Μαρία Δαμανάκη: Το Τέλος

Facebook Twitter
0

Του Άγγελου Μανταδάκη

Η Μαρία Δαμανάκη ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία ως εκφωνήτρια του ραδιοφωνικού σταθμού των εξεγερμένων φοιτητών του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών. Συμβόλισε με την παρουσία της την γενιά του αντιδικτατορικού κινήματος, τη γενιά της μεταπολίτευσης όπως πολιτογραφήθηκε στη συνέχεια. Ήταν η γενιά που διαδέχτηκε εκείνη του 114 και των Λαμπράκηδων.

Για ορισμένους που το υποστηρίζουν με ιδιαίτερη εμμονή, η γενιά της μεταπολίτευσης ήταν η απαξίωση του νεολαιίστικου αντιδικτατορικού αγώνα από τα ίδια του τα στελέχη. Τροφοδότησε με στελέχη τους μηχανισμούς εξουσίας, τις πολιτικές ηγεσίες, το οικονομικό κατεστημένο, τα μίντια. Αντάλλαξε με ακριβό τίμημα τις αντιδικτατορικές περγαμηνές.

Δεν θεωρώ ότι απηχεί όλη την αλήθεια μια τέτοια εκτίμηση. Για τη Μαρία Δαμανάκη όμως υπήρξε ένα είδος θρύλου που με τον τρόπο του τον συντήρησε και τον αξιοποίησε το ΚΚΕ στη μεταπολιτευτική περίοδο. Η φωνή της εκφωνήτριας με τον ηρωικό συμβολισμό, η φυσιογνωμία του νέου κοριτσιού που βρέθηκε στις επάλξεις του αντιδικτατορικού αγώνα, η εμφάνιση μιας νέας γενιάς στελεχών που έδινε την ελπίδα ότι θα αναπλήρωνε μια κουρασμένη και πολλαπλά ηττημένη ηγεσία, συνέβαλαν ώστε η Μ. Δαμανάκη να εκτοξευτεί πολύ γρήγορα στα πιο υψηλά επίπεδα της πολιτικής σκηνής.

Τιμημένη όσο λίγα ή ελάχιστα στελέχη αυτής της γενιάς, με όλα σχεδόν τα αξιώματα -βουλευτίνα επί δεκαετίες, πρόεδρος του ΣΥΝ, αντιπρόεδρος της Βουλής, υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων - απεχώρησε από τον πολιτικό χώρο που την καταξίωσε εν μια νυκτί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι ακόμα της χρωστούσε η αριστερά…

Η Μ. Δαμανάκη διέβη τον Ρουβίκωνα παραμονές εκλογών του 2004 για να βρεθεί στην άλλη όχθη όπου το αριστερό παρελθόν μπορούσε ευκολότερα να μεταφραστεί σε εξουσία. Έτσι που να δικαιολογείται από την πλευρά της και εκείνο το άκομψο «εμείς στο ΠΑΣΟΚ..» που φρόντιζε να επαναλαμβάνει τρις την ημέρα προκαλώντας ακόμη και τους λογικούς οπαδούς του ΠΑΣΟΚ…

Η επιλογή της από τον κ. Γ.Α.Π. στη θέση της επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε., την απομάκρυνε ούτως ή άλλως από το εσωτερικό πολιτικό γίγνεσθαι. Της έδωσε βέβαια και την δυνατότητα να κρατιέται μακριά από τις κακοτοπιές στον έναν χρόνο του δράματος της χώρας. Η Μαρία Δαμανάκη όμως δεν θα άντεχε για πολύ να βλέπει με τα κιάλια την πολιτική ζωή.

Και την περασμένη Τετάρτη με την πρωτοφανή δήλωσή της, επιχείρησε να επανέλθει. Προσφέροντας προηγουμένως τις υπηρεσίες της και τον θεσμικό της ρόλο στις σκοπιμότητες της τρόικας και της κυβέρνησης του κ. Γ.Α.Π.

Αδιαφορώντας αν έτσι μετατρέπεται σε αβανταδόρο των κερδοσκοπικών συμφερόντων που καραδοκούν.

Συνειδητά ή από λάθος εκτίμηση, είναι αδιάφορο. Μετά τη δήλωσή της η Μ.Δ. δεν μπορεί να σταθεί ως επίτροπος στην Κομισιόν. Το πολιτικό της κύρος είναι ανεπιστρεπτί τραυματισμένο εντός και εκτός. Ουσιαστικά υπέγραψε το τέλος της πολιτικής της σταδιοδρομίας.

Τέλος άδοξο. Κρίμα!

Δημοσιεύτηκε στην Αυγή

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ