Ο Καουμπόης Φιλόσοφος

Facebook Twitter
0

Ο Καουμπόης Φιλόσοφος

 Μετά το 1981, λιγόστεψαν τα παιδιά-θαύματα

Φράσεις που γίνονταν οδοδείκτες. Από τότε. Εμείς και οι φράσεις μας. Εμείς και οι φράσεις άλλων.  Οι φράσεις που οδήγησαν σε αείζωες προσηλώσεις. Οι φράσεις που δεν κάναμε χωρίς αυτές. Οι φράσεις που μας έβγαλαν μια για πάντα από τις σιδηροτροχιές. Οι φράσεις που μας πήγαν πέρα μακριά, ουσιαστικά κρατώντας μας εκεί όπου ήμασταν από μικροί και μας άρεσε. Μ’ όλες τις αντινομίες και τις αντιφάσεις και τις αντιξοότητες ήταν ωραία εκεί, και μας άρεσε εκεί.

 

Είχαμε πολλά παιδιά-θαύματα ανάμεσά μας. Υπήρχαν πολλά παιδιά-θαύματα τότε, πολλά παιδιά-θαύματα το 1974. Έως και το 1981, υπήρχαν. Πολλά παιδιά-θαύματα. Μετά το 1981, λιγόστεψαν τα παιδιά-θαύματα. Η Μάρθα ήταν παιδί-θαύμα, το πιο ηδύ παιδί-θαύμα απ’ όλα τα παιδιά-θαύματα. Και η Μαργαρίτα ήταν παιδί-θαύμα, πολύ παιδί-θαύμα. Η Μαργαρίτα ήταν μάλιστα δημοσιοποιημένο παιδί-θαύμα. Δημοσίευε στις εφημερίδες, και οι εφημερίδες μιλούσαν για το πόσο παιδί-θαύμα είναι. Ωστόσο, η Μάρθα ήταν πιο παιδί-θαύμα από τη Μαργαρίτα, κι ας μη μιλούσαν τότε, στα μέσα και στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα, για τη Μάρθα. Έμελλε πάντως να μιλήσουν  αργότερα οι εφημερίδες για τη Μάρθα. Και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Και οι τηλεοράσεις. Αργότερα, από τα τέλη της δεκαετίας του χίλια εννιακόσια ενενήντα και μετά. Αλλά τότε, το εβδομήντα, μιλούσαν για τη Μαργαρίτα οι εφημερίδες. Άλλωστε έγραφε, ως παιδί-θαύμα, η Μάρθα στις εφημερίδες, δημοσίευε η Μάρθα στις εφημερίδες: ποιήματα, πεζά, ακόμα και δοκίμια. Ο Δημήτρης, άλλο παιδί-θαύμα αυτός, είχε γράψει ένα ποίημα για τη Μάρθα, κι έλεγε το ποίημα: «Είμαι θαύμα/ Καιρός να γίνω και παιδί». Ο Φιλόλαος, Φίλυ τον φωνάζαμε τότε, ενώ τώρα τον λένε, όλη η Ελλάδα, Φιλόθεο, άλλαξε όνομα, έγινε Φιλόθεος ο Φιλόλαος, ήταν το πιο συμπαγές ουσιώδες διαρκές παιδί-θαύμα, ήταν ένα παιδί-θαύμα που έμοιαζε από τότε με ενήλικα-θαύμα, είχε αναντίρρητη οντότητα ο Φιλόλαος, όπως έχει και σήμερα ως Φιλόθεος, είχε, όπως έχει και σήμερα, αδιαμφισβήτητη υπόσταση.

 

Φράσεις που μας έκαναν αυτό που είμαστε. Από τότε. Μας έβαλαν σε τροχιά. Που έδειξαν κατευθύνσεις. Που όρισαν τροχιές. «Από εκεί όπου είμαστε να πάμε εκεί όπου είναι η Απόφαση». Να μια φράση-οδοδείκτης. «Οι Τέχνες του Μέλλοντος θα είναι Αναστατώσεις Καταστάσεων ή τίποτα»». Να μια φράση-τροχιοδεικτικό.

 

Ο Οδυσσέας Γεωργίου ήταν και δεν ήταν παιδί-θαύμα, ήταν το μεταίχμιο, στο τσακ. Είχε εκλάμψεις, αλλά δεν είχε σχέδιο πρόγραμμα πρόταγμα. Ήταν πιο πολύ παιδί από θαύμα, ενώ η Μάρθα ήταν πιο πολύ θαύμα από παιδί. Τον Οδυσσέα Γεωργίου κάτι τον έτρωγε, αλλιώτικο από αυτό που έτρωγε εμάς. Ήταν σαν να μην έχει ρίζες. Και δεν είχε όντως. Ήταν σαν να μην ήθελε να αποκτήσει ρίζες. Και δεν ήθελε όντως. Ούτε και απέκτησε. Ήταν ο νομάς. Μονάς/Νομάς, λέγαμε τότε. Ήταν διαρκώς περιπλανώμενος. Μια εδώ, μια εκεί. Δεν είχε, ούτε και απέκτησε, τίποτα το συμπαγές. Συμπαγής ήταν ο Φιλόθεος. Ο Οδυσσέας, όχι. Ο Οδυσσέας ήταν διαρκώς καθ’ οδόν. Αλλά καθ’ οδόν προς το Πουθενά. Προς το πουθενά ιδιαίτερα. Όπου βγει. Οδοιπορούσε, περιπλανιόταν, φιλοσοφούσε.

Η Μάρθα, ένα απόγευμα δίπλα σ’ ένα σιντριβάνι, είχε βυθίσει τα πρασινογάλαζα μάτια της στα γαλαζοπράσινα μάτια του Οδυσσέα και του είχε πει: «Εσύ, Οδυσσέα, δεν είσαι εσύ. Εσύ, Οδυσσέα, είσαι η Μάρθα και ο Φίλυ και η Μαργαρίτα και ο Δημήτρης και η Ειρήνη και ο Κωνσταντίνος και η Άννα και ο Θάνος και η Ράνια. Εσύ, Οδυσσέα, δεν είσαι εσύ. Δεν είσαι καν οι φράσεις σου. Ή μάλλον είσαι, λίγο όμως, λίγο, κάποιες από τις φράσεις σου. Είσαι ένα κολλάζ, Οδυσσέα. Ένα κολλάζ είσαι».


 

 

Συνεχίζεται. Αύριο:  Διασαλεύσεις / Διακυμάνσεις

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ