Στρεσαρισμένοι εγκέφαλοι

Στρεσαρισμένοι εγκέφαλοι Facebook Twitter
0

Δεν πέρασε στιγμή από τα πλούσια χρόνια του ξέφρενου πολιτισμού που η επιστήμη να μην υπενθύμιζε σε μικρούς και μεγάλους τις βλαβερές συνέπειες του στρες. Ξέραμε ότι ήταν επιτακτική η ανάγκη να το εξαλείψουμε για να σωθούμε, δουλεύοντας, ούτως ή άλλως, σε ακατάπαυστους ρυθμούς. Σε ημερήσια ρουτίνα το στρες, ως όρος, τα συμπεριελάμβανε όλα: αγωνίες, νευρικότητες, μαράζι, κατάθλιψη, φοβίες και πανικό .Τα ψυχοφάρμακα μεγαλούργησαν για περισσότερο από δύο δεκαετίες, μια και έπρεπε να γιατρέψουν το κακό. Ήταν τόσο ιατρικά επιβεβλημένο να διαχειριστεί το στρες κανείς, που οι επιστημονικές τεχνικές ξεκίνησαν να εφαρμόζονται ακόμη και στα νηπιαγωγεία. Δύο χρόνια πριν Βρετανοί παιδοψυχίατροι διαφήμιζαν περίφανα το πρώτο πρόγραμμα με μασάζ στους παιδικούς σταθμούς, που προσέφερε ανακούφιση στα τρίχρονα από το -καταστροφικό, όπως υποστήριζαν- ημερήσιο, σχολικό, δικό τους νηπιακό στρες. Τα νήπια ,προφανώς, δεν είχαν ούτε λόγο ούτε άποψη. Ούτε και σήμερα έχουν, αφού δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν και πολύ.

Πού να φανταστούν όμως ότι τώρα, με τις ευλογίες των ίδιων των επιστημόνων, το στρες κάνει καλό. Και πώς, άραγε, να ερμηνεύσουν το γιατί.

Από τις πρώτες στιγμές της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και με σταθερή συνέπεια σε ιατρικές δημοσιεύσεις σε έγκυρα περιοδικά, οι έρευνες συστρατεύονται για να αναλύσουν, αντίστροφα πλέον, τα βιολογικά και ψυχικά οφέλη του αναπόφευκτου στρες. Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μιλά για μετατραυματική ανάπτυξη των λειτουργιών του εγκεφάλου (και όχι μετατραυματική διαταραχή, όπως γνωρίζαμε μέχρι σήμερα). Σε πειράματα στο UCLA, εξηγούν, οι ερευνητές έχουν καταδείξει ότι οι ορμόνες του στρες βοηθούν τη μνήμη, την κρίση και τη νοητική και σωματική απόδοση με καλύτερα αντανακλαστικά.

Ειδικές μελέτες ανακοινώθηκαν πρόσφατα και για την ειδική κατηγορία των «adrenaline-junkies», των ανθρώπων που αναζητούν στην καθημερινή τους εργασία, συχνά καθ' έξιν, τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση ή πίεση χρόνου γιατί αποδίδουν καλύτερα και ιατρικά έχουν επιβεβαιωθεί. Πρόκειται, εξηγεί ο Μπρους Ράμπιν, ψυχο-νευρο-ανοσολόγος του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, για τη συνδυασμένη έκρηξη στη χημεία του εγκεφάλου της αδρεναλίνης και μετά της κορτιζόλης, που ενεργοποιούνται σε καταστάσεις στρες και αυτομάτως κινητοποιούν μεγαλύτερη δόση ενέργειας στους μύες του σώματος, μεγαλύτερη ταχύτητα και απόδοση στη μνήμη, και καλύτερο συντονισμό στις ανθρώπινες αισθήσεις. Συνθήκες ευφορίας δηλαδή, που έδωσαν κιόλας νέο όνομα στο άλλοτε βλαβερό, αλλα σημερινό «ευ-στρες» .

Οι κοινωνιολόγοι, για να χρυσώσουν το χάπι, απλώς προσθέτουν ότι η εποχή καλεί τους στρεσαρισμένους εγκεφάλους να γίνουν πιο δημιουργικοί . Το πείραμα και οι μελέτες που έρχονται θα δείξουν... 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ