O Ριζοσπάστης περιγράφει: "Συγκεντρώσεις «αγανάκτησης» με ρηχό περιεχόμενο"

Facebook Twitter
0

[φωτο απ' το εξαιρετικό φωτο-ποστ του Σπύρου Στάβερη, κείμενο απ' τις σελίδες του Ριζοσπάστη]

Συγκεντρώσεις «αγανάκτησης» με ρηχό περιεχόμενο

Συγκεντρώσεις ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης που οργανώθηκαν μέσω του διαδικτύου (ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης - Facebook) έγιναν χτες σε αρκετές πόλεις της χώρας, στις οποίες όσοι πήγαν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα κάποιων που αυτοπροσδιορίζονταν ως «αγανακτισμένοι πολίτες». Συγκεκριμένα, τέτοιες συγκεντρώσεις έγιναν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πελοπόννησο, Θεσσαλία κ.ά.

Στο Σύνταγμα, συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος από χτες το απόγευμα και παρέμεινε εκεί μέχρι αργά χτες το βράδυ. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν: «Είμαστε ξύπνιοι. Τι ώρα είναι; Είναι ώρα να φύγουνε» (αυτό ήταν το σύνθημα που υπήρχε στο μοναδικό πανό της συγκέντρωσης), ενώ υπήρχαν πλακάτ με το σύνθημα: «Μη φωνάζετε δυνατά, οι Ελληνες κοιμούνται». Διάφορες ομάδες - και όχι η πλειοψηφία των συγκεντρωμένων - φώναζαν: «Κλέφτες - κλέφτες», «εεεε, οοοο, πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω», «Δε σας θέλει ο λαός, ελικόπτερα και μπρος», ενώ αρκετές φορές τραγουδούσαν και τον Εθνικό Υμνο. Ανάμεσα στο πλήθος κινούνταν μέλη της «Χρυσής Αυγής», οι οποίοι προσπαθούσαν να παρέμβουν φωνάζοντας «Να καεί, να καεί το μπ....η Βουλή» και «Ο λαός απαιτεί οι προδότες στο Γουδή», χωρίς όμως να υπάρχει ιδιαίτερη ανταπόκριση από τους συγκεντρωμένους. Η πλειοψηφία των συγκεντρωμένων έλεγαν ότι ακολουθούν το παράδειγμα της Ισπανίας, πραγματοποιώντας ειρηνική διαδήλωση, μακριά από κόμματα, ενώ έλεγαν ότι γενικά δε συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις για διάφορους λόγους.

Οι συγκεντρώσεις που έγιναν έδειξαν ένα ξέσπασμα, που, όμως, δε βασίζεται σε μια στοιχειώδη κατεύθυνση ριζικών αλλαγών, ούτε καν έθιγαν τους πραγματικούς υπαίτιους της δεινής κατάστασης του λαού, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, την πολιτική των αστικών κομμάτων, την κρίση και τις αιτίες της. Τα ίδια τα συνθήματα που κυριαρχούσαν είναι συνθήματα αντίδρασης μεν στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, όμως μέσα από αυτά δε δίνεται συγκεκριμένη διέξοδος στα, πράγματι, τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργάτες, λαϊκές οικογένειες, νέα ζευγάρια, νεολαίοι κ.λπ.

Στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, από νωρίς το απόγευμα, βρέθηκαν και πολλά μέλη του ΠΑΜΕ, που μοίρασαν ανακοινώσεις, συζήτησαν με πολύ κόσμο και τους κάλεσαν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο το πρωί.

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στο Λευκό Πύργο, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στη Λάρισα, στη Λαμία, στο Βόλο, στην Πάτρα, στον Πύργο, στην Καλαμάτα και αλλού. Και σε αυτές τις πόλεις, έγιναν εξορμήσεις του ΠΑΜΕ με το ίδιο περιεχόμενο...

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ