Πέντε η ώρα που βραδιάζει

Facebook Twitter
0

Πέντε η ώρα που βραδιάζει

 Σύμπαν

Μπορεί εκεί στην Καλλιδρομίου, την Καμωματού, την Κόρη, καβγάδες να έστηναν πολλούς οι καμποτίνοι οι  Έξι, για ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σου. Η ομοφωνία ήταν άγνωστη λέξη σ’ εκείνη την Caverna dell' antimateria, σ’ εκείνο το Σπήλαιο της Αντιύλης που ήταν ο Ένοικος. Ο καθένας και μια Κεντρική Επιτροπή. Ο καθένας και μια Στρατιά της Νύχτας. Ο Καθένας και ένα Σύμπαν, ένας Κόσμος ο καθένας.

 

Κι όμως, φημολογείται μολαταύτα ότι πάντως συμφωνούσαν, κακήν κακώς είναι η  αλήθεια, και πάντα υπό τη βραχνή επιμονή του Λάγιου και του Μπαμπασάκη, ότι το μέγιστο έργο του Γκάτσου δεν είναι η Αμοργός όπως διατεινόταν ο εν προκειμένω μειοψηφών Αρανίτσης, αλλά η σπαραχτικά συνταραχτική (Λάγιος), αδυσώπητα συγκλονιστική (Μπαμπασάκης) μετάπλαση στην ελληνική του Θρήνου για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας. Ο Λάγιος μάλιστα το παρατράβαγε, έπαιζε επικίνδυνα με τα όρια των άλλων, ιδίως του Mister Minimal, του Σταθόπουλου, όταν έπιανε να επιμένει ότι είναι μεγαλειώδης η μελοποίηση του ποιήματος από τον Σταύρο Ξαρχάκο, ενώ ο Μπαμπασάκης άρχιζε να απαγγέλλει μιμούμενος τη φωνή του Μάνου Κατράκη:

 

Πέντε η ώρα που βραδιάζει/ πέντε ακριβώς, την ώρα που βραδιάζει/ φέρνει έν’ αγόρι το νεκροσέντονο/ πέντε η ώρα που βραδιάζει./ Έτοιμος κι ο κουβάς με τον ασβέστη/ πέντε η ώρα που βραδιάζει./ Θάνατος τ’ άλλα, θάνατος μονάχα/ πέντε η ώρα που βραδιάζει./ Ψηλά παίρνει ο αγέρας τα βαμπάκια/ πέντε η ώρα που βραδιάζει./Το οξείδιο σπέρνει/ κρύσταλλο και νίκελ/ πέντε η ώρα που βραδιάζει./ Παλεύει η περιστέρα με το αγρίμι/ πέντε η ώρα που βραδιάζει./ Κι η σάρκα μ’ ένα κέρατο θλιμμένο/ πέντε η ώρα που βραδιάζει.

Χορδή τυμπάνου αρχίζει να χτυπά/ πέντε η ώρα που βραδιάζει./Αρσενικού καμπάνες κι ο καπνός/ πέντε η ώρα που βραδιάζει./ Βουβοί συντρόφοι στ’ άχαρα σοκάκια/ πέντε η ώρα που βραδιάζει./ Του ταύρου η καρδιά μονάχα ολόρθη/ πέντε η ώρα που βραδιάζει./ Όταν ο ιδρώτας χιόνι αργά γινόταν/ πέντε η ώρα που βραδιάζει./ Όταν η αρένα γέμισε με ιώδιο/ πέντε η ώρα που βραδιάζει./Τ’ αυγά του στην πληγή άφησε ο θάνατος/ πέντε η ώρα που βραδιάζει./ Πέντε η ώρα που βραδιάζει, /πέντε ακριβώς, την ώρα που βραδιάζει.

Μια κάσα από καρούλια το κρεβάτι/ πέντε η ώρα που βραδιάζει./ Σουραύλια ηχούν και κόκαλα στ’ αυτί του/ πέντε η ώρα που βραδιάζει./ Στο μέτωπό του ο ταύρος μουγκανίζει
πέντε η ώρα που βραδιάζει./ Η κάμαρα ιριδίζει από αγωνία/ πέντε η ώρα που βραδιάζει.
Από μακριά σιμώνει κι όλα η σήψη/ πέντε η ώρα που βραδιάζει./ Σάλπιγγα κρίνου στον χλοερό βουβώνα/ πέντε η ώρα που βραδιάζει./ Οι πληγές του εκαίγανε σαν ήλιοι/ πέντε η ώρα που βραδιάζει./ Και το πλήθος να σπάει τα παραθύρια/ πέντε η ώρα που βραδιάζει./ Πέντε η ώρα που βραδιάζει./ Αχ! Τι φριχτά στις πέντε που βραδιάζει./ Ήτανε πέντε σ’ όλα τα ρολόγια, / ήτανε πέντε κι έπεφτε το βράδυ.



Δε θέλω να το βλέπω!/ Πες στο φεγγάρι να φανεί/ γιατί δε θέλω πια να βλέπω/ το αίμα του Ιγνάθιο μες στην αρένα.// Δε θέλω να το βλέπω!// Αχνό φεγγάρι απ’ άκρη σ’ άκρη,
άτι από σύννεφα γαλήνια/ και η σταχτιά του ονείρου αρένα/ με τις ιτιές γύρω γύρω.// Δε θέλω να το βλέπω!// Η θύμησή μου καίγεται!/ Μηνύστε το στα γιασεμιά/ με την αέρινη ασπράδα.// Δε θέλω να το βλέπω!

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Κάθε Πέμπτη διαβάζουμε την Τετάρτη των Τεφρώ

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ