Kaze Tachinu – Ο Άνεμος Δυναμώνει

Facebook Twitter
5

 

Ο Miyazaki είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλος δημιουργός. Μετά από 5 χρόνια επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη, όχι με ένα ακόμη παραμύθι αλλά με μια «σοβαρή» ταινία που ήδη προκαλεί πολλές αντιδράσεις στην Ιαπωνία.

 

 

Το Kaze Tachinu εξιστορεί  την κατασκευή του μαχητικού αεροπλάνου Mitsubishi A6M Zero μέσα από την ματιά του εφευρέτη του Jiro Horikoshi. Το συγκεκριμένο μοντέλο  χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου από το πολεμικό ναυτικό, κυρίως για τις καμικάζι επιθέσεις των Ιαπώνων εναντίον των Αμερικανών. Ευαίσθητο και ασυνήθιστο θέμα για τον διάσημο σκηνοθέτη που γοητεύτηκε από την ζωή του Horikoshi όταν διάβασε τα λόγια που είπε κάποτε για την δημιουργία του αεροπλάνου «Το μόνο που ήθελα να φτιάξω, ήταν κάτι όμορφο».  

 

 

Ταυτόχρονα, είναι μια ελεύθερη απόδοση της νουβέλας του ποιητή Tatsuo Hori [που πάλευε χρόνια με την φυματίωση] “Τhe Wind Has Risen” από το 1937 μιας και η προσωπική ζωή του Horikoshi που απεικονίζεται στην ταινία δεν βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα.  Μια άλλη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι το πρόσωπο που κάνει τη φωνή του στην ταινία. Δεν είναι άλλος από τον Hideaki Anno, τον σκηνοθέτη του Neon Genesis Evangelion.

 

 Επειδή η ταινία αφορά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Miyazaki εύκολα θα μπορούσε να πέσει στην παγίδα να κατηγορηθεί ως εθνικιστής και ότι κάνει προπαγάνδα υπέρ του πολέμου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Το μήνυμα που περνάει είναι τόσο αντιπολεμικό που πολλοί Γιαπωνέζοι αντέδρασαν αρνητικά απέναντι στην ταινία, θεωρώντας την «αντι-Ιαπωνική».  Όπως και να’ χει, αυτή η εξέλιξη, την κάνει ακόμη πιο πολυαναμενόμενη.  Το πρώτο τρέηλερ με αγγλικούς υπότιτλους μόλις κυκλοφόρησε. 

Αρχείο
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Eνδιαφέροντα σχόλια Να προσθέσω και γώ ότι ο Η Μ έχει πολύ έντονες σχέσεις με την αεροπορία,και με τα γνωστά του σουρεαλιστικά σχέδια. Αρκεί να δεί κανείς τις ταινίες του και θα καταλάβει Συγχαρητήρια για τη στήλη Π2
Μια μικρή διόρθωση, το Α6Μ δεν χρησιμοποιήθηκε κυρίως για επιθέσεις καμικάζι, αλλά κατέληξε έτσι. Οταν πρωτοβγηκε ήταν το καλύτερο αεροπλάνο παραγωγής για αερομαχία καθότι παναλαφρο (μέρη του σκελετού ήταν ξύλινα, αλλά αυτό το καθηστούσε και ευαλωτο σε χτυπήματα. Επίσης ο οπλισμός του ήταν πολύ ελαφρύς για να πλήξει τον βαρύ, αεμρικάνικο ανταγωνισμό.. Στο τέλος όταν τα πραγματα χειροτερεψαν, οι Γιαπωνέζοι χρησιμοποιούσαν ό,τι υπήρχε στη διάθεση τους για επιθέσεις καμικάζι. Το αεροπλάνο αυτό πάντως, άφησε τον δημιουργό του στο πάνθεο των μεγάλων αεροναυπηγών, ως μεγάλη ιδιοφυία! Ta-daima! :)
θενκς για τη διόρθωση Tsu-tsu :)Το έγραψα κάπως βιαστικά αν και διάβασα ότι το χρησιμοποίησαν προς το τέλος του πολέμου, είχα μια συζήτηση πρόσφατα πως είχε χρησιμοποιηθεί και στη μάχη του Περλ Χάρμπορ που αναφέρονται οι πρώτες καμικάζι επιθέσεις και κάπως μου κόλλησε αυθαίρετα.
Ναι, στο Περλ Χάρμπορ έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις και τα δυσκίνητα P-40 δεν μπορούσαν να το κυνηγήσουν.. Ωστόσο στο Περλ Χάρμπορ δεν έκαναν καμικάζι επιθέσεις, ήταν μια καλοσχεδιασμένη, πονηρή επίθεση, χωρίς απελπισία (εκτός και αν ήταν χτυπημένοι από τα αντιεροπορικά και δεν είχαν καλύτερη λύση από το να προσγειωθούν βίαια ως βόμβες). Η ταίνια Tora!Tora!Tora! είναι εξαιρετική για να περιγράψει το συμβάν.Συγχαρητήρια για την στήλη σου και καλή συνέχεια, μας έλειπε κάτι τέτοιο! :)