Οι Διεθνείς Αγορές: Τρίχες από τα αρχ..α μας (και είναι και του El Greco)

Facebook Twitter
0

To after Εaster άρθρο του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή στο www.aixmi.gr ξεκινά ποιητικά και μυροφόρο αλλά καταλήγει “χαμηλά”

“Ήρθαν κι έφυγαν οι πασχαλινές μέρες μαζί με τις ανεξίτηλες μελωδίες που φέρνει ο μυρωμένος άνεμος.  «Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος».

Ήρθαν και οι κρητικές μαντινάδες με τα «μέσα των καιρών» από τη μεγάλη μήτρα, την Κρήτη:

Ανέσπερη αγάπη

Και λαμπρινά φιλιά

Ειρηνοφόρες ώρες

Και στ’ άσχημο θηλιά

Και οι κρητικές θυμοσοφίες:

«Μ’ άχρονο χρόνο

και με φως

το κύλισμα του χρόνου

και όλα κυλούν

αιθέρια

σαν είναι ορατή

η αγάπη των άλλων».

Ή το αισιόδοξα προτρεπτικό σκαρίφημα:

«Σαν ήλιος βγαίνεις γελαστός

Στου κόσμου το περιβόλι

Και λιάζεις για να λιάζονται

Και να ζεσταίνουντ’ όλοι…»

Αχ…μεγάλη κι ανυπότακτη και ειρηνοφόρα Κρήτη!

Εκεί που επί 2000 χρόνια άνθιζε, μέσω του ναυτικού εμπορίου, ο μινωικός πολιτισμός της ηπιότητας και της ειρήνης, που μεγαλουργούσε  κυριαρχώντας στον  τότε γνωστό κόσμο με λεπτότητα και σεβασμό

ενώ τώρα οι γαμ…ες, πρόστυχες και σκοτεινές λεγόμενες «αγορές» πάνε να μας εξοντώσουν και μετά να μας αγοράσουν «μπιτ παρά» όλους μαζί: ανθρώπους, θάλασσες, αρχαία, τους πολιτισμούς μας- τρεις πολιτισμούς έχουμε- Μινωικό, Αρχαιοελληνικό και Βυζαντινό. Εμείς προερχόμαστε από αυτούς. Αυτοί οι άθλιοι κερδοσκόποι, από που έρχονται,  ποιά ασήμαντη μήτρα τους γέννησε και τι έχουν εκτός από τις χαρτούρες που τα λένε λεφτά; Τις τρίχες από τα αρχ…α μας (ή τα αχαμνά μας) έχουν.

Ο πρώτος μινωικός νόμος ήταν να είσαι όμορφος: αρμονικός με τον εαυτό σου, τους άλλους, τη φύση, το σύμπαν, αρμονικός με τον ανώτερο εαυτό σου.  Οι μεγάλοι πρόγονοι μας, οι Μινωίτες, όντας κυρίαρχοι των καιρών τους, είχαν επιβάλει μέσω του εμπορίου, ειρήνη μεταξύ των λαών. Και ενώ μπορούσαν να ακολουθήσουν τους δρόμους του πολέμου προτίμησαν το δρόμο του δροσερού πρίγκιπα των κρίνων, του σεβασμού των άλλων, το δρόμο της ακατάλυτης ομορφιάς.

Στους καιρούς μας, τι κάνουν οι διάφοροι σκοτεινοί έμποροι του χρήματος;  Εξαθλιώνουν συστηματικά λαούς,  πολιτισμούς και τόπους, ώστε να τους αγοράσουν σε τιμή ευκαιρίας. Τώρα στο στόχαστρό τους είναι η μικρή (γι’ αυτούς) – αλλά μεγάλη χώρα μας.

Μας θεωρούν μικρούς- αλλά καιρός είναι να μας μάθουν ως μεγάλους και ο μόνος τρόπος να το πράξουμε είναι να αντισταθούμε…ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ, ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ όλοι μας.

Έχουμε πόλεμο και πρέπει να πολεμήσουμε. Πρώτα απ’ όλα ο καθένας να κάνει σωστά την δουλειά του, να είναι αρμονικός με τον ανώτερο του εαυτό για να έχουμε σύμμαχό μας το σύμπαν, και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να γίνουμε μια γροθιά ενάντια στην άθλια επιβολή των σκοτεινών επικυρίαρχων.

«Ο καθείς και τα όπλα του, λέω».

Φαντάζεστε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι μια νύχτα με αναμμένα κεριά στα χέρια να βγάλουν μια μεγάλη φωνή, να πετάξουν στις αγιασμένες θάλασσες μας τις τρόικες -τρωκτικά και όσοι δεν ακολουθήσουν να πεταχτούν ως προδότες στα τάρταρα…

ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ!

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ