ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Μια σελίδα στο ελληνικό fb όπου γράφεις όσα δεν τολμάς να πεις στο αφεντικό σου

Μια σελίδα στο ελληνικό fb όπου γράφεις όσα δεν τολμάς να πεις στο αφεντικό σου Facebook Twitter
Στην Ελλάδα υπάρχει η αντίληψη πως αν πληρώνουμε κάποιον, σημαίνει ότι μας ανήκει και τον κάνουμε ό,τι θέλουμε. Αυτό προφανώς είναι λάθος, αφού τον πληρώνουμε για κάτι συγκεκριμένο.
0

— Πώς σου ήρθε η ιδέα για τη σελίδα Ζωή στο Γραφείο;

Δυστυχώς, από προσωπική εμπειρία και από διάφορες δουλειές που κάνω, καθώς παρατηρώ πως μερικά πράγματα δεν αλλάζουν. Σκέφτηκα πως αυτά που μου φαίνονται αστεία ή με εξοργίζουν πιθανόν να κάνουν κι άλλους να αισθάνονται έτσι. Οπότε, αποφάσισα να κάνω τη σελίδα, η οποία, προς μεγάλη μου έκπληξη, γνώρισε τεράστια ανταπόκριση.


— Από πού αντλείς έμπνευση;

Αρχικά από την καθημερινότητά μου, καθώς και από διάφορες ιστορίες φίλων. Γενικά, κυκλοφορεί αρκετή τρέλα εκεί έξω και παράλογες απαιτήσεις. Ωστόσο, είναι αρκετοί πλέον αυτοί που στέλνουν μηνύματα στη σελίδα με διάφορες ιστορίες, για να δημοσιεύσουμε κάτι αντίστοιχο που θα τους εκφράζει. Πέρα απ' όλα τα άλλα. παίζουμε και τον ρόλο του ψυχολόγου, του ανθρώπου που καταλαβαίνει τι περνάει ο άλλος.


— Στη δουλειά σου ξέρουν τι κάνεις;

Έχω την εντύπωση πως μερικοί το έχουν καταλάβει, καθώς, για να αναπτυχθεί η σελίδα, αρχικά την έκανα συχνά share στο προσωπικό μου προφίλ. Ωστόσο, δεν με απασχολεί ιδιαίτερα, αφού, πέρα από το σατιρικό και χιουμοριστικό στοιχείο, ίσως θα μπορούσε να χρησιμεύσει και ως μια μορφή feedback.

Η προσωπική μου γνώμη είναι πως οι εταιρείες θα έπρεπε να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην εκπαίδευση του προσωπικού καθώς και στη δημιουργία πιο δυνατών δεσμών μεταξύ των συναδέλφων, ώστε να νιώθεις πως ανήκεις σε μια ομάδα, πως ο άλλος θέλει το καλό σου και θα σε βοηθήσει.


— Τι είναι αυτό που σε τρελαίνει στην εργασιακή κουλτούρα της Ελλάδας;

Νομίζω πως είναι αναρίθμητα τα πράγματα που με τρελαίνουν, αλλά θα προσπαθήσω να αναφέρω μερικά. Αρχικά, το ότι κανένας μάνατζερ δεν νοιάζεται για την ομάδα του. Νοιάζεται κυρίως για την ικανοποίηση του πελάτη, ακόμα κι αν ζητάει παράλογα πράγματα. Στη συνέχεια, θεωρώ πως γίνεται μεγάλη «πάσα» στο θέμα ευθυνών και, γενικά, καθένας κοιτάει να σώσει και να δικαιολογήσει τον εαυτό του. Δεν τον νοιάζει να κάνει πραγματική δουλειά, αρκεί να δικαιολογήσει τη θέση του. Τέλος, υπάρχει αρκετή ημιμάθεια που επισκιάζει τις νεότερες γενιές και δεν τις αφήνει να αναλάβουν τα ηνία, είτε λόγω κόμπλεξ είτε λόγω εγωισμού.


— Πώς θα γίνονταν λίγο καλύτερα τα πράγματα;

Η προσωπική μου γνώμη είναι πως οι εταιρείες θα έπρεπε να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην εκπαίδευση του προσωπικού καθώς και στη δημιουργία πιο δυνατών δεσμών μεταξύ των συναδέλφων, ώστε να νιώθεις πως ανήκεις σε μια ομάδα, πως ο άλλος θέλει το καλό σου και θα σε βοηθήσει.

 
— Τι είδους «αφεντικά» υπάρχουν εκεί έξω και ποια είναι τα καλύτερα για σένα;

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες, αλλά από αυτά που έχω ακούσει συνοψίζονται σε 2-3 κατηγορίες. 1) Το αφεντικό που έχει μότο του το «είστε αναλώσιμοι», σε αντιμετωπίζει σαν να μην έχεις αξία και φροντίζει να σ' το δείχνει κάθε μέρα. 2) Το αφεντικό «μάτριξ», που ό,τι βλέπει γύρω του το μεταφράζει σε λεφτά και νούμερα. Δε τον νοιάζει τι συμβαίνει εντός εταιρείας, αρκεί να υπάρχουν λεφτά. 3) Το αφεντικό «Κινέζος», που ενώ αργεί να πληρώσει τους υπαλλήλους, ο ίδιος κάνει ζωάρα. (ανεβάζει φωτογραφίες από Μύκονο κ.λπ.).


— Ας πιάσουμε το θέμα «πελάτες». Γιατί τους μισούν όλοι σχεδόν;

Δεν θα πω ψέματα, έχω πέσει και σε πελάτες καλούς και τυπικούς, τόσο στη συμπεριφορά όσο και στην επικοινωνία, επαγγελματίες. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει η αντίληψη πως αν πληρώνουμε κάποιον, σημαίνει ότι μας ανήκει και τον κάνουμε ό,τι θέλουμε. Αυτό προφανώς είναι λάθος, αφού τον πληρώνουμε για κάτι συγκεκριμένο. Αρκετά συχνά στην καθημερινότητα μου πρέπει να αντιμετωπίζω πελάτες που έχουν δώσει κάποια λεφτά και ζητάνε πολύ περισσότερα απ' όσα είχαν συμφωνηθεί.


— Τι είδους posts έχουν τη μεγαλύτερη επιτυχία;

Αυτά στα οποία σατιρίζω τα ανούσια meetings που γίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και τα βίντεο-παρωδίες από γνωστά τραγούδια-ταινίες.


— Ποια είναι τα σχέδιά σου για τη σελίδα;

Θα ήθελα να κάνω μια γενική σελίδα εκτός Facebook, όπου ο κόσμος θα μπορεί να γράψει, ανώνυμα φυσικά, ιστορίες από το περιβάλλον εργασίας του. Πιστεύω πώς είναι καλό να έχεις μια πλατφόρμα για να λες τέτοια πράγματα, γιατί υπάρχουν αρκετοί φίλοι μου που θεωρούν πως το να σε αντιμετωπίζουν σαν είλωτα στη δουλειά είναι λογικό, ενώ δεν είναι. Καλό είναι να ξέρουμε τι παίζει εκεί έξω για να κάνουμε και τη σύγκριση και να ξέρουμε πού βρισκόμαστε.

www.facebook.com/zwistografeio

Αρχείο
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι «άβολες» θέσεις εργασίας της οδού Ερμού

Ελλάδα / Οι «άβολες» θέσεις εργασίας της οδού Ερμού

Κυρίες που θέλουν να σε παρασύρουν να κάνεις αποτρίχωση με λέιζερ εδώ και τώρα, κορίτσια που θέλουν να σε αρωματίσουν και άλλες δουλειές που πολλοί αναγκάζονται να κάνουν, αδυνατώντας να βρουν άλλη πηγή εισοδήματος.
ΦΙΛΙΠΠΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ