Οι Γέφυρες και το Θερμόμετρο, Ι

Facebook Twitter
0

Οι Γέφυρες και το Θερμόμετρο, Ι

 Ο Καουμπόυ Φιλόσοφος

 

Άκου! “Nous étions prêts à faire sauter tous les ponts, mais les ponts nous ont fait défaut”

 

Μπορείς να συνοψίσεις την ιστορία και τη ζωή σου όλη σε πέντε, έξι φράσεις (άλλων). Το έχεις κάνει ήδη. Δεν είναι οκνηρία. Δεν είναι ευκολία. Είναι η τραγικότητά σου, έστω το δράμα σου, και το δικό σου δράμα και της παρέας σας όλης, του entourage όπως το έλεγες εκείνα τα χρόνια τα παλιά, που παραμένουν ακόμη νέα και ζωντανά. Ανάβεις τσιγάρο, άφιλτρο, όπως πάντα, πίνεις το ουίσκι σου με αργές μικρές γουλιές, κοιτάς το γυμνό στήθος της Μαριάννας, το τέλειο στήθος, το λευκό τέλειο στήθος, κοιτάζεις και τα μαλλιά της, στιλπνά μεταξένια μακριά, άριες είναι τα μαλλιά της, άριες μιας όπερας  που ακούγεται ξανά και ξανά σε όλες τις πρωτεύουσες και σ’ όλες τις σπαρασσόμενες πόλεις της Ευρώπης, ξανά και ξανά στην Κοπεγχάγη της Μικρής Γοργόνας, ξανά και ξανά στο Βερολίνο του Άλφρεντ Ντέμπλιν, ξανά και ξανά στη Βιέννη του Τόμας Μπέρνχαρντ, ξανά και ξανά στο Παρίσι του Ivan Chtcheglov, ξανά και ξανά στο Λονδίνο του Ralph Rumney, ξανά και ξανά στη Γλασκόβη του Alexander Trocchi, ξανά και ξανά στην Αθήνα του Νίκου Καρούζου. Κοιτάζεις το φίλντισι του στήθους, τον έβενο των μαλλιών. Κοιτάζεις τη σονάτα του στήθους, τις άριες των μαλλιών.

 

Άκου! “We were ready to blow up all the bridges, but the bridges let us down”

 

Μπορείς, και το έχεις ήδη κάνει, Οδυσσέα Γεωργίου, να συνοψίσεις την ιστορία και τη ζωή σου όλη σε πέντε, έξι φράσεις άλλων, όχι από οκνηρία, όχι από ευκολία, αλλά επειδή εσύ και οι όμοιοί σου, οι φίλοι και τ’ αδέρφια σου, ήρθατε πολύ αργά για να ανατινάξετε τις γέφυρες και πολύ νωρίς για να χτίσετε καινούργιες, ήρθατε πολύ αργά για να κάνετε την Τέχνη κομμάτια και πολύ νωρίς για να πρωταγωνιστήσετε σε μιαν Αναγέννηση της Τέχνης, σ’ ένα μεγαλειώδες εκ νέου φτιάξιμό της, ήρθατε πολύ αργά για να χλευάσετε κάθε εγκατεστημένο μεγαλείο και πολύ νωρίς για να αποτελέσετε ακόμα και το αχνό προοίμιο κάποιου μελλοντικού μεγαλείου. Ήρθατε για ό,τι έμελλε να αγαπήσετε και πολύ νωρίς και πολύ αργά. Πάρε πάλι το στήθος της να κοιτάζεις, καπνίζοντας ακόμα ένα άφιλτρο και πίνοντας το πολλοστό ουίσκι, πιάσε πάλι να θαυμάζεις τα θεσπέσια μαλλιά της Μαριάννας, άγρυπνε και πάλι Γεωργίου, πρωταθλητή της ματαιοπονίας, επίμονε κηπουρέ (κι αναγνώστη πείσμονα του Le Carre), στρουμπουλέ σχοινοβάτη των μεταιχμίων που είσαι πάντα πολύ αργά και πάντα πολύ νωρίς. Έξω χαράζει, ο ουρανός είναι πάλι γεμάτος ελάσματα και λαμαρίνες και σίδερα. Έξω χαράζει, το γραφείο, ένα παλιό ξύλινο βαρύ τραπέζι, είναι γεμάτο σταχτοδοχεία, ποτήρια, μολυβοθήκες, τετράδια, κασέτες, γομολάστιχες, βιβλία. Έξω χαράζει, το γυμνό κορμί της Μαριάννας είναι εδώ, άρα υπάρχεις ακόμη, Γεωργίου. Βάλε άλλο ένα ουίσκι, Οδυσσέα. Υπάρχεις, Οδυσσέα, υπάρχεις.  

 

Άκου! “We went out one morning and the Thermometer was gone!”

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Οι Γέφυρες και το Θερμόμετρο, ΙΙ

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ