Το εικαστικό έργο «Βίαιο Μετάξι» δανείζεται τον τίτλο του συμβολικά από τον αμφιλεγόμενο –στη σημερινή εποχή– παραδοσιακό τρόπο εξαγωγής οργανικού μεταξιού, ο οποίος εμπεριέχει τη βίαιη διαδικασία θανάτωσης του μεταξοσκώληκα με βρασμό, μία πρακτική που διασφαλίζει την εξαγωγή μεταξιού υψηλής ποιότητας.
Πρόκειται για μία εγκατάσταση μεταβλητών διαστάσεων, που αποτελείται από μία σειρά δώδεκα εκτυπωμένων έργων σε οργανικό μετάξι με τη μορφή μαντήλας-πέπλου, η οποία ως σύνολο πραγματεύεται το φαινόμενο της βίας ανά τον κόσμο συμβολικά και μεταφορικά, δίνοντάς του κοινωνικές προεκτάσεις, ενώ περιλαμβάνεται επίσης και ένα αρχείο που αποτελείται από κείμενα και εικόνες, το οποίο περιγράφει δώδεκα διαφορετικά παραδείγματα βίας σε παγκόσμια κλίμακα.
Το λεύκωμα που παρουσιάζει μία σειρά δώδεκα εκτυπωμένων έργων σε οργανικό μετάξι με τη μορφή μαντήλας-πέπλου, η οποία ως σύνολο πραγματεύεται το φαινόμενο της βίας ανά τον κόσμο συμβολικά και μεταφορικά, απεικονίζοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις βάναυσες πράξεις θανάτου στον σύγχρονο κόσμο μας.
"Κάθε μεταξωτό πέπλο λειτουργεί ως μία μικρή αποκαλυπτική αφήγηση ως προς το θέμα της βίας που διαπραγματεύεται και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αισθητικοποίηση της βίας στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία. Σε όλο τον κόσμο το φαινόμενο της βίας συχνά εκδηλώνεται ως μαζικά αντίποινα ή συμπεριφορά εκδίκησης, η οποία εδράζει κάθε φορά σε μία βαθιά ριζωμένη κουλτούρα, σε παραδοσιακές πρακτικές, σε συστήματα αξιών και σε κοινωνικούς θεσμούς.
Ποικίλες εκφάνσεις βίας που άλλοτε είναι θεσμοθετημένη ως δημόσια και άλλοτε βρίσκεται στα όρια της κοινωνικής αποδοχής, όπως για παράδειγμα η Θανατική Ποινή που εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε κάποιες πολιτείες της πολιτισμένης Αμερικής, ο θάνατος δια λιθοβολισμού στο Ιράν, η διεθνής εμπορία ανθρώπων, η μαζική εκμετάλλευση των εργατών σε εργοστάσια της Κίνας και των «αναπτυσσόμενων χωρών», η άνιση κατανομή πρώτων υλών και δημόσιου πλούτου, καθώς και η παγκόσμια αναταραχή που δημιουργεί η περίφημη ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται η σειρά των έργων Βίαιο Μετάξι", μας λένε οι δημιουργοί.
Με αφορμή την έκθεση, οι εκδόσεις IANOS κυκλοφορούν λεύκωμα με τίτλο «Βίαιο Μετάξι» σε επιμέλεια του Παναγή Κουτσοκώστα, βασισμένο στην έρευνα και στα έργα των Kalos&Klio.
Το λεύκωμα που παρουσιάζει μία σειρά δώδεκα εκτυπωμένων έργων σε οργανικό μετάξι με τη μορφή μαντήλας-πέπλου, η οποία ως σύνολο πραγματεύεται το φαινόμενο της βίας ανά τον κόσμο συμβολικά και μεταφορικά, απεικονίζοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις βάναυσες πράξεις θανάτου στον σύγχρονο κόσμο μας, δίνοντάς του κοινωνικές προεκτάσεις, ενώ περιλαμβάνει επίσης και ένα μέρος από το αρχείο με κείμενα και εικόνες, το οποίο αποτέλεσε το υλικό έρευνας του εικαστικού δίδυμου και περιγράφει δώδεκα διαφορετικά παραδείγματα βίας σε παγκόσμια κλίμακα.
Το κείμενο για το εικαστικό έργο «Βίαιο Μετάξι» είναι του ιστορικού τέχνης-μουσειολόγου, Παναγή Κουτσοκώστα, ενώ τα συμπληρωματικά κείμενα του λευκώματος υπογράφουν οι: Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Ανθή Αργυρίου, Kalos&Klio, Δημήτρης Μιχάλαρος, Θανάσης Μουτσόπουλος και Βάνα Τεντοκάλη
Info:
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου
Επιμελητής: Παναγής Κουτσοκώστας
Κείμενα & έρευνα αρχείου: Kalos&Klio, Παναγής Κουτσοκώστας
Παραγωγή έκθεσης: Πεδίο Δράσης Κόδρα
σχόλια