Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί Facebook Twitter
0

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
Η προαιώνια ελληνοτουρκική φιλία

Επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας πραγματοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν· ο Γιώργος Παπανδρέου σκέφτηκε πως -αφού έλυσε όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας- έφτασε ο καιρός να λύσει και τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής. Οι Έλληνες είδαν με καλό μάτι την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας, επειδή τους είχαν κουράσει οι συνεχόμενες επισκέψεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και ήθελαν κάτι πιο οριεντάλ. Ιδιαίτερα χαροποίησε τους Έλληνες το ότι ο κ. Ερντογάν δεν ζήτησε να κοπούν οι μισθοί τους και οι συντάξεις τους και να αυξηθεί ο ΦΠΑ· καιρό είχε να έρθει στη χώρα μας κάποιος ξένος πολιτικός και να μη ζητήσει να κοπεί κάτι από τους μισθούς μας. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δυο πρωθυπουργοί, ο κ. Παπανδρέου είπε πως η Ελλάδα φοβάται ότι η Τουρκία μπορεί να καταλάβει κάποιο ελληνικό νησί, αλλά αυτό το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα, αφού η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πουλήσει όλα τα ελληνικά νησιά σε ξένους, ώστε να μην κινδυνεύουν πια από τους Τούρκους. Βέβαια, στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως και από την πλευρά της Τουρκίας μπορεί να υπάρχει φόβος ότι θα της επιτεθεί η Ελλάδα, οπότε καλό θα ήταν η τουρκική κυβέρνηση να μιμηθεί την ελληνική και να πουλήσει τα παράλια της Μικράς Ασίας και την Ανατολική Θράκη σε ξένους, ώστε να μη συνορεύουν πια οι δυο χώρες και να μην έχουν προβλήματα μεταξύ τους. Η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μπορούν οι Τούρκοι ή οι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών να πραγματοποιούν μονοήμερες εκδρομές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, χωρίς να απαιτείται βίζα. Ο κ. Ερντογάν ζήτησε οι μέρες των εκδρομών να γίνουν δυο ή τρεις· το σωστό θα ήταν να μπορούν να έρχονται οι Τούρκοι πολίτες ελεύθερα και μαζικά για τουρισμό στα ελληνικά νησιά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, ώστε να ενοχλούνται από τις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου -και τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά- και να απαιτήσουν από την κυβέρνησή τους να μαζέψει επιτέλους τα μαχητικά αεροσκάφη, για να μην τους παίρνουν τ' αυτιά και να μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο κλίμα συνεργασίας που υπήρξε ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό -αμέσως μετά τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς που χτύπησαν τις δυο χώρες- και ευχήθηκε να γίνει ένας σεισμός 9,5 Ρίχτερ στην περιοχή μας, ώστε να ισοπεδωθούν η Ελλάδα και η Τουρκία, και οι δυο λαοί να ζήσουν ειρηνικά εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

Εμινέ μου, η μαντίλα σου γιατί είναι λερωμένη;
Καλύτερα να την ταΐζεις, παρά να την παπουτσώνεις

Η ατραξιόν της τουρκικής αποστολής που επισκέφτηκε την Αθήνα ήταν η σύζυγος του Τούρκου πρωθυπουργού Εμινέ Ερντογάν. Η κυρία Ερντογάν φορούσε μαντίλα και μακριά φορέματα, με αποτέλεσμα οι κυρίες με τα ταγιέρ που τη συνόδευαν να μοιάζουν με ξέκωλα. Πολλοί πιστεύουν πως η κυρία Ερντογάν φοράει συνέχεια μαντίλα επειδή είναι πολύ θρήσκα και πολύ φανατικιά μουσουλμάνα, αλλά η αλήθεια είναι πως φοράει μαντίλα επειδή είναι καραφλή. Πάντως, η μαντίλα τής φάνηκε πολύ χρήσιμη στην επίσκεψή της στην Αθήνα, αφού την κουτσουλούσαν συνέχεια τα περιστέρια. Η Άντα Παπανδρέου κόντεψε να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο και να φέρει τις δυο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου, αφού ξέχασε πως η κυρία Ερντογάν φοράει μαντίλα και της χάρισε ένα ζευγάρι σκουλαρίκια. Η Εμινέ Ερντογάν αγόρασε 80 ζευγάρια παπούτσια από το Golden Hall και τα καταστήματα του Κολωνακίου, αλλά αυτή δεν ήταν μια υπερβολική κίνηση· αν δεν πηγαίνεις ποτέ στο κομμωτήριο για κούρεμα, περμανάντ και ντεκαπάζ, εξοικονομείς πάνω από 50 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο και βγάζεις μετά το άχτι σου στα παπούτσια. Η σύζυγος του Τούρκου πρωθυπουργού δεν παρέλειψε να αγοράσει και 10 ζευγάρια παπούτσια για τις δυο κόρες της, τη Φατμέ και την Τζεμιλέ· τους πήρε ορθοπεδικές γόβες στιλέτο, γιατί, αν και είναι κοτζάμ μουλάρες, έχουν πλατυποδία.

Την Τουρκοσύνη μην την κλαις
Της φυλακής τα σίδερα είναι για τους δημάρχους

Το πιο συγκινητικό στιγμιότυπο από τη διήμερη παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ήταν η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού και του Γιώργου Παπανδρέου στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη. Αρχικά, οι δυο πρωθυπουργοί σκέφτηκαν να επισκεφτούν τον τάφο του Ανδρέα Παπανδρέου και να κάνουν ένα ευχέλαιο, αλλά Τούρκοι και Έλληνες επικοινωνιολόγοι συμφώνησαν πως μια επίσκεψη στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη θα ήταν πιο ενδιαφέρουσα τηλεοπτικά από μια επίσκεψη στο νεκροταφείο - αυτό συμβαίνει επειδή από το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη φαίνεται η Ακρόπολη, ενώ πίσω από το μνήμα του Ανδρέα είναι τα κυπαρίσσια. Εξαιρετικά συγκινητική ήταν και η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από επιθυμία του Τούρκου πρωθυπουργού. Το 1998, ο κ. Κακλαμάνης, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε επισκεφτεί τον κ. Ερντογάν -ο οποίος ήταν δήμαρχος στην Κωνσταντινούπολη- στη φυλακή και του είχε πάει ένα ταψί μουσακά και τέσσερα τσουρέκια. Ο κ. Ερντογάν δεν ξέχασε ποτέ αυτήν τη γενναιόδωρη κίνηση του δημάρχου Αθηναίων και -κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Αθήνα- υποσχέθηκε στον κ. Κακλαμάνη πως αν, ο μη γένοιτο, τον χώσουν στη φυλακή για οικονομικές ατασθαλίες στον δήμο, θα τον επισκεφτεί στον Κορυδαλλό και θα του πάει πεσκέσι πολίτικα μπακλαβαδάκια και τουλουμπάκια.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ