Στο Night Club των Συνειρμών, ΙΙ

Facebook Twitter
0

Στο Night Club των Συνειρμών, ΙΙ

 Βόλτα / Θάλπος [Ελεάννα Μαρτίνου, 2014

 

Εγώ, ο Οδυσσέας Γεωργίου, περιπλανώμενος στα συντακτικά και τις γραμματικές του κόσμου, δεν θα μπορέσω ποτέ, μ’ όλα τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά, που ξέρω, όχι, δεν θα μπορέσω ποτέ σε γλώσσα άλλη πλην της μητρικής να πω λέξεις όπως: λίθος, ήθος, αγάπη, φιλία, ευγλωττία, δωρεά, χαριστικότητα, πάθος, πόθος, μύθος, βάθος, στέργω, ευαγγέλιο, πανδέγμων, πανδαμάτωρ, ευχολόγιο, νους, ρους, καλαθάκι, ψωμί.

 

Εγώ, ο Οδυσσέας Γεωργίου, έφηβος λάτρης των Doors το Χίλια Εννιακόσια Εβδομήντα Τέσσερα, και των Χειμερινών Κολυμβητών αδέρφι απ’ το Ογδόντα, δεν θα μπορέσω ποτέ, παρότι ποιητής είμαι άρα μέσα στο διεθνές, να βγω από το κονάκι και το θάλπος της γλώσσας της μητρικής και σ’ άλλη γλώσσα τα μέσα μου να πω, τα μύχιά μου να εκφράσω, των φίλων μου τα επιτεύγματα να ψάλλω, της αγάπης το φέγγος να εκθειάσω.

 

Εγώ, ο Οδυσσέας Γεωργίου, φερέοικος εκ πεποιθήσεως και καταραμένος εξ αποστάσεως, δηλώ και λέγω και αποφαίνομαι ότι η μητρική γλώσσα, κάθε μητρική γλώσσα, όλες οι μητρικές γλώσσες, είναι ο πλούτος, ο πιο ανεκτίμητος πλούτος της ανθρωπότητας. Είναι η μουσική του μυαλού. Είναι το μυαλό της μουσικής. Δεν υπάρχω δίχως γλώσσα μητρική, όσο κι αν πετύχω όπου κι αν πετύχω κοινωνικά, αν δεν μπορώ να πω και να νιώσω γάλα, χέρι, βυζί, μάτια, βλέμμα, χάδι, τροφή, στη γλώσσα τη δική μου, στη μητρική μου τη γλώσσα.

 

Εγώ, ο Οδυσσέας Γεωργίου, ον που λέγεται πολλαχώς και μανιακός των αναμνήσεων, αναρωτιέμαι, ρητορικώς: Πώς να πω και πώς λέγοντας να αναθυμηθώ τη ζέστη στα χέρια και την γλύκα στη γλώσσα, στα χείλη, αν όχι στη μητρική μου γλώσσα τη λέξη «σταφιδόψωμο», μια λέξη που με ταξιδεύει σαράντα χρόνια πίσω; Μια λέξη, η λέξη «σταφιδόψωμο» που και μόνο η εκφορά της, ή η ανάμνησή της, ή το ψιθύρισμά της μέσα μου, με γαληνεύει και μου δίνει κουράγιο για πέντε, έξι, εφτά ώρες.

 

Εγώ, ο Οδυσσέας Γεωργίου, ο πέραν της γραφής και της λαλιάς, ψιθυρίζω και ουρλιάζω: Κάθε μητρική γλώσσα είναι πλούτος και μουσική και στοχασμός. Φιλοσοφία είναι και ποίηση. Τρόπος να οργανώνεις τον κόσμο, τρόπος να χαρτογραφείς το χάος, τρόπος να αιφνιδιάζεις το θάνατο, τρόπος να ξεφεύγεις από τα δόκανα της φθοράς. Υπάρχει μια γλώσσα που δεν έχει επίθετα, διότι αρνείται να προσδιορίζει κάτι στο διηνεκές. Αυτοί που τη μιλάνε, δεν λένε: «Αυτός ο κακός άνθρωπος έδειρε το παιδί», αλλά λένε: «Η κακία αυτού του ανθρώπου έδειρε το παιδί». Διότι ο άνθρωπος αυτός αργότερα μπορεί να κάμει κάτι που να φανερώνει μεγαλειώδη καλοσύνη.

 

Εγώ, ο Οδυσσέας Γεωργίου, ο από γραφομηχανής θεός, όσο κι αν έχω δοκιμάσει να πω «ζάχαρη άχνη» σε άλλες γλώσσες, δεν λαμβάνω τις εικόνες, τις μυρωδιές, τις γεύσεις, ακόμα και τους ήχους, σχεδόν ανύπαρκτους, που φτάνουν μέσα μου όταν λέω «ζάχαρη άχνη». Το ίδιο και όταν λέω, στη μητρική μου γλώσσα, κάστανο, σφεντόνα, καρίκωμα, καρύκευμα, ηδύτητα, αλαλαγμός, χλαπαταγή, μέλι, μέλος, μέλλον, μαλλιά, κλειδοκόκαλο, χνούδι, αστράγαλος. Όταν λέω: «Αγαπημένη, αγαπημένη, αγαπημένη, από την κορφή μέχρι τα μύχια σ’ Αγαπώ!»

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Το Γενναίο Γλέντι της Γλώσσας

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ