Le mot juste

Facebook Twitter
0

 

Le mot juste

 Λάγιος / Συνεστίασις

«Αλλιώς τα πίνεις στον Ένοικο, στην Καλλιδρομίου, κι αλλιώς στο Σαιν Ζερμαίν. Και τώρα που είπα Σαιν Ζερμαίν, έρχομαι να πω, να δηλώσω μάλλον, να ορκιστώ κιόλας, ότι  δεν το ξανακουνάω από δω, ρούπι δεν το κουνάω, η ζωή δεν είναι καρτ-ποστάλ, αλερετούρ, σύρε κι έλα, όχι, κύριοι, όχι, κυρίες μου, δεν θα απομακρυνθώ ποτέ ξανά από την Καλλιδρομίου, θα εγκατασταθώ στην Καλλιδρομίου, θα είναι σπίτι, εστία, κονάκι, γιατάκι, οίκος, η Καλλιδρομίου, και η Λέξη θα είναι Θάλπος», άκουσα τον Μπαμπασάκη να λέει, εγώ ο Οδυσσέας Γεωργίου, ενώ τα έπινα στην μπάρα παρέα με τον Λάμπρο Λιάγκο (εγώ ιρλανδέζικο, ο Λάμπρος τεκίλα), και πιο δίπλα, στη γωνία της μπάρας, έπινε αμίλητος βότκες ο Ζωγράφος, ο Μεταντανταϊστής Μαιτρ, ο Τάσος Παυλόπουλος.

 

«Τι ‘θάλπος’, λέει! Η λέξη είναι ‘δίνε του’, είχε πει ο Καρούζος μια φορά που τον ζάλιζε ένας της Γενιάς του Εβδομήντα», άκουσα, εγώ ο Οδυσσέας Γεωργίου, εκείνο το βράδυ (Αύγουστος ήτανε;, δεν ήτανε, θαρρώ), να λέει ο Παπαγιώργης, ο οποίος, κάθε βράδυ και με κάθε ευκαιρία (γιατί λέω «Κάθε βράδυ»;, και κάθε μέρα, και κάθε μεσημέρι, και κάθε απόγευμα, και κάθε αυγή, σαν το μαύρο γάλα της αυγής), έσκωπτε ποίηση και ποιητές, ιδίως της Γενιάς του Εβδομήντα που ήταν και γενιά του. Δεν τους άντεχε.

 

«Κυριελέησον, κι όχι δίνε του», άκουσα/ακούσαμε τον Σταθόπουλο να λέει.

 

Οπότε ο Λάγιος, που ναι μεν ήταν ποιητής αλλά ήταν και τζουκμπόξ και τα ήξερε όλα απέξω διότι διέθετε φωτογραφική μνήμη συν τοις άλλοις, σκάλισε λίγο στο ορυχείο εντός του, και δεν άργησε να φέρει στην επιφάνεια του νου του, στην οθόνη που ήταν από γεννησιμιού του εγκατεστημένη στο μέσα του, ένα ντοκουμέντο που του είχε εμπιστευθεί ο Αρανίτσης (σα να λέμε ο Πρώτος  των Έξι Με Αλφαβητική Σειρά) για να το επιμεληθεί φιλολογικώς ώστε να ενταχθεί στο ΠΤ (Παραλήρημα Τεκμηρίωσης) Ιστορίες Που Άρεσαν Σε Μερικούς Ανθρώπους Που Ξέρω και να εκδοθεί από τις εκδόσεις Ίκαρος (καμία σχέση με τον Μπαμπασάκη), το χίλια εννιακόσια ενενήντα πέντε.

 

Εκεί στον Ένοικο, εκεί στην Καλλιδρομίου, οινοβαρής αλλά αίθριος, με σμαραγδένια μάτια, πανέμορφα, και φωνή βραχνή σαν προσευχή του Σωφρόνιου, ο Λάγιος, χωρίς να έχει ζητήσει την άδεια του Αρανίτση, και έχοντας μπερδέψει καθήκοντα, ημερομηνίες, εκδοτικούς οίκους, ρου της συζητήσεως, και ειρμό εν γένει, άρχισε από στήθους να απαγγέλλει:

 

«Κάποιος που έψαχνε για τη λέξη των λέξεων, τη λέξη που περιέχει τα πάντα και που μέσα της το σύμπαν ολόκληρο αιωρείται σαν κρεμαστός κήπος, εν ολίγοις τη Λέξη που ψάχνει κάθε ποιητής, συνάντησε ένα βράδυ στην ταβέρνα του Ντόλου τον Νίκο Καρούζο κι αφού ήπιαν μερικά ποτήρια και ήρθαν στο κέφι τού λέει σ’ έναν τόνο ξαφνικά επιτακτικό: ‘Ή μου αποκαλύπτεις τη Λέξη ή κόβω το κάπνισμα εδώ επί τόπου. Διάλεξε!’ Ο Καρούζος, μοιραίως βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Τότε, για να τον ξεφορτωθεί, κι αφού προσποιήθηκε έναν σύντομο δισταγμό, σκύβει και του λέει στ’ αφτί ψιθυριστά: ‘Η Λέξη είναι Κυριελέησον… Και τώρα δίνε του’. Όπερ και εγένετο».

 

[Πρέπει να πούμε ότι ο τίτλος του ντοκουμέντου είναι «Η Γενιά του ’70».]

 

Συνεχίζεται. Αύριο. Συνεστίασις

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ