μια σειρά από επιστήμονες συστρατεύονται για να μας σώσουν προτού να είναι αργά. Ο λόγος για τις πασίγνωστες UV, την υπεριώδη και υπέρυθρη ακτινοβολία, που κάθε καλοκαίρι τις ακούμε, τις βλέπουμε στις συσκευασίες των αντηλιακών, εύκολα όμως μπορεί και να τις ξεχάσουμε, όταν ο ήλιος μάς ξεμυαλίζει και νομίζουμε πως βρίσκονται πολύ μακριά από μας...

Αντιθέτως, οι ειδικοί μάς θυμίζουν πως οι υπεριώδεις είναι τόσο κοντά όσο η σκιά μας, και, για την ακρίβεια, προτείνουν να τις τσεκάρουμε σε σχέση με τη σκιά μας.

Όταν η σκιά του σώματος είναι μεγαλύτερη από μας, μπορούμε να λιαστούμε άφοβα, γιατί οι υπεριώδεις είναι σχεδόν φιλικές. Πάντα, το άφοβα σημαίνει απαρέγκλιτα με χρήση αντηλιακού.

Όταν η σκιά μας είναι μικρότερη από μας, καλύτερα να πηγαίνουμε... τουλάχιστον κάτω από της τέντας ή του δέντρου τη σκιά!

Η κάθε ημέρα έχει διαφορετικά επίπεδα ακτινοβολίας κι ας πρόκειται για την ίδια εβδομάδα του ίδιου μήνα, στο ίδιο μέρος.

Για μεγαλύτερη ακρίβεια λοιπόν στην προστασία από τον ήλιο, αλλά και για πιο σοφό και αποτελεσματικό μαύρισμα, οι επιστήμονες μάς παραπέμπουν στα δελτία καιρού της ημέρας, που, συνήθως, αναφέρουν το UV index, την κλίμακα των υπεριωδών, με μέτρηση από το 0 έως το 10:

• 0 έως 2: το ελάχιστο επίπεδο ακτινοβολίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, επιτρέπεται να μείνουμε στον ήλιο για μια περίπου ώρα, ακόμη και κατά το διάστημα που κλασικά θεωρείται απαγορευτικό, δηλαδή μεταξύ 12 και 4 το μεσημέρι.

• 3 έως 4: σχετικά χαμηλά επίπεδα, επίσης. Οι πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες όμως μπορεί να «καούν» και στα πρώτα 20 λεπτά (αν δεν φορούν καθόλου αντηλιακό).

• 5 έως 6: μέτρια επίπεδα έκθεσης, και οι ευαίσθητοι καίγονται σε ένα τέταρτο της ώρας!

• 7 έως 9: αφορά τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ελλάδα, τις περισσότερες ημέρες. Οι ειδικοί συνιστούν για όλα τα δέρματα καλό αντηλιακό, με δείκτη 30 και σωστά ενυδατικά συστατικά, για την πρόληψη των ρυτίδων.

• 10+: Ούτε πέντε λεπτά! Καπέλο οπωσδήποτε, και μάλιστα με γείσο 10 εκατοστά, ώστε να καλύπτεται και ο λαιμός, που θεωρείται λεπτή και εύθραυστη επιδερμίδα στις κακουχίες.

Αρχείο
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ