Ηλιοθεραπεία, tan και... υγεία

Ηλιοθεραπεία, tan και... υγεία Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με την ιστορία, ή το μύθο, η Κοκό Σανέλ λανσάρισε πρώτη το μαύρισμα κι επέβαλε τη μόδα του μέσα απ’ τη «Vogue», όταν στην ίδια συνέβη τυχαία και παρατήρησε ότι το χρώμα προσδίδει τόση γοητεία που κανείς μέχρι τότε δεν είχε υποψιαστεί. Σήμερα, κανείς δεν τολμά να λανσάρει το κάτασπρο χρώμα στις καλοκαιρινές πασαρέλες, γιατί είναι βέβαιο ότι το κοινό δεν θα πεισθεί. Προτιμούμε λοιπόν κι εμείς να σωθούμε απ’ τα χειρότερα, και μετά τις οδηγίες για τη χρήση του αντηλιακού, παρουσιάζουμε οδηγίες επιβίωσης από το κάψιμο, όταν η σχέση μας με τον ήλιο ξεφεύγει και γίνεται πιο εχθρική.

1Ξεκινήστε παραδοσιακά, με κομπρέσες από δροσερό, όχι παγωμένο γάλα στο σημείο που βλέπετε κόκκινο, για να συγκρατήσετε την έκταση και το βάθος του ξεφλουδίσματος. Το γάλα περιέχει πρωτεΐνες που δημιουργούν προστατευτικό κάλυμμα στο δέρμα και προλαμβάνουν την εξάτμιση των υγρών του σώματος διαδερμικά. Ένα από τα σοφά γιατροσόφια της γιαγιάς, μάλιστα, να καλύψετε την κόκκινη περιοχή με το υγρό από το γιαούρτι (που δημιουργείται όταν αφήσετε ανοιχτό κεσεδάκι στο ψυγείο) για να προλάβετε και ίσως να την εξαφανίσετε. Πολλά χρόνια πριν, όταν οι hi-tec δερματολογικές αλοιφές για το κάψιμο δεν υπήρχαν, το κεσεδάκι, λένε οι παλιοί, είχε σώσει κορμιά και κορμιά.

2 Όταν ξεκινήσει το ξεφλούδισμα, έστω και ελάχιστα, οι ειδικοί τονίζουν ότι η απαρέγκλιτη συμβουλή είναι μία: ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση. Τρεις φορές την ημέρα, τουλάχιστον. Αν το κάνετε αυτό συστηματικά, μπορεί πράγματι να σωθείτε από το αντιαισθητικό ξεφλούδισμα ή να μετριάσετε τις «στάμπες» που δεν θα σβήνουν εύκολα μετά.

3 Στο κάψιμο από τον ήλιο το πίλινγκ είναι ό,τι χειρότερο για το τελικό αποτέλεσμα, υπενθυμίζουν οι δερματολόγοι, και στην πραγματικότητα απαγορεύεται, ειδικά αν σκεφτείτε να το προκαλέσετε με κρέμες απολέπισης. Κινδυνεύετε να προκαλέσετε στο δέρμα ζημιά που δεν θα μπορεί να αποκατασταθεί με τίποτα. Αφήστε το σώμα να αποβάλλει μόνο του τα κομμάτια που έχουν καεί. Ξεχάστε τις «φλούδες» που σας ενοχλούν και περιμένετε να μαδήσετε... φυσικά, μακριά από τον ήλιο.

4 Για καταπονημένες από το κάψιμο επιδερμίδες και για να μη βλέπετε τα σημάδια να επανέρχονται, για χρόνια, ξανά και ξανά, οι δερματολόγοι συστήνουν τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες να επιμένετε στη συχνή χρήση αντηλιακού με μεγάλο δείκτη, ακόμη και μέσα στο σπίτι. Ειδικά τα προϊόντα που φαρμακολογικά περιέχουν συστατικά τα οποία βοηθούν στην ανάπλαση του δέρματος από το στρες του ήλιου, χωρίς να χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα ακριβά, μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα να αναπτύξει τις αντιστάσεις του απέναντι στη βλάβη και να επιταχύνει την επούλωση, μέχρι να εκτεθείτε στον ήλιο ξανά.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ