Ο ερωτευμένος Ελύτης

Ο ερωτευμένος Ελύτης Facebook Twitter
Φωτογραφία: Νίκος Δήμου
1

Της Βίκυς Βασιλάτου-Σαρρή από το bookpress

Ένα ταξίδι στον ερωτικό κόσμο του Ελύτη, στο ερωτικό νησί της Κέρκυρας, στον χρόνο, στα πολιτικά δρώμενα. Ένας πολλά υποσχόμενος προορισμός που με έλκυσε εξαρχής. Μέσα από τον Ερωτευμένο Ελύτη του Φίλιππου Φιλίππου, περιηγήθηκα στο Νησί των Φαιάκων, συνάντησα στο καφέ «Μαύρος Γάτος» τον Ελύτη, τον Εμπειρίκο, τον Λουίζο, τον Καραγάτση, ήπια τσάι με την οικογένεια του βρετανού συγγραφέα, Lawrence Darrel, και την κερκυραϊκή αφρόκρεμα, διάβασα ποίηση, συζήτησα πολιτικά, συμμετείχα στην όλο σασπένς διαλεύκανση ενός έρωτα.

Ο Φίλιππος Φιλίππου, με αφορμή την φοίτηση του Ελύτη στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών το 1937, αποφασίζει να ετοιμάσει τις βαλίτσες του συγγραφέα/αφηγητή του και να του βγάλει εισιτήριο για την Κέρκυρα όπου θα περπατήσει στους δρόμους που περπάτησε πριν από εβδομήντα πέντε σχεδόν χρόνια κι ο ποιητής με τους φίλους και γνωστούς του, θα συναντήσει ανθρώπους που τον ήξεραν ή άκουσαν να μιλούν για αυτόν· εν ολίγοις, θα αναβιώσει την εννεάμηνη κοντά διαμονή του στο νησί. Και μαζί με αυτόν, ακολουθούμε κι εμείς τα χνάρια τόσο του αφηγητή όσο και του ποιητή, νοσταλγώντας αυτή την άλλη εποχή, μια εποχή που γέννησε σπουδαία μυαλά, που έσφυζε από εμπνεύσεις, που μύριζε έρωτα.

Ανατρέχοντας στο Άξιον Εστί, τα Ρω του έρωτα, το Μαρία Νεφέλη, το Ήλιος ο Πρώτος, τον Μικρό ναυτίλο, στην τότε ταραχώδη πολιτικά εποχή, σε γυναικεία ονόματα όπως Έλενα, Μαργαρίτα, Μαρή, Ρωξάνη, Μαργκό, Κύνθια, ο συγγραφέας μάς αποκαλύπτει έναν πολιτικό πίνακα με πινελιές στα χρώματα της ποίησης και του έρωτα.

Έως τον Ερωτευμένο Ελύτη, είχα διαβάσει -αποσπασματικά, οφείλω να ομολογήσω- την ποίηση του νομπελίστα και είχα ανατρέξει σε κάποιες αναλύσεις του Μάριο Βίττι και της Αγγέλας Καστρινάκη (στις οποίες αναφέρεται μάλιστα και ο Φιλίππου). Έως τον Ερωτευμένο Ελύτη, απλώς έριχνα μια φευγαλέα ματιά. Ο Φίλιππος Φιλίππου όμως κατάφερε το ακατόρθωτο.

Σκιαγραφώντας το πορτραίτο ενός Ελύτη άνθρωπου· ενός νέου που ψάχνει την ποιητική του ταυτότητα, επηρεασμένου από τον García Lorca, τον Henry Miller, μα κυρίως από τον Εμπειρίκο· ενός άνδρα που γοήτευε με τον λόγο του τους άνδρες και με το παρουσιαστικό του τις κοπέλες· ο Φιλίππου μου διέγειρε την περιέργεια σε σημείο να διαβάσω τις 346 σελίδες της έρευνάς του χωρίς να πάρω ούτε μια ανάσα· ξέρει πώς να κρατάει σε εγρήγορση τον πιο αντιδραστικό και δυσκολόπιστο αναγνώστη. Κι όχι μόνο με έπεισε με την ενδελεχή έρευνά του και με την αξιόλογη πένα του, μα το βιβλίο του ήταν μια πρόσκληση/πρόκληση για να γνωρίσω πιο ουσιαστικά τον Ελύτη και τον μαγευτικά ποιητικό κόσμο του.

Ο Φίλιππος Φιλίππου κατάφερε το ακατόρθωτο, γιατί μόλις τελείωσα την ανάγνωση του Ερωτευμένου Ελύτη του, ανέτρεξα ευθύς αμέσως στην Ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη (εκδόσεις Ίκαρος, 2008), που έστεκε αγέρωχη στη βιβλιοθήκη μου, και διάβασα ξανά και ξανά τα ποιήματα του νομπελίστα, απολαμβάνοντας αυτή τη φορά κάθε του λέξη, κάθε του στίχο, κάθε του ποίημα, επιθυμώντας να κατανοήσω ακόμα περισσότερο τον άνθρωπο, τον ποιητή, που κρύβεται πίσω και μέσα στην ποίηση...

Ο ερωτευμένος Ελύτης
Φίλιππος Φιλίππου
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2011

Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
πριν διαβάσω το άρθρο έσπευσα να διαπιστώσω αν αποδόθηκαν τα credits ston κύριο Δήμου!Θυμήθηκα μια παλιότερη κουβέντα εδώ για αυτή τη φωτό...Ιστορική.