Σοράγια

Σοράγια Facebook Twitter
3

  

Σε αρκετές από τις παλιές ασπρόμαυρες ταινίες του '50 και '60 ακούγεται το όνομα της Σοράγιας. Σε μιά σκηνή η Σπεράντζα Βρανά έχει ανέβει στην άμαξα και λέει στον οδηγό να ξεκινήσει με τη φράση «Ξεκίνα, αισθάνομαι Σοράγια, σήμερα!».
Η Σοράγια ήταν γνωστή και ως «Θλιμμένη Πριγκίπισσα». ''Σοράγια'' είναι αραβική λέξη και είναι ο αστερισμός των Πλειάδων, της γνωστής μας Πούλιας. Ανήκει στο λεξιλόγιο όλων των λαών της Εγγύς Ανατολής για να αποδώσει τον αστερισμό. Στα τουρκικά ως Süreyya, ενώ στα περσικά και αραβικά γράφεται και αποδίδεται το ίδιο, ως Σοράγια, ثریا‎ .

Σοράγια Facebook Twitter

Η Σοράγια Εσφαντιάρη - Μπαχτιάρη υπήρξε η δεύτερη σύζυγος του τελευταίου Σάχη του Ιράν, Μοχάμμαντ Ρεζά Παχλαβί και βασίλισσα του Ιράν στο διάστημα 1951 – 1958. Γεννήθηκε στο Ισπαχάν του κεντρικού Ιράν το 1932 από πατέρα Ιρανό διπλωμάτη και γόνο της αριστοκρατικής φυλής των Μπαχτιάρ και μητέρα Γερμανίδα, ρωσικής καταγωγής. Μετά την παιδική ηλικία, η οικογένεια μετακόμισε στο Μόναχο όπου ο πατέρας της διετέλεσε ακόλουθος της πρεσβείας του Ιράν ενώ η ίδια η Σοράγια φοίτησε σε κάποια από τα καλύτερα κολλέγια της Λωζάννης και φιλοδοξούσε να λάβει μαθήματα υποκριτικής στο Λονδίνο.
Το 1949, ο Σάχης χωρίζει με την πρώτη του σύζυγο, Βασίλισσα Φαουζία, την πανέμορφη αδερφή του Βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου. Μαζί της έχει αποκτήσει μια κόρη, την πριγκίπισσα Σαχνάζ ενώ εκκρεμεί ο πολυπόθητος διάδοχος. Αποφασίζοντας να ξαναπαντρευτεί, μια σειρά από κυρίες της άρχουσας τάξης προσκαλούνται στα ανάκτορα για να αφήσουν φωτογραφίες και στοιχεία νεαρών γυναικών της οικογένειάς τους, που βρίσκονται σε ηλικία γάμου. Στη Μέση Ανατολή σε αντίθεση με την Ευρώπη, οι βασιλικοί οίκοι είναι ελάχιστοι και την περίοδο εκείνη δεν υπάρχει κάποια γαλαζοαίματη για παντρειά. Μία από τις θείες της Σοράγιας αναλαμβάνει να παρουσιάσει την ανηψιά της σε φωτογραφία, εν αγνοία της ίδιας της Σοράγιας. Ο Σάχης ενθουσιάζεται και σύντομα η Σοράγια με την οικογένεια της καλούνται στην Τεχεράνη για να γνωριστούν με τη βασιλική οικογένεια.

Σοράγια Facebook Twitter


Ο έρωτας κεραυνοβόλος και για τους δύο. Το ζευγάρι παντρεύεται το 1951 σε μια μεγαλοπρεπή τελετή στα ανάκτορα Γκολεστάν της Τεχεράνης. Η Σοράγια φοράει ένα νυφικό που έραψε ο οίκος Dior με 20.000 φτερά και 6.000 πέρλες και ζυγίζει σχεδόν 30 κιλά. Αλλά την ημέρα της τελετής η Σοράγια είναι βαριά άρρωστη με έντονο κρυολόγημα. Τις φοράνε μάλλινες κάλτσες και ο Σάχης με έναν υπασπιστή του, παίρνουν το νυφικό και με ένα ψαλίδι κόβουν την ουρά 8 μέτρων, προκειμένου η Σοράγια να μπορέσει να το κουβαλήσει και να μην σωριαστεί από το βάρος.

Σοράγια Facebook Twitter
Αριστερά η Αιγύπτια Βασίλισσα Φαουζία, πρώτη σύζυγος του σάχη του Ιράν και δεξιά η Αυτοκράτειρα Φαράχ τρίτη σύζυγος του σάχη, η Νεφερτίτη του Ιράν.


Αυτομάτως η Σοράγια γίνεται πασίγνωστη μέσω του διεθνή τύπου, τόσο για την εκπληκτική ομορφιά της όσο και για το νέο τίτλο που φέρει. Περιοδικά όλων των χωρών φέρουν αναρίθμητα εξώφυλλα με τις φωτογραφίες της ενώ οι δημοσιογράφοι πασχίζουν να αποσπάσουν μια έστω, δήλωσή της. Η δημοσιογράφος Μαρία Ρεζάν ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που κατάφερε να πάρει συνέντευξη από τη Σοράγια. Οι δύο γυναίκες μίλησαν σε μια σουίτα της Μεγάλης Βρετανίας και η Ρεζάν δεν δίστασε να εμψυχώσει την θλιμμένη πριγκίπισσα ότι θα καταφέρει κάποια στιγμή να αποκτήσει τα δικά της παιδιά.

Σοράγια Facebook Twitter
Σοράγια Facebook Twitter


Το 1953 η πολιτική σταθερότητα στο Ιράν κλονίζεται. Ο πρωθυπουργός Δρ. Μοσαντέκ καταφέρνει να εθνικοποιήσει την εκμετάλλευση πετρελαίου που μέχρι τότε βρισκόταν υπό τον έλεγχο της British Oil. Η Μεγάλη Βρετανία επιβάλλει εμπάργκο στο Ιράν που συντόμως προκαλεί κοινωνικές αναταραχές. Το παράνομο κομμουνιστικό κόμμα Τουντέχ δράττει την ευκαιρία να ηγηθεί των διαδηλώσεων που γρήγορα μετατρέπονται σε εκρήξεις αντιπάθειας προς τη μοναρχία. Οι διαδηλωτές γκρέμισαν τους ανδριάντες του Σάχη από κεντρικά σημεία πόλεων και ο Μοσαντέκ συνασπίστηκε μαζί τους. Υπό τον φόβο της επιδείνωσης και επικράτησης του κομμουνισμού, ο Σάχης και η Σοράγια εγκαταλείπουν εσπευσμένα το Ιράν για τη Ρώμη, που παραμένουν για μια εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό, η CIA και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονται με τις ιρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, συλλαμβάνουν κατόπιν ένοπλης μάχης τον Μοσαντέκ, τους συνεργάτες του και μέλη του Τουντέχ και αποκαθιστούν την τάξη, καλώντας το βασιλικό ζεύγος σε επιστροφή.

Σοράγια Facebook Twitter


Τα χρόνια περνούν αλλά η δυναστεία δεν αποκτάει διάδοχο. Η Σοράγια εξετάζεται σε κλινικές του εξωτερικού και διαπιστώνεται η δυσκολία τεκνοποίησης. Παρά τον σφοδρό έρωτα αλλά για την επιβίωση της δυναστείας των Παχλαβί, το 1958 ο Σάχης ανακοινώνει στον ιρανικό λαό το διαζύγιο του με την Σοράγια. Η ίδια εγκαταλείπει για πάντα το Ιράν με μία γενναιόδωρη χορηγία. Έκτοτε μοιράζει τον χρόνο της σε κοσμικές εκδηλώσεις και ταξίδια αναψυχής σε ελληνικά νησιά και την γαλλική Ριβιέρα. Το 1964 αποπειράθηκε να ασχοληθεί με την υποκριτική. Ερμήνευσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Τα τρία πρόσωπα» (I tri volte) που σκηνοθέτησε ο Φράνκο Ιντοβίνα και με τον οποίον συνδέθηκε ερωτικά. Η ταινία και η ερμηνεία της Σοράγιας δεν έλαβαν καθόλου καλές κριτικές, αποθαρρύνοντάς την να συνεχίσει το εγχείρημα. Το 1972, για δεύτερη φορά, η μοίρα παίζει άσχημο παιχνίδι καθώς ο Φράνκο σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τελικώς εγκαθίσταται μόνιμα στο Παρίσι ακολουθώντας την πολυτελή ζωή που ήξερε να κάνει ενώ στενοί φίλοι της έκαναν λόγο για εθισμό σε αλκοόλ.
Πέθανε τον Οκτώβριο του 2001 σε ηλικία 69 ετών, από αιφνίδιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Η καθαρίστρια της την βρήκε νεκρή εντός του σπιτιού της, την επόμενη μέρα. Ενταφιάστηκε στον οικογενειακό τάφο των Μπαχτιάρ στο Μόναχο.

Σοράγια Facebook Twitter
Σοράγια Facebook Twitter
Σοράγια Facebook Twitter
Σοράγια Facebook Twitter
Η Σοράγια στην Ακρόπολη.
Σοράγια Facebook Twitter
Η Σοράγια στο Σούνιο με τη φίλη της και παλιά συμμαθήτρια από το κολλέγιο της Λωζάννης, Νάντυ Νικολούδη.
Σοράγια Facebook Twitter
Η Σοράγια στο Κάπρι.
Σοράγια Facebook Twitter
Σοράγια Facebook Twitter
Σοράγια Facebook Twitter
Σοράγια Facebook Twitter

Η περιουσία της ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ μεταβιβάστηκε στον αδερφό της Μπιζάν, ο οποίος όμως πέθανε μία εβδομάδα ακριβώς μετά τη Σοράγια. Καθότι δεν υπήρχαν άλλοι κληρονόμοι, το κρατίδιο της Ρηνανίας διεκδίκησε επιτυχώς την περιουσία και τελικά τα πλούτη της Σοράγιας έγιναν έξοδα καθαρισμού και ηλεκτροδότησης του κρατιδίου. Όπως όριζε και η ίδια στην διαθήκη της, τα προσωπικά αντικείμενα της δημοπρατήθηκαν. Ρούχα υψηλής ραπτικής συμπεριλαμβανομένου του νυφικού της, κοσμήματα αμύθητης αξίας και έργα τέχνης δημοπρατήθηκαν συνολικώς για 8 εκατομμύρια ευρώ. Η Σοράγια που έτρεφε μεγάλη αγάπη για το νησί της Μυκόνου και το επισκεπτόταν τακτικά, είχε δωρίσει στην κοινότητα του μια από τις πολύτιμες τιάρες της.

Σοράγια Facebook Twitter
Σοράγια Facebook Twitter
Σοράγια Facebook Twitter
Σοράγια Facebook Twitter
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια