Σώτη Τριανταφύλλου: Η Ελλάδα είναι μια συντηρητική αριστερή χώρα

Facebook Twitter
0

Μέσω του Βήματος

 

 

Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung έδωσε η ελληνίδα συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, στην οποία δηλώνει οτι η Ελλάδα είναι μία μοναδική περίπτωση στον κόσμο γιατί είναι μια χώρα ταυτόχρονα «αριστερή» και «ακραία συντηρητική». Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει:

Η τελευταία συνομιλία της Σώτης Τριανταφύλλου με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας ήταν το 2009, όταν «πιστέψαμε ότι μετά τα καταστροφικά χρόνια της ΝΔ στην εξουσία θα βιώναμε ένα νέο σοσιαλδημοκρατικό κύμα». Σήμερα που η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η συγγραφέας τονίζει ότι το πρώτο Μνημόνιο ήταν απαράδεκτο, επειδή τα μέτρα του ήταν πολύ άδικα. Σε ό, τι αφορά το δεύτερο πακέτο διάσωσης, «η κυβέρνησή μας δεν εφήρμοσε ποτέ τα μέτρα». Ο κόσμος πιστεύει ότι αιτία της μίζερης κατάστασης είναι τα πακέτα διάσωσης. «Αυτό, όμως, δεν ισχύει. Αιτία είναι μία πολιτική, η οποία δεν εφήρμοσε ποτέ μεταρρυθμίσεις. Αιτία είναι ο γραφειοκρατικός μηχανισμός και η στάση της μη σύγκρουσης. Αιτία είναι η ανοησία και η δειλία» λέει.

Ο λαός είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, τονίζει η συγγραφέας. «Αλλά η διαπλοκή είναι πολύ εκτεταμένη. Το σύστημα είναι μπλοκαρισμένο». Λέγεται, προσθέτει, ότι σε μία δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά η Ελλάδα έχει εγκλώβιστεί σε πλήρες αδιέξοδο.

Οι νέες εκλογές θα έχουν διαφορετική έκβαση σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαίου, πιστεύει. Η επιλογή είναι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των υπολοίπων. Οι περισσότεροι Έλληνες είναι μικροαστοί, θέλουν σταθερότητα και τάξη. Και η εξέγερση συγκαταλέγεται, ωστόσο, στις ελληνικές αξίες. «Είμαστε μία περίεργη χώρα: Μία αριστερή κοινωνία, η οποία είναι ταυτόχρονα ακραία συντηρητική. Πιστεύω ότι αποτελούμε μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως. Ο Τσίπρας πιστεύει ότι ο συμβιβασμός αποτελεί προδοσία, θεωρεί την ΕΕ κακή λέσχη των μονοπωλίων. Αλλά και ο ίδιος είναι λαϊκιστής, δεν θα επέρριπτε ποτέ την ευθύνη στο λαό» λέει.

Ασφαλώς και φέρει ευθύνη ο λαός, τονίζει η ελληνίδα συγγραφέας. «Αλλά είμαστε πολιτικά ανώριμοι. Είμαστε κάπως σαν τους Αμερικανούς:Ένας μεγάλος παιδικός σταθμός, μία κοινωνία ανώριμων παιδιών» λέει.

Η ίδια πιστεύει ότι υπάρχει ελπίδα, αλλά επιμένει ότι η χώρα χρειάζεται χρόνο για να φέρει σε πέρας αυτά που πρέπει, περίπου 2 δεκαετίες. «Οι τελευταίες εκλογές ήταν ένα καταπληκτικό μάθημα για όλους μας. Εάν δεν προσέξουμε, θα γιγαντωθούν τα πολιτικά άκρα και θα μας φάνε ζωντανούς» σημειώνει.

Η Τριανταφύλλου θεωρεί μεν ότι η δημοκρατία κινδυνεύει, αλλά και ότι δεν είναι αργά να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις. Τα κόμματα αρχίζουν σιγά σιγά να αλλάζουν. «Ελπίζουμε ασφαλώς σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας» λέει. Ειδικότερα όσον αφορά την άνοδο της Χρυσής Αυγής, η συγγραφέας υποστηρίζει ότι πρέπει να χάσει το έρεισμα, στο οποίο στηρίχθηκε η άνοδός της, η έλλειψη τάξης και ασφάλειας στους δρόμους της χώρας. Οι Έλληνες έχουν πάντως μία ιδιαίτερη άποψη για τη δημοκρατία, επικρίνει: «Πιστεύουν ότι δημοκρατία είναι η ελευθερία να κάνει κανείς ό, τι θέλει».

Σχετικά με τον βραβευμένο με νομπελίστα ποιητή Γκίντερ Γκρας, ο οποίος προσφάτως έγραψε ένα ποίημα υπέρ της Ελλάδας με τον τίτλο «Η ντροπή της Ευρώπης», η Τριανταφύλλου εκφράζει το θαυμασμό της για το πρόσωπό του, εκφράζει, ωστόσο, την άποψη ότι πρόκειται για λαϊκιστή, ο οποίος έχει μία υπεραπλουστευμένη άποψη για τον κόσμο.

Αναφερόμενη στις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», η Τρανταφύλλου χαρακτηρίζει τη Κριστίν Λαγκάρντ «ασόβαρη», δηλώνει, όμως, σοκαρισμένη από την επίθεση Ελλήνων στο facebook της με διάθεση λυνσταρίσματος. «Η κυρία Λαγκάρντ θα έπρεπε να είναι πιο προσεχτική, η θέση της απαιτεί περίπλοκη διπλωματία» λέει.
 
Σχολιάζοντας τη ζωή σήμερα στην Αθήνα, η συγγραφέας λέει ότι η πόλη ήταν κάποτε καταπληκτική και ότι για τους νέους ανθρώπους πρόσφερε πάρα πολλά. «Τώρα, όμως, οι νέοι είναι άνεργοι και η Αθήνα έγινε Βαλκάνια» καταλήγει.

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ