Lonely Lovers Left

Facebook Twitter
0

Lonely Lovers Left

 Η ζωή δεν έχει πώμα

Εκείνη την εποχή, και εκείνη την ημέρα, τη νύχτα μάλλον, της 28ης Δεκεμβρίου του 1977, το πιο ελληνικό άσμα, ο εθνικός μας ύμνος, το τροπάριο, το απολυτίκιο, ο παιάνας, ο ψαλμός, ήταν το Gimme Shelter όπως το έπαιζαν και το απογείωναν οι Σπυρόπουλοι παρέα με τον Θείο Νώντα, τον Μπονάτσο (χωρίς καπέλο πια, αφού του το είχε αρπάξει ο Μέλλων Frank Zappa) και τον Λογαρίδη που χοροπηδούσε λικνιστικά και ελαστικά και μαγικά και απολύτως εντός του ρυθμού και όλος εντός του μέλλοντός μας, που ’λεγεν κι ο Εμπειρίκος.

 

Ο Οδυσσέας Γεωργίου, στο Λουζιτάνια, στην Κυψέλη, στο Κέντρο του Κόσμου, ετών δεκαεφτά και οχτώ μηνών, άκλειστα τα δεκαοχτώ σα να λέμε, στρέφει συνεχώς το βλέμμα προς τον εξώστη πλαγίως αριστερά, και απολαμβάνει το κάλλος της κοπέλας με τα γυαλιά του John Lennon, τα μαλλιά της Janis Joplin (που όμως μια γίνονται πυρρόξανθα και μια γίνονται καστανά), το βλέμμα της Melanie, και το λευκό πουκάμισο και το μαύρο γιλέκο (που ενίοτε γίνονται, πουκάμισο & γιλέκο, μακριά μπλούζα). Έχει άλλωστε εισβάλει της Ράνιας η μητέρα και την έχει αποσπάσει από την αγκάλη του Οδυσσέα και την έχει πάρει μακριά από τον ορυμαγδό, τη χλαπαταγή, τον μεταχιππισμό, το Μνημόσυνο για την Ουλρίκε και τον Αντρέας και την Γκούντρουν, ένα μέλλον μες στην τεθλασμένη ποίηση και τον ρομαντικό κυνισμό και το μεθυσμένο σκάκι και τα «παιδιά με τα μαλλιά και με τα μαύρα ρούχα» και το «σήμερα είμαστε/ αύριο δεν είμαστε», και το ποιος-ζει-ποιος-πεθαίνει, και την πρώτη ιαχή/επαγγελία του ροκ εντ ρολλ, εκείνο το ανυπέρβλητο ἄμμες δέ γ' ἐσσόμεσθα πολλῷ κάρρονες.

 

Μια πάνω μια κάτω, το βλέμμα του Οδυσσέα (ό,τι χρώμα κι αν έχουν τα μάτια μας, το βλέμμα μας είναι γαλάζιο, έχει ειπωθεί), μια στη σκηνή όπου οι παίκτες/ρέκτες Σπυριδούλα & Friends αποκαθιστούν την τιμή του ροκ εντ ρολλ που ετρώθη από την Επταετία, τη Χούντα, τα Κλαρίνα, το Κιτς, το Μπλιαχ, το Σντουπ, τον Παττακό, τον Παπαδόπουλο, τον Μακαρέζο, την Άινα Μάουερ, την Έρρικα και την Μαργαρίτα Μπρόγιερ, την Γωγώ Αντζολετάκη, τους Poll, τους Νοστράδαμος, τη Λήδα και τον Σπύρο, που ετρώθη, λέμε, από το Καλώς ή Κακώς και από το Μισή Ντροπή Δική Μου Μισή Ντροπή Δική Σου, που ετρώθη από τους Blue Birds και από το άσμα «Ξύλινος Σταυρός».

 

Μια πάνω μια κάτω του Γεωργίου του Οδυσσέα το βλέμμα, μια στη σκηνή, και τα λοιπά, και μια στον εξώστη, βλέποντας τη σκηνή αριστερά, στην κοπέλα που μια έχει πυρόξανθα μαλλιά και μια καστανά. Και άξαφνα, όπως συμβαίνει στη ζωή του, και όπως έμελλε έκτοτε πάντα να συμβαίνει, ο Οδυσσέας παίρνει την απόφαση να ανεβεί τα σκαλιά να φτάσει στον εξώστη να αναμειχθεί με το πλήθος να σπρώξει να χωθεί να ελιχθεί να βρει την κοπέλα να τη δει από κοντά να της μιλήσει να την ακούσει να του μιλάει να ανάψει δύο τσιγάρα μαζί στα χείλη του να της προσφέρει με μια κίνηση κλεμμένη από τον James Dean («Το Άρωμά Σου Θυμίζει Αγριοτριαντάφυλλα Και James Dean», έχει γραφτεί) να τη δει να καπνίζει να καπνίσει κι αυτός να συνταραχθούν από την υπόλοιπη συναυλία μαζί να την πάρει από το χέρι να βγουν από το Λουζιτάνια παρέα να πάνε σπίτι του να πιούνε κρασί.

 

Συνεχίζεται. Αύριο: No Time to check the Facts

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ