Mικρό μου Pony

Facebook Twitter
0

Του Γιάννη Κωνσταντόπουλου από εδώ

 Δεν είναι ανέκδοτο αλλά το ελληνικό αυτοκίνητο που λεγόταν Pony επιστρέφει. Και εξακολουθεί να είναι ένας χίπι ανάμεσα στους τεχνοκράτες.

Η φωτογραφία μου κάνει σαν τη Φαραντούρη  αλλά μπορεί να είναι περισσότερο επίκαιρη από όσο δείχνει γιατί η Μαρία (λέμε τώρα…) ποζάρει δίπλα στο Pony.  Και γιατί αυτό; Επειδή λέγεται πως τον ερχόμενο Απρίλιο θα είναι έτοιμο να ξαναβγεί. Με κάτω από εφτά χιλιάρικα…

 

Για τους νεώτερους το Pony ήταν ένα ελληνικό αυτοκίνητο που γεννήθηκε την ίδια χρονιά που πέθανε η χούντα. Το ’74. Αν είχες πάει στρατιώτης εκεί κοντά θα το θυμάσαι αφού η 100% ελληνική εταιρία που το έβγαζε, η οικογένεια Κοντογούρη με έδρα το Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, είχε καταφέρει να προμηθεύει το στρατό, την αεροπορία, διάφορους κρατικούς φορείς αλλά και απλό κόσμο τύπου υδραυλικούς, κηπουρούς και τα λοιπά. Είχαν βγει 18.000 μονάδες από το εργοστάσιο το οποίο αν και δεν έκλεισε τελείως αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή του το ’83 όταν ο αθάνατος έλληνας συνδικαλιστής (ή συνδικαληστής…;) δεν άφηνε να μπει κανείς να δουλέψει για τέσσερις μήνες αλλά ούτε να παραδώσουν τα έτοιμα αυτοκίνητα. All time classic. Και μετά γεια σας.

 

Όλα αυτά μέχρι πριν ένα χρόνο περίπου που η ίδια οικογένεια άρχισε να κάνει επαφές με επιχειρηματίες της Βόρειας Αφρικής για εξαγωγές, αφού το Pony κολλάει γάντι εκεί. Είναι φτηνό, δεν καταλαβαίνει μία από κακουχίες, τα ανταλλακτικά είναι πιο φτηνά και από τσίχλες και οι αναδυόμενες αγορές δεν νοιάζονται για δερμάτινα και κλιματισμούς. Επίσης, αν πάρει φόρα, είχε και την πλάκα του. Επειδή ήταν ελαφρύ δεν είχε αδράνεια να στρίψει και πέταγε και κώλο αν γλίστραγε κάτω.

Θυμάμαι ακόμα που είχα καβαλήσει ένα που ‘χε ένας θείος μου από την Πάτρα. Έχεις μπει ποτέ σε 2CV (ντε- σε- βό στο “ολογράφως”); Ε, κάπως έτσι ήταν και το Pony. Πανάλαφρο,  με μια μαλακή ανάρτηση που και αβγά να κουβαλούσες δεν σπάγανε αλλά και σπαρτιάτικο μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Ταξίδι; Ξέχασε το, θα φτάσεις με εγκεφαλικό. Με μία εξαίρεση: να μην είσαι πάνω από 20 χρονών και να είσαι με το αίσθημα. Σε αυτήν την περίπτωση βολεύει κιόλας: πηδάς στην καρότσα.

Με το καινούργιο Pony, που από ότι διαβάζω θα βγάζει 75 άλογα με μοτέρ της Citroen, το ελληνικό τσαγανό επιστρέφει. Και αυτό είναι αν μη τι άλλο ελπιδοφόρο πέραν του ότι θα δώσει δουλειά σε περίπου 300 ανθρώπους.  Σε ένα αρκετά life style, κειμενικά τουλάχιστον, διαφημιστικό της εποχής ο κ. Πέτρος-Τζανέτος Κοντογούρης έγραφε πως το Pony “έχει τη μεστή δημοκρατικότητα του blue jean”, πως σπάει τα μοτίβα της επίδειξης και πως είναι τόσο άσχημο που καταλήγει όμορφο. Εμένα μου κάνει απλά χίπι. Συμφωνείς και συ Μαρία;

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ