Οι «αγορές» θυμίζουν στον Ομπάμα ποιος κυβερνά τον πλανήτη. Του Σ. Κούλογλου

Facebook Twitter
0

Στενοί συνεργάτες του Μπιλ Κλίντον έχουν πολλές φορές διηγηθεί την οργή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, για τα «σχολιαρόπαιδα της Wall Street», τους νεαρούς χρηματιστές που, σκυμμένοι πάνω σε έναν υπολογιστή και αποκομμένοι από τον έξω κόσμο, επηρέαζαν συχνά την πορεία της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας. Σχεδόν 15 χρόνια από τις εκρήξεις του Κλίντον, οι αγορές δεν επηρεάζουν απλώς, αλλά κυβερνούν τον πλανήτη.

Μερικές μέρες μετά από την περιβόητη συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το αμερικανικό χρέος, η χωρίς ιστορικό προηγούμενο υποβάθμιση από τον Standard & Poor's της πιστοληπτικής ικανότητας της μεγαλύτερης πολιτικής και οικονομικής δύναμης στον κόσμο, αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς όσους πολιτικούς ηγέτες θέλουν να κάνουν ακόμη τον καμπόσο.

Άλλωστε η επιχειρηματολογία του οίκου αξιολόγησης δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το πολιτικό σκεπτικό της υποβάθμισης: η συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων δεν επαρκεί για την μεσοπρόθεσμη σταθεροποίηση του αμερικανικού χρέους , καθώς είναι φανερό το «χάσμα ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα» και η «προβλεψιμότητα των αποφάσεων της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας». Ο οίκος Standard & Poor's τιμωρεί τις ΗΠΑ, γιατί οι πολιτικοί της δεν δουλεύουν όπως θα έπρεπε....

Οι άμεσες συνέπειες από την υποβάθμιση είναι ορατές: τα επιτόκια δανεισμού θα ανέβουν, κάτι που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον ταλαιπωρημένο αμερικανικό προϋπολογισμό. Μια αύξηση της τάξης του 1% , θα έχει κόστος ..μόλις 140 δις $, χώρια τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν για τις αμερικανικές τράπεζες και το δολάριο.

Ολόκληρη η νεοφιλελεύθερη πολιτική που κυριαρχεί στον πλανήτη, αυτή που επιταχύνθηκε επί Κλίντον παρά τους θυμoύς του για την Wall Street, για να αποθεωθεί επί Μπους και να συνεχιστεί επί Ομπάμα, τίθεται σε δοκιμασία. Πρόκειται ακριβώς για την πολιτική που παραχώρησε την εξουσία στις «αγορές» και τους οίκους αξιολόγησης, που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να ζητούν περισσότερη λιτότητα και περιορισμό των δημοσίων δαπανών, την στιγμή που η λύση είναι τελείως διαφορετική: τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει τα σύγχρονα κράτη, ακόμη και αυτή η Γερμανία, δεν είναι διαχειρίσιμα παρά μόνο με ανάπτυξη.

Για την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα, δεν υπήρχε χειρότερη στιγμή από την χθεσινή υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας.. Όταν υποβαθμίζονται ακόμη και οι ΗΠΑ, η Ιταλία δεν έχει καμία τύχη να ξεφύγει, με ότι αυτό σημαίνει για την σταθερότητα της κλυδωνιζόμενης ευρωζώνης και τα πακέτα ελληνικής διάσωσης.

Βρισκόμαστε μπροστά σε σεισμικές δονήσεις που κλονίζουν ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα Αδυνατώντας να ελέγξουν έναν οίκο αξιολόγησης, οι ΗΠΑ δηλώνουν πλέον την αδυναμία τους να κυβερνήσουν τον κόσμο: η πρώτη αντίδραση της Κίνας ήταν να ζητήσει ένα νέο σταθερό αποθεματικό νόμισμα. Απομένει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι «αγορές» από αύριο Δεύτερα που ανοίγουν τα χρηματιστήρια. Ο οίκος Standard & Poor's επέλεξε να ανακοινώσει την υποβάθμιση Παρασκευή βράδυ, για να μην χρεωθεί τον πανικό. Αν όμως ο πανικός απλώς ξορκίστηκε και εμφανιστεί ξανά , τότε η επόμενη εβδομάδα ίσως γραφτεί στην ιστορία...

Δημοσιεύτηκε στο www.tvxs.gr

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ