Νέο, σκληρότερο μνημόνιο απαιτεί η τρόικα από την Ελλάδα

Facebook Twitter
0

via tvxs

Το πιστόλι στον κρόταφο της κυβέρνησης έχει βάλει η τρόικα απαιτώντας νέα μέτρα προκειμένου η Ευρωζώνη να εγκρίνει ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και να αποτραπεί η χρεοκοπία, καθώς οι αποκλίσεις από τους στόχους ανέρχονται μεταξύ 7 και 10 δις. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της ολλανδικής εφημερίδας Financieele Dagblad που αναδημοσιεύουμε και δείχνει την Ακρόπολη να έχει βγει στο σφυρί (for sale).

Ο πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά προβληματισμένος για τις εξελίξεις, καθώς πολλαπλασιάζονται οι πιέσεις αλλά και τα ειρωνικά-επικριτικά σχόλια που εισπράττει τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Παπακωνσταντίνου στις διεθνείς τους επαφές. Αν το μικρό ποσοστό θετικής ανάπτυξης του α΄ τριμήνου 2011, που δημοσιοποιήθηκε προχθές δεν παγιωθεί ως τάση στην ελληνική οικονομία και καθώς η πολιτική συναίνεση που ζητά η τρόικα δεν φαίνεται να υιοθετείται από την ΝΔ, θα πρέπει να αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο ερχόμενο διάστημα.

Τα νέα επώδυνα μέτρα που ζητά η τρόικα, περιλαμβάνουν απολύσεις στο δημόσιο, αποκρατικοποιήσεις, υποθήκη της δημόσιας περιουσίας, κλείσιμο φορέων και οργανισμών, νέες περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δεύτερο μνημόνιο, αφού η χώρα δεν είναι σε θέση να βγει στις αγορές το 2012 κι έτσι η έγκριση της 5ης δόσης του δανείου, ύψους 12 δις.ευρώ που ήταν προγραμματισμένη να καταβληθεί τον Ιούνιο, τυπικά μένει στο συρτάρι, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το καταστατικό του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει και στην Καθημερινή, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η 5η δόση του Μνημονίου Ι θα καταβληθεί μόνο εάν καταστεί η 1η δόση του Μνημονίου ΙΙ.

Spiegel: «Η Ελλάδα πρέπει να αποχωριστεί τους κρατικούς θησαυρούς της»

Παράλληλα με την ολλανδική Financieele Dagblad, στο χορό μπήκε αργά χθες το βράδυ και η online έκδοση του γερμανικού Spiegel που δείχνει να επιχαίρει επειδή η Ελλάδα, όπως γράφει, είναι υποχρεωμένη να πουλήσει την περιουσία της:

«Η Ελλάδα υποχωρεί στην πίεση των ευρωπαίων εταίρων: Η χώρα θέλει να πουλήσει μαζικά δημόσια περιουσία – σε αντάλλαγμα περαιτέρω βοήθειας δισεκατομμυρίων. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γιούνκερ θεωρεί εξωπραγματική την προγραμματισμένη για το 2012 επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές ... Ακόμα και το μικρό ποσοστό θετικής ανάπτυξης του α΄ τριμήνου 2011, που δημοσιοποιήθηκε χθες, αποτέλεσε απλώς μια αναλαμπή» συνεχίζει το άρθρο, διαψεύδοντας τις λιγοστές ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα θετικά δείγματα μπορούν να αλλάξουν το διεθνές κλίμα.

Πολιτική συναίνεση ζητά η τρόικα

Κι ενώ είναι φανερό πως η νέα δανειοδότηση θα επιφέρει αυστηρότερους όρους και σκληρότερα μέτρα, οι παρεμβάσεις της τρόικας ξεπερνούν πλέον την οικονομία και προχωρούν στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, ζητώντας λίγο έως πολύ την καθολική συναίνεση, ακόμη και τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αν χρειαστεί, με σκοπό να εφαρμοστεί ανεμπόδιστα το Μνημόνιο.

Οι δανειστές μας σκέφτονται μάλιστα, όπως αναφέρεται και στο κεντρικό άρθρο του Βήματος, να ζητήσουν τη ψήφιση από 180 βουλευτές του σχεδίου για την απώλεια του ελληνικού ελέγχου στις ιδιωτικοποιήσεις και για την επιβολή πρόσθετων μέτρων ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2011 έτσι ώστε το νέο Μνημόνιο να καταστεί δεσμευτικό ανεξαρτήτως κυβερνήσεως.

Μία από αυτές τις δεσμεύσεις, σύμφωνα και με το Πρώτο Θέμα, είναι ότι οι μετοχές των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ αλλά και μεγάλα ακίνητα-φιλέτα του ελληνικού Δημοσίου, όπως το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού θα μπουν ως ενέχυρο για το νέο δάνειο που θα χορηγηθεί από την τρόικα και το οποίο προβλέπεται να είναι ύψους 60-100 δις. ευρώ για τη διετία 2012-2013.

Γ. Παπανδρέου: Ούτε μέσα ούτε έξω πάει καλά

του Γιώργου Μελιγγώνη, απο την εφημερίδα Αυγή

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται να χάνει τον έλεγχο του κόμματός του. Έχει γίνει και παλιότερα. Είναι όμως η πρώτη φορά, από τότε που ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών πριν μια δεκαετία, που αντιμετωπίζει την ανυποληψία και την αναξιοπιστία να τον κατατρύχουν στις διεθνείς επαφές του.

Πολλοί υπουργοί, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι “ανάστατοι”, καθώς ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται να δικαιώνει την “απώλεια της ικανότητας πολιτικής διεύθυνσης της χώρας”, κατά την γνωστή φράση του Ευ. Βενιζέλου, που παραλίγο να προκαλέσει μείζονα ενδοκυβερνητική κρίση.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός επιχειρεί να πείσει ότι συνεχίζει να έχει ο ίδιος την πρωτοβουλία των κινήσεων, στην κυβέρνηση ασχολήθηκαν, την εβδομάδα που πέρασε, πολύ περισσότερο με τους ενδοκυβερνητικούς εμφυλίους και πολύ λιγότερο με τις επισκέψεις των επικεφαλής της τρόικας σε όλα τα υπουργεία.

Μέσα σε μόλις 5 ημέρες, ο Ευ. Βενιζέλος υπονόησε ότι ο κ. Παπανδρέου έχει χάσει τον έλεγχο, ο Θ. Πάγκαλος τού απάντησε, ο Γ. Ραγκούσης “κάρφωσε” τον Αν. Λοβέρδο για “υπερβολικές δαπάνες” στην Υγεία, ο Χρ. Παπουτσής έθεσε “κόκκινη γραμμή” περί μη απώλειας του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ, η Λ. Κατσέλη “φωτογράφισε” τον Γ. Παπακωνσταντίνου για “ελλιπή ενημέρωση” των υπουργών, ενώ ο Αν. Λοβέρδος και η Αν. Διαμαντοπούλου “υπέδειξαν” στον ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου να μην ασκεί... “νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές” και “να ξεκαθαρίσει την κατάσταση (σ.σ.: με ανασχηματισμό) ώς την (περασμένη) Τετάρτη”. Και από το Όσλο, όπου βρισκόταν, ο Γ. Παπανδρέου πληροφορείτο ότι το κέντρο της Αθήνας έχει καταληφθεί από ακροδεξιούς “χρυσαυγίτες” και λαμβάνουν χώρα πογκρόμ βίας κατά μεταναστών από αυτόκλητους υπερασπιστές της “εννόμου τάξεως”.

Πίσω από τις εξελίξεις

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, συρόμενος και πάλι πίσω από τις εξελίξεις, φάνηκε αδύναμος να ανακόψει την εξελισσόμενη κυβερνητική κρίση, που απειλεί τη συνοχή της κυβέρνησης, αλλά και την εφαρμογή του Μνημονίου - για την οποία διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους όλους τους συνομιλητές του.

Ο πρωθυπουργός ακροθιγώς μόνο επιχείρησε στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης να “επιβάλει την τάξη” μεταξύ των υπουργών του και να πει -για χιλιοστή φορά- ότι η κυβέρνηση “θα λάβει όλες τις απαραίτητες δύσκολες αποφάσεις”.

Διεθνής αναξιοπιστία

Όμως οι υπουργοί του δεν πείστηκαν. Όπως δεν έχουν πειστεί και οι ξένοι. Η μυστική σύσκεψη του Λουξεμβούργου και η υποβολιμαία φημολογία περί εξόδου της χώρας από το ευρώ αποκάλυψαν σε όλους το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση: οι Ευρωπαίοι έχουν προεξοφλήσει ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί να εφαρμόσει το Μνημόνιο και ότι το πολιτικό του κεφάλαιο έχει μάλλον εξαντληθεί. Η λέξη “μεταρρυθμιστική κόπωση” που χρησιμοποιούν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών για τις επιδόσεις της κυβέρνησης είναι μάλλον επιεικής, αφού σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη λέγονται, κατά πληροφορίες, πολύ... βαρύτερα πράγματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι το “νέο Μνημόνιο” ράβεται χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή της Ελλάδας, ενώ τρόικα και Βρυξέλλες πιέζουν για συναίνεση, παραδεχόμενοι ουσιαστικά ότι μόνος του ο Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί να τα καταφέρει.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ώς την Παρασκευή η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής, όπου θα περιγράφεται ένα νέο πλαίσιο σκληρότερων μέτρων, αλλά και ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με χαρακτήρα ξεπουλήματος. Όμως, για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο, η κυβέρνηση καταθέτει ένα ακόμη σκληρό “πολυνομοσχέδιο” στη Βουλή, έχοντας ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες να το περάσει και να μην το περάσει.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ