Μήπως η παγκόσμια οικονομική κρίση ήταν αποτέλεσμα της χρήσης κοκαΐνης από τους τραπεζίτες;

Μήπως η παγκόσμια οικονομική κρίση ήταν αποτέλεσμα της χρήσης κοκαΐνης από τους τραπεζίτες; Facebook Twitter
3

Από τη Guardian (Επιμέλεια: Λένα Φουτσιτζή)

 

«Η Wall Street μέθυσε» ήταν η χαρακτηριστικά διεισδυτική ματιά του George W Bush για τα κύρια αίτια της αναδυόμενης οικονομικής κρίσης τον Ιούλιο του 2008. Δύο χρόνια αργότερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King, εξήγησε σε ομιλία που έδωσε στο Mansion House ότι «ο ρόλος μια κεντρικής τράπεζας στη νομισματική πολιτική είναι να κρύψει το μπολ με το παντς ακριβώς την ώρα που ξεκινάει το πάρτι» (κάτι που παραδέχτηκε ότι δε συνέβη). Αλλά ίσως κατηγορήθηκε η λάθος ουσία. Ο αμφιλεγόμενος πρώην βαρόνος ναρκωτικών David Nutt είπε αυτό το Σαββατοκύριακο στους Sunday Times ότι η χρήση κοκαΐνης από τους τραπεζίτες με την «κουλτούρα του ενθουσιασμού και της ώθησης για περισσότερα και όλο και περισσότερα... μας έμπλεξαν σε αυτό το φοβερό χάος».

Τείνω να συμφωνήσω. Η κοκαΐνη (όπως με έχουν αξιόπιστα πληροφορήσει) είναι ένα ναρκωτικό που οδηγεί σε έντονες περιόδους υπερβολικού ενθουσιασμού και ο χρήστης έχει μια τάση να μιλάει ιδιαίτερα πειστικά για πράγματα για τα οποία δεν ξέρει τίποτα. Όλοι δέχονται ότι η πιστωτική φούσκα που έσκασε στα μέσα της δεκαετίας του 2000-2010 ήταν ένα άμεσο αποτέλεσμα αυτού που ο πρώην διευθυντής της US Federal Reserve, Alan Greenspan, χαρακτήρισε ως «παράλογη ευφορία». Θα μπορούσε επίσης να υποστηριχθεί ότι οι χρηματιστές θα ήταν σε θέση να πουλήσουν καλύτερα εξωφρενικά περίπλοκα χρηματοοικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής μετά τη λήψη ναρκωτικών που δίνουν μεγάλη ώθηση στην αυτοπεποίθηση, όπως είναι η κοκαΐνη. Επιπλέον, μόνο καραγκιόζηδες παραφουσκωμένοι με κοκαΐνη θα αγόραζαν ενυπόθηκους τίτλους ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ήταν ξεκάθαρα καταδικασμένοι να εκραγούν το δευτερόλεπτο που θα σταματούσε η ανάπτυξη του κλάδου των ακινήτων.

Σίγουρα είδα αρκετές μύτες να τρέχουν και πολλά σαγόνια να σφίγγονται στα μπαρ του City κάθε Πέμπτη βράδυ. Επίσης έχω ακούσει άφθονες ασυναρτησίες γεμάτες αυτοπεποίθηση από αγόρια όλο θράσος κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς μου καριέρας στα τραπεζικά. Υπήρχαν πολλές ιστορίες για τους μεγάλους παίκτες στη Νέα Υόρκη που έκαναν μια γραμμή το βράδυ – ή και δέκα. Λέγεται ότι το γραφείο του Bernie Madoff ήταν γνωστό και ως «ο Βόρειος Πόλος» από τις τεράστιες ποσότητες «χιονιού» που υπήρχαν εκεί και οι περισσότεροι τραπεζίτες είχαν επίγνωση των δημοσιευμένων ισχυρισμών ότι ο Jimmy Cayne (πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Bear Steams) είχε μαζί του ένα μπουκαλάκι γεμάτο με κοκαΐνη.

Ο Dr Chris Luke από το Cork University Hospital της Ιρλανδίας, έχει μελετήσει τις επιπτώσεις της κοκαΐνης στους τραπεζίτες και έχει δηλώσει ότι «εξέχουσες προσωπικότητες σε οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους παίρνουν παράλογες αποφάσεις ως αποτέλεσμα της μεγαλομανίας που προήλθε από τη χρήση κοκαΐνης». Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «διάφοροι άνθρωποι πήραν τρελές αποφάσεις πιστεύοντας ότι έχουν δίκιο 110%... οι οποίες μας οδήγησαν στο σημερινό χάος».

Η απληστία, ο εγωισμός, η άγνοια και η σκληρότητα σίγουρα έπαιξαν επίσης το ρόλο τους βέβαια, αλλά νομίζω ότι θα ήταν αφελές να μην δει κανείς το ρόλο που έπαιξε αυτό το ναρκωτικό στη δημιουργία της φούσκας. Η νοοτροπία της αγέλης, που ευδοκιμεί σε περιόδους αβεβαιότητας, εξηγείται σίγουρα καλύτερα όταν συμπεριληφθεί και ο παράγοντας της ανασφάλειας και της μειωμένης οξυδέρκειας που συμβαδίζουν με την εξάρτηση από την κοκαΐνη.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι υπάρχει ένα αίσιο τέλος σ' αυτή τη θλιβερή ιστορία: οι πρώην πελάτες και συνάδελφοι που δουλεύουν ακόμα στο Square Mile μου λένε ότι πολλά αγόρια του City πλέον φοβούνται τη σκόνη από τη Βολιβία. Αυτό ίσως να σημαίνει ότι οι τραπεζίτες διασκεδάζουν λιγότερο, αλλά σίγουρα αυτό μπορεί να οδηγήσει μόνο σε ένα πιο συγκρατημένο και συνετό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αρχείο
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
κι οταν οι επιπτωσεις σε προσωπικο επιπεδο του τριανταχρονου golden-boy ειναι ενα σαββατοκυριακο στο μοντεκαρλο με το καινουργιο μεγα-κοτερο με φουσκωμενο τραπεζικο λογαριαςμο, πορνες πολυτελειας και αφθονη σαμπανια για να πνιξει τις ενοχες?
Το συμπέρασμα της δικής μου δωδεκαετούς εμπειρίας είναι ότι δε χρειάζεται ούτε μιλιγκράμ κόκας για να παρθούν παράλογες αποφάσεις. Η απληστεία και η αλαζονεία αρκούν.