Σκαντζόχοιρος αμούρ (Erinaceus amurensis)

Σκαντζόχοιρος αμούρ (Erinaceus amurensis) Facebook Twitter
Eικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO
0

 

Οι σκαντζόχοιροι, ξέρετε, ζευγαρώνουν πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτή την ιστορία θα σας πω. Πως, όσο μεγαλώνω, ακόμα κι αν λαχταρώ να είμαι γάτος ή σκύλος ή ελέφαντας ή άλογο ή βόδι, εντέλει είμαι σκαντζόχοιρος. Γιατί τρέμω πάντα στο ολιγόλεπτο σημείο, στο κρίσιμο σημείο της συναναστροφής μου με τον άλλο. Το σημείο όπου από γνωστός γίνεσαι φίλος.

Βρήκα την περίπτωσή μου στον κόσμο των ζώων, εκεί αναζητούσα την αναλογία μου. Μια ομάδα σκαντζόχοιρων προσπαθούν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο για να μοιραστούν τη θερμότητα μια κρύα ημέρα. Ωστόσο, όταν τα καταφέρουν, είναι αναπόφευκτο να τραυματιστούν με τα αιχμηρά τους αγκάθια. Κατά συνέπεια πρέπει να απομακρυνθούν. Παρόλο που όλοι νιώθουν την ίδια επιθυμία για αμφίδρομη επικοινωνία, αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί· οι λόγοι είναι αναπόφευκτοι.

Τη νύχτα, αργά, όταν τους σκέφτομαι, πλησιάζει επικίνδυνα στο πρόσωπό μου το δικό τους. Ένα σημαδάκι που έχουν στο φρύδι, μια μικρή ελιά, φακίδες στη μύτη, μαύροι κύκλοι, μια βαθιά ρυτίδα δίπλα στο αριστερό μάτι, μια ατίθαση τούφα, ένα χρώμα λίγο διαφορετικό, ανεπαίσθητο, στη μία ίριδα. Είμαστε εκεί πρόσωπο με πρόσωπο. Ζευγαρώνουμε τις ζωές μας.

Αυτό ονομάζεται “Δίλημμα του Ακανθόχοιρου”. Η πρόκληση της ανθρώπινης οικειότητας, που την ονομάζουμε φιλία, είναι ανάλογη με την κατανομή της θερμότητας μέσω της επικοινωνίας. Η φιλία, η οικειότητα, η ανάπτυξη οποιασδήποτε σχέσης δεν είναι δυνατόν να συμβεί χωρίς φθορά, χωρίς μια αμφίδρομη βλάβη. Είναι τα αγκάθια βλέπετε. Το Δίλημμα σε οδηγεί μοιραία στην εσωστρέφεια. Για το δικό σου καλό και το καλό των άλλων. Για το συμφέρον σου.

Κανονικά, κάτω από τέτοιες συνθήκες οι σκαντζόχοιροι έπρεπε να είχαν αφανιστεί ως είδος. Όμως υπάρχουν και πολλαπλασιάζονται κανονικά.

Οι σκαντζόχοιροι, ξέρετε, ζευγαρώνουν πρόσωπο με πρόσωπο. Άρα υπάρχει τρόπος να μη βλάπτει ο ένας τον άλλον. Χρησιμοποιώ αυτή την αναλογία για να περιγράψω την εικόνα των φίλων μου. Τη νύχτα, αργά, όταν τους σκέφτομαι, πλησιάζει επικίνδυνα στο πρόσωπό μου το δικό τους. Ένα σημαδάκι που έχουν στο φρύδι, μια μικρή ελιά, φακίδες στη μύτη, μαύροι κύκλοι, μια βαθιά ρυτίδα δίπλα στο αριστερό μάτι, μια ατίθαση τούφα, ένα χρώμα λίγο διαφορετικό, ανεπαίσθητο, στη μία ίριδα. Είμαστε εκεί πρόσωπο με πρόσωπο. Ζευγαρώνουμε τις ζωές μας.

Καμιά φορά, όταν δεν κρυώνω πολύ, βγάζω το χέρι από το πάπλωμα και ξεκολλάω ένα μικρό αγκαθάκι που έχει μείνει πάνω από το αριστερό τους φρύδι, εκεί δίπλα σε ένα παιδικό κόψιμο. Το ακουμπάω δίπλα μου στο κομοδίνο. Το πρωί συνήθως το ξεχνάω κι έτσι χάνεται μαζί με τα χνούδια που μάζεψε πάλι η γυναίκα.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ