Μοντάζ Ονείρων

Facebook Twitter
0

Μοντάζ Ονείρων

 L'art c'est qui rend la vie / plus interessante que l'art

Τριάντα χρόνια περιμέναμε στους ογκοπάγους, έλεγε και έγραφε και ξαναέλεγε και ξαναέγραφε, ο Λεωνίδας Χρηστάκης, μέντορας και καταστροφέας και φίλος του Οδυσσέα Γεωργίου ήδη από το 1978. Και εννοούσε το αυτονόητο. Πιο αυτονόητο δεν γίνεται. Και το συνειδητοποιεί και τώρα, όχι τριάντα αλλά σαράντα χρόνια μετά το 1974, ο Οδυσσέας, ότι περιμέναμε τριάντα χρόνια, περιμέναμε σαράντα χρόνια, και θα περιμένουμε άλλα τριάντα χρόνια, και θα περιμένουμε άλλα σαράντα χρόνια, στους ογκοπάγους των  στερεοτύπων και της υπερκομματικής και διακομματικής ανοησίας και οπισθοδρομήσεως.

 

Τριάντα χρόνια περιμέναμε στους ογκοπάγους, είχε γράψει ο Ανδρέας Εμπειρίκος στο ποίημα «Ωρίων», στη συλλογή την περιλάλητη την Ενδοχώρα. Τριάντα χρόνια, έλεγε και ξαναέλεγε, ο Λεωνίδας, περιμέναμε στους ογκοπάγους. Αλλά δεν το έβαζε κάτω, δεν πάγωσε στο περίμενε, δεν έμεινε στο παρέμεινε, αλλά σηκώθηκε, φώναξε, μίλησε, τραγούδησε, κραύγασε, ούρλιαξε, έγραψε, μόνταρε, τύπωσε, καβγάδισε, φίλιωσε, βρήκε νέους, γνώρισε παλιούς σε νέους, τραγούδησε, ποίησε.

 

Τριάντα χρόνια περιμέναμε στους ογκοπάγους, αλλά κάναμε τις ντρίπλες μας και τα σλάλομ μας στο μεταξύ. Περιπλανθήκαμε στους δρόμους της Αθήνας, και της Θεσσαλονίκης, και του Βόλου, και φτάσαμε στο Λονδίνο, στη Φλωρεντία, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, αναζητώντας κι εμείς το northwest passage, το Βορειοδυτικό Πέρασμα προς την Αληθινή Ζωή. Ο Οδυσσέας Γεωργίου σε τέτοιες περιπλανήσεις και με την προτροπή του Λεωνίδα, γνώρισε τον αυτοσχεδιαστή πιανίστα συγγραφέα ποιητή τζαζίστα Σάκη Παπαδημητρίου, και πιάσανε μαζί να δημιουργούν και να άδουν:

 

Τριάντα χρόνια περιμέναμε στους ογκοπάγους/ τη διασταύρωσι με τη σειρήνα/ Όταν ακούσθηκε το σφύριγμα του βαποριού/ Και φάνηκε η σειρήνα στο μειδίαμά της/ Χωρίς αμφιβολία μας περίμενε απ’ το πρωί/ Όταν βιάζονται τα λόγια φθάνει η φωνή/ Και τα λελέκια περιίπτανται μέσα στο φως της/ Ανατολή ανατολή/ Τροπή του ήλιου στα χαράματα/ Κατεβασμός των ογκοπάγων/ Ο θόλος καθενός μας γεμίζει από ρόδινα πούπουλα/ Πολλοί από μας καπνίζουν πίπες από γιούσουρι/ Άλλοι τσιμπούκια από αφρό θαλάσσης/ Και το πλατάγισμα της προσεγγίσεώς μας/ Θυμίζει τ’ όνομα μιας παμπάλαιας πόλεως/ Όλοι μας τρέχουμε να δούμε αν φανερώθηκε/ Αφού ο ορίζων λάμπει/ Αφού της μοιάζει τόσο.

 

Τριάντα χρόνια περιμέναμε στους ογκοπάγους, λέει τώρα ο Σάκης Παπαδημητρίου στον Οδυσσέα Γεωργίου, και η ζωή μας όλα αυτά τα χρόνια άλλο δεν είναι παρά ένα μοντάζ ονείρων, και μια ακόπαστη αναζήτηση της Ποιήσεως παντού, σε κάθε νεύμα ακόμα, σε κάθε βλέμμα, σε κάθε δίσκο της τζαζ, διότι η τζαζ είναι Ποίησις και η Ποίησις είναι τζαζ.

 

Τριάντα χρόνια περιμέναμε στους ογκοπάγους, ενώ τώρα μας θάβουνε βαθιά και βρέχει.

 

Συνεχίζεται. Αύριο (η τελευταία συνέχεια): Adieu au langage!

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ